2022. 01. 29. szombat
Adél
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Liszt Ferenc szobra méltó helyre kerül a Szentháromság téren – Alakul a Háborús emlékmű körüli kis tér

Zsiga Ferenc  |  2019. 08. 26., 09:04

Az első néhány tíz négyzetméter trentói porfír kő lerakásával a július 22-én kezdődő héten indult a Szentháromság tér burkolása, amely azóta nagyot haladt előre. A burkolási munkálatokkal egy időben folytatódik a Háborús emlékmű felállítása az új helyén, de hamarosan alkotója megelégedésére a gesztenyefák alól végre méltó helyre kerül a Liszt szobor is. A nagy zeneszerző hasonmása 2,2 méter magas posztamensről tekint majd a főszékesegyház főbejáratára. A tér építésének aktualitásairól Vörös Mártával a helyszínen beszélgettünk. A főépítész a munkaterület bejárását ezúttal is egy kis kuriózummal színesítette.

Júliusban adtunk hírt arról, hogy megkezdődött a tér burkolása, Vörös Márta most arról számolt be, a tér trentói porfírkő burkolata az azóta megnagyobbított felületű, úgynevezett CKT betonra kerül, amely egy vízáteresztő betonszűrő réteg. Alatta nagyon komoly vastagságú, több rétegű és több frakciójú zúzalék kő van annak érdekében, hogy ez a terület nagy teherbírású legyen.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A trentói porfírkő burkolat a tér egészére kiterjed majd
Forrás: Zsiga Ferenc

A főépítész megerősítette,

a trentói porfírkő burkolat a tér egészére kiterjed, azaz a katolikus óvoda, a nagyszeminárium, a volt Jószágkormányzóság, a mai hotelépület, illetve az ASTRICEUM Érseki Múzeum és az Érseki Kastély kerítése által határolt terület egy részére.

Ez azt jelenti, hogy a katolikus óvoda előtti, a Dózsa középiskola felé vezető jelenlegi aszfalt út helyén is ez a térkő lesz, a későbbiekben. Ahol járda épül, azt a barokkhoz szépen igazodó, sárga színű téglából készült szegély keretezi.

A szakember kifejtette: a cél az, hogy az időjárás függvényében a tér burkolásával idén eljussanak az utakig, azaz a Szent István király útig, a Kossuth Lajos útig, illetve az óvoda előtti útig. Továbbá a Szentháromság szobor után a háborús emlékmű és a többi szobor, Liszt Ferenc szobra és a faragás alatt álló Asztrik érsek szobra is a végleges helyére kerüljön.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Az áthelyezés előtt álló Liszt szobor
Forrás: Zsiga Ferenc

Mint emlékezetes, július 17-én és 18-án végleges helyére került a rekonstrukció alatt álló Szentháromság tér meghatározó alkotása, egyben névadója, az újra faragott Szentháromság szobor. A régi Szentháromság szobor dicsfényét és Szentlélek galambját felújították, így az alkotás csúcsát az díszíti.

Szerdán újabb jelentős állomásához érkezett a Szentháromság tér rekonstrukciója.
bővebben ...

A főépítész az augusztus 22-i helyszíni bejáráson emlékeztetett arra, hogy a régi fotókon jól látszik: a Szentháromság szobrot egészen a volt szovjet katonasírok kialakításáig egy szép kovácsoltvas kerítés vette körül. Ez a kerítés most felújítás alatt áll, és ha elkészül, az eredetihez hasonlóan az öleli körbe majd a szobrot.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Az eredeti angyalka torzója, amit a kastély udvarában találtak meg
Forrás: Zsiga Ferenc

Vörös Márta elmondta: „A Szentháromság szoborral kapcsolatban más újdonság is van, ugyanis az érseki kastély kertjében megtaláltuk azt a kis angyalka szobortorzót, amely az eredeti Szentháromság szobor három kis sarokívének egyikén, másik két társa szomszédságában, a hit, remény, szeretet jelképeként helyezkedett el. Az angyalszobrocskákat most újrafaragják, hogy az eredeti Szentháromság szoborhoz hasonlóan díszítsék az alkotást.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A faragott angyalka helyét mutatja Vörös Márta főépítész
Forrás: Zsiga Ferenc

A Szentháromság szoborra a jelenlegi 1786-os évszámon túl, a szobor másik oldalán felkerül még egy évszám: 2019, az újrafaragás és elhelyezés éve” - jelentette ki Vörös Márta.

Hozzátette: „Liszt Ferenc szobra a jelenlegi helyéről, a gesztenyefák alól, a tér közepe irányába mintegy 10 méterre elhelyezkedő, 2,2 méter magas posztamensen lesz majd elhelyezve. A szobor ezzel végre abba a helyzetbe kerül, amibe a tervezője, a mai is élő Eskulits Tamás megálmodta.

Ugyan ő a szobrot négy méter magasan tervezte elhelyezni, de visszaemlékezések szerint ezt az akkori tanácselnök nem fogadta el. Így került a szobor a fa alá, amit a szobrászművész akkoriban igencsak nehezményezett.

A Liszt szoborhoz hasonlóan a faragás alatt álló Asztrik szobor is egy 2,2 méter magas, lépcső kiemeléses talapzatra kerül majd”- mondta Vörös Márta.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
A javításra-restaurálásra szoruló háborús emlékmű
Forrás: Zsiga Ferenc

A főépítész bemutatta az egyelőre az Astriceum Érseki Múzeum udvarán lévő Háborús emlékmű fő alakján elvégzendő restaurálási, megerősítési munkálatok helyeit is, ugyanis mint érzékelhető volt, a szobor már egy erősebb érintésre is kimozdul a helyéről.

Ugyanakkor szépen alakul a Háborús emlékmű talapzata és az is körvonalazódik, hogy a Szentháromság szobortól a katolikus óvoda irányába haladva, a háborús emlékmű körül kialakul egy önálló kis tér, amely ha elkészül, újabb színfoltja lesz a történelmi környezetnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 29., 09:18
A #nemluxustaska egy éves szinten megrendezett kampány, amelynek keretében arra buzdítjuk a segíteni vágyókat, hogy a már nem használt, de jó állapotban lévő női táskájukat töltsék tele a rászoruló nők által nélkülözött higiéniás termékekkel. Még >>>
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK