2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Lopakodó üzemmódban” a könyvtár – Pályázati forrástól függ az októberi költözés

Illés György Cinó  |  2016. 09. 21., 11:37

Az építészeti átalakító és a villanyszerelési munkálatok már elkészültek az egykori Művelődéi Háznak is otthont adó valaha volt Nagyszeminárium épületének fölső szintjén. Ott kerül elhelyezésre a Tomori Pál Könyvtár, hosszú idő után végre újra egy helyszínen, a műemlék középületben a lehető legméltóbb környezetben. Ugyanakkor a szükséges forrás egy része még hiányzik, azt egy pályázaton remélik megszerezni. Ez a hét végére eldőlhet.

Lopakodó üzemmódban folynak, de már most is előrehaladott állapotban vannak a könyvtár költözésének munkálatai, bár az olvasóközönség számára ebből még szinte semmi sem érzékelhető – mondta munkatársunknak a Szent István király utcai helyszínen Tamás László könyvtárvezető.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Elmondta: a munkának most egy kevésbé látványos, de annál munkaigényesebb szakasza, az állományok átköltöztetése van soron, egyidejűleg zajlik a termek berendezése. Az ebből derekasan részt vállaló munkatársaknak ezúton is köszönetet mondott, az olvasóközönségnek pedig türelmét, megértését kérte a könyvtárvezető, aki az új helyszín előnyeiről már korábban is beszélt portálunknak.

A gyermekkönyvtári részleg egy korábbi pályázat révén már tavaly szeptember óta itt, egykori helyén, a Szentháromság-tér fölé magasodó patinás épületben működik, de teljesen átalakított és megújult, gyermek- és közösségbarát elrendezéssel és kialakítással. Ugyanannak a pályázatnak a keretében már átköltözött a Fonotéka állománya is.
A mostani költözéssel került át  ellenben mára a raktári állomány nagy része, köztük sok nagy méretű művészeti albummal, a folyóirat-állomány jelentős hányadával és a videófelvétel-gyűjteménnyel, benne a Kalocsa TV-nek a 1992-es kezdeteitől fogva gyűjtött archívumával.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ami még hátravan: a kölcsönző részleg és az olvasóterem kialakítása, bebútorozása és állományaik átköltöztetése, valamint a rendezvényterem berendezése. Szóval, van még teendő.

A könyvtár későbbi olvasóterme még teljesen üresen áll, de az építészeti munkálatok itt is, valamint a szomszédos, két nagy terem összenyitásával kialakított kölcsönző teremben elkészültek, beleértve az épület-villanyszerelési munkálatokat is. Ugyanakkor néhány, falhoz támasztva a parkettán heverő polcon kívül semmi sem utal arra, hogy itt hamarosan könyvtár nyílik.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Ottjártunkkor Tamás László reményét fejezte ki, hogy a költözködés október második felére lezárulhat, és egy rövid, néhánynapos átmeneti időszakot követően már a könyvtár minden részlege és szolgáltatása az új helyszínen várja a könyvtárlátogatókat, a korábbi épületet átengedve a további hasznosításra.

Rendezvény a régi-új helyszínen

A Szent István út 2. szám alatti épületben a tavaly ősz óta már megismert formában tovább működő gyermekkönyvtári részleg mellett kerül kialakításra a Fonotéka, amely ottjártunkkor még munkaközi állapotokat tükrözött – bár állománya már átkerült ide –, ellenben mellette a – még szintén kezdetlegesen berendezett – kis rendezvényteremben már épp aznap, múlt csütörtök délután is pezsgő kulturális élet zajlott. Igaz, egyelőre zárt körben: a terem népdalköri próbára volt előkészítve. Ám a jövő héten a nagyközönség előtt is debütál a könyvtár új helyszíne: a Tudásklub programsorozatának keretében Supka Éva, az egykori zarándoktárs az idén elhunyt dr. Kiss Hajnalkára, tüdőgyógyász szakorvosról emlékezik meg.

Forrás: Illés György / KALOhírek

Valójában a helyszín már jól ismert, hiszen a „Művház” Kamaraterme nyújtotta ideális környezetben tartják majd az előadást, akárcsak a könyvtár többi nagy rendezvényét mostantól. De könyvtári rendezvény helyszíneként a szeptember 22-én, csütörtök délután fél ötkor kezdődő emlékesten debütál a díszes terem.

Amint korábban már megírtuk, az önkormányzati testület által a nyáron megszavazott, hárommilliós hozzájárulás a költözés összköltségének csupán egy részét – a könyvtárvezető becslése szerint a kisebbiket – fedezi. A hiányzó forrás pótlása végett a könyvtár pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kulturális Alapnál a Közgyűjtemények Kollégiumához, „A lakosság igényeinek megfelelő korszerű városi könyvtár kialakítása Kalocsán” címmel. A pályázat elbírálása a következő hét végéig várható, és legföljebb 3,5 millió forint nyerhető általa.
Kedvező elbírálás esetén biztosan fölgyorsulnak a folyamatok, pedig már most is jelentős állományokat sikerült átköltöztetni, de a kölcsönzés és az olvasóterem szolgáltatásai a régi helyszínen érhetőek el még egy ideig – tudtuk meg.

Forrás: Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár

A költözködés önkormányzati támogatásáról szóló döntést a legutóbbi ülésén újra napirendjére tűzte az testület. Ekkor a korábbi céltámogatásról hozott határozatukat olyan értelemben módosították, hogy a tárgyeszköz-beszerzésre vonatkozó sorban polcrendszer kialakítása mellett egyéb, várhatóan egy évet meghaladó használatra szolgáló berendezési tárgyak beszerzését is megjelölték a támogatott célok közt, így asztalok, székek vásárlása is lehetővé vált az önkormányzati keretből.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK