2023. 10. 02. hétfő
Petra
: 387 Ft   : 367 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Már pezseg a „Buborék” – A sportolók és az iskolások is tesztelték az új sportcsarnokot

Illés György Cinó  |  2016. 02. 22., 10:35

A Kalocsa Város Sport- és Szabadidőközpontjában álló buborékcsarnokot már birtokba vették a sportolók: tenisz-, kézilabda- és fociedzéseket is tartanak már benne rendszeresen, de az iskoláknak szánt időkeretet is elkezdték betölteni a kalocsai oktatási intézmények. Ugyanakkor a hivatalos átadó ünnepély még csúszik, arra a különálló beruházás keretében folyó környezetrendezés lezárulta után, heteken belül kerülhet sor – tudtuk meg. Időközben fölvetődött, hogy a tapasztalatok fényében lehet, hogy ésszerűbb lesz nyáron is tető alatt tartani a csarnokot. Ebben a gazdaságosság lesz a döntő szempont: a leeresztés, tárolás és fölfújás, vagy az egész nyáron át tartó üzemeltetés nagyobb költség? Ezt megmutatják a tavaszi tapasztalatok.

Szinte minden nap van valamilyen program a KKC (Kalocsai Kézilabda Club) TAO támogatásból finanszírozott projektjének keretében a Kalocsa Város Sport- és Szabadidőközpontjában (KSE sporttelepén) létesült buborékcsarnokban. Három sportegyesület már rendszeresen használja a csarnokot: a kézilabdások mellett a KFC focistái és a teniszezők is edzettek már benne.


Forrás: KALOhírek

A sportegyesületek mellett a kalocsai oktatási intézmények elkezdték a rendelkezésükre álló időkeret kihasználását. A Szent István Gimnázium heti két időpontja már véglegesen lekötésre került: csütörtökökön délután, pénteken pedig délelőtt másfél órában, azaz két tantermi óra időkeretében használhatják a csarnokot a gimnazisták. Emellett további még egy alkalomról folyik egyeztetés ezzel az iskolával. De nem csak ezzel: a lehetőség mindegyik kalocsai iskola számára adott, beleértve a Gyermekotthont is, és már javában folynak az egyeztetések ezekkel az intézményekkel is.

A csarnok a szabadidős és tömegsport céljait is szolgálja majd.

Így Bodnár Erika fitneszfoglalkozásaihoz tervezi igénybe venni a buborékot, amiről folyamatban van az időpont-egyeztetés. Várják baráti társaságok, magánszervezésű sportesemények rendezőinek jelentkezését is, ahogyan az iskolák a számukra biztosított időkereten túl is egyeztethetnek időpontot, de ezt már nem ingyenesen: a csarnokot óránként bruttó 2.500 forintért lehet kibérelni, amely lehetőség bárki számára adott.

Mindezzel együtt már látható, hogy a csarnok megfelelő kihasználtsággal üzemelhet. Hetente 20-22 óra már le van kötve a sportegyesületek edzéseink számára, ezzel együtt mintegy heti harminc órában már most is előre meghatározott időbeosztás szerint, kötött órarendben használhatják a csarnokot majd a mozogni vágyók.

A csarnok ünnepélyes megnyitója azonban még várat magára.

Arra a tervek szerint akkor kerülhet sor, ha már a csarnok környékének tereprendezése, az odavezető járdák, egyéb burkolandó felületek térkövezése is elkészül. Ez a buborékcsarnok létesítésétől független, közmunkára épülő projekt keretében zajlik, és talán már a héten lezárul.
Ha kiderül, hogy pontosan mikor és milyen rendezvény keretében veheti birtokba a csarnokot a város sportkedvelő közönsége hivatalosan is, arról tájékoztatjuk olvasóinkat.

A megnyitó időpontja tehát egyelőre nem eldöntött, azt azonban megtudtuk, hogy az eredeti tervekkel ellentétben

lehet, hogy nyárra is fedél alatt marad a csarnok.

Ennek ésszerűségéről a tavaszi üzemeltetési tapasztalatok alapján születhet döntés.
A csarnok bontásának és újra fölfújásának költségei már ismertek, amihez hozzáadódik a nyári tárolás becsült költsége. A tavasz pedig megmutatja, hogy magasabb külső hőmérséklet mellett hogyan alakulnak a csarnok állékonyságát biztosító rendszer energia költségei, illetve hogy milyen mértékben kell majd klimatizálni a csarnokot, és az milyen kiadást jelenthet. A két összeg összevetése alapján fognak tehát dönteni a nyár eleji bontásról, vagy a folyamatos üzemeltetésről – tudtuk meg Hartman Jánostól, a KKC elnökétől.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 10. 02., 17:26
Környezetvédelem és újrahasznosítás céljából rendezik a gyűjtést. Még >>>
2023. 10. 02., 14:24
Az Amerikában élő magyar kutató az mRNS-vakcina alapjait is adó felfedezéséért kapta meg az élettani-orvosi Nobelt. Még >>>
2023. 10. 02., 11:04
Kifogták a Nemzeti Balatoni Bojlis Horgászverseny (NBBH) történetének legnagyobb pontyát, amely nem sokkal maradt el az abszolút balatoni pontyrekordtól. Még >>>
2023. 10. 01., 14:54
Magyarország belügyminisztere szeptember 30. hatállyal – indoklás nélkül – visszavonta Halmosi Zsolt rendőr altábornagy, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság főigazgatójának vezetői kinevezését és rendelkezési állományba helyezte. Még >>>
2023. 10. 01., 08:44
Mindketten italozó életmódot folytattak, ennek ellenére egyetértésben teltek a napjaik, konfliktusaik nem voltak. Még >>>
2023. 09. 29., 09:48
A két járás tűzoltóinak munkáját egy kalocsai vízszállító segítette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK