2022. 01. 16.
Gusztáv
: 355 Ft   : 310 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Megtörténhet a csoda? – Lift lesz, büdös nem lesz a Tomori Pál Könyvtárban

Illés György Cinó  |  2016. 07. 20., 13:52

A Nagyszeminárium épületének második emelete a Tomori Pál Főiskola használatában állt mostanáig, ám a múlt héten az intézmény kiköltözött a műemlék épület fölső szintjéről. Amint Tamás László könyvtárvezető portálunknak rámutatott: az új helyszínen sok egyéb szempont közt számára a legfontosabb, hogy a könyvtár céljaira sokkal alkalmasabb környezetbe kerülhetnek. A várható energiaköltség-megtakarítások mellet kiemelte a lift előnyeit, és örömmel konstatálta, hogy megszabadulnak a könyvtár napjait gyakran megkeserítő csatornaszagtól.

A könyvtárvezető üdvözölte a döntést, amellyel az önkormányzat a múlt csütörtöki ülésén forrásátcsoportosítást szavazott meg a költöztetés költségeinek fedezésére, ugyanakkor rámutatott, hogy a megítélt forrás nem elegendő a teljes művelet lebonyolítására. A hiányzó forrásokat támogatók révén remélik megszerezni. Optimális esetben

őszre kerülhet át új helyére a könyvtár.

Tamás László könyvtárvezető örömmel nyugtázta megkeresésünkkor, hogy lehetőség nyílik a könyvtár méltóbb helyre való költöztetésére. Ez nemcsak a nemrégiben fölújított épületben várható, alacsonyabb energiaszámlák miatt üdvözlendő, hanem a jelenleg használt épület számos egyéb hátrányától való megszabadulás miatt is. Ezek közül a könyvtárvezető kettőt külön kiemelt:


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– A patinás Szent István király úti épületben nemcsak a szép, a hely szellemével átitatott környezet lesz jobb, a könyvtárhoz méltóbb a mostaninál, hanem például az a tény miatt is, hogy ott van lift, emitt pedig nincs. Ez a hiányosság nagyon zavaró, főleg azért, mert sok rendezvényünknek kifejezetten az idősebb korosztály a rendszeres látogatója, akik közül sokaknak igen megterhelő a két emelet lépcsőzés, van, aki segítség nélkül meg sem tudja tenni. Azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni.
A másik igen kellemetlen jelenség, amely a Kossuth utcai épületben sokszor jelentkezik, az a csatornaszag, amely időszakonként nagyon bántóan szivárog fölfelé az alagsorból, ami nem nagyon illik a kultúrához, az emelkedett gondolatokhoz, a könyvtár szellemiségéhez. Az új helyszínen ettől is megszabadulhatunk – indokolta a költözés miatti örömét az intézményvezető.

Kérdésünkre, hogy pontosan mekkora forrás hiányzik, és az honnan kívánják megszerezni, esetleg nyerhető-e rá pályázati pénz, Tamás László így válaszolt:
– Pontos számítások még nincsenek, mivel néhány bizonytalansági tényező nehezíti a tervezést, így a hiányzó összeg számszerűsítése nem időszerű, de az látható, hogy a most megszavazott összeg a teljes polcrendszer kiépítését sem fedezi, tehát további forrásokra biztosan szükség lesz.
Jelenleg ilyen célra fordítható pályázatok nem állnak rendelkezésre, de ez nem jelenti azt, hogy más formában nem nyerhetünk támogatást. Evégett már több levelet is elküldtünk olyan címzetteknek, akiktől reményeim szerint megkaphatjuk a szükséges támogatást a hiányzó forrás fedezésére.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Azt is megkérdeztük, hogy mikor, és milyen ütemezésben kerülhet sor a költözködésre.
– A támogatások függvényében legjobb esetben valamikor ősszel kezdődhet meg a könyvtár állományának átköltöztetése. Ez biztosan nem megy majd egyik napról a másikra, de reményeink szerint egy rövid átmeneti idő és a vele járó technikai szünet után már ezen az őszön teljes kínálatával megnyithatja a kapuit a könyvtár az olvasóközönség előtt az új, a jelenleginél méltóbb helyszínen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 14., 09:01
A beruházás során egy 5.300 négyzetméteres csarnok létesül, melyben egy 1600 négyzetméteres üzem és gyártórész, egy 3700 négyzetméteres logisztikai raktár, valamint egy 500 négyzetméteres irodarész kerül kialakításra. A kivitelezési munkálatok heteken belül indulnak és a tervek szerint 2023 júniusában fejeződnek be.
2022. 01. 12., 14:00
A kérelmet akkor adhatja be a szülő vagy gyám az Oktatási Hivatalhoz, amennyiben úgy látja, hogy tanköteles korú gyermeke még nem érett az iskolakezdésre. Természetesen ez fordítva is lehetséges. Most nyújthatják be a kérelmet azok a szülők is, akiknek még nem tanköteles a gyermeke, de szeretnék, ha szeptemberben megkezdené az iskolát.
2022. 01. 10., 08:40
Az Eperföldi templomban az áldozatok emlékére mutatták be a reggel fél tízkor kezdődött szentmisét, majd a templom előtti téren, a Doni áldozatok emlékművénél tartottak megemlékezést és koszorúzást katonai tiszteletadással. Beszédet Simon Zoltán alpolgármester, verset Iván Adrienn mondott, közreműködött a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 16., 15:57
2022. 01. 17-én, hétfőn a Grősz József utcától a József Attila utca - Ady Endre utca kereszteződéséig a Hunyadi János utca lezárásra kerül. Még >>>
2022. 01. 16., 10:27
Ahhoz, hogy az AKC nyilvántartásba vegyen egy fajtát, egyéb kritériumok teljesítése mellett az is kell, hogy legalább 300 egyed éljen belőle az ország legalább 20 államában. Még >>>
2022. 01. 16., 10:25
2020 decemberében egy társkereső oldalon hirdetést adtak fel dr. Filvig Géza fényképével, ami mélységesen felháborította – Most, egy évvel később kézhez kapta a végzést: a bíróság jogerősen kiszabta büntetését az elkövető ellen aki az álprofilt létrehozta és visszaélt a fényképpel . Még >>>
2022. 01. 16., 10:10
Pécsi Vivien önkormányzati képviselő egy országos kezdeményezés kalocsai "kistestvéréhez" való csatlakozáshoz buzdít minél több hölgyet a #nemluxustáska kampánnyal. Az adományozott táskákat január 31-ig lehet leadni a Polgármesteri Hivatal portáján. Még >>>
2022. 01. 15., 09:39
Február 15-től felnőtteknél hét nap lesz a karantén, öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel ugyanakkor „lehet szabadulni”. Még >>>
2022. 01. 14., 09:48
A kihelyezett fenyőfa ne akadályozza a gyalogosokat, az úttesten az autók parkolását és haladását, illetve ne kerüljön parkokba, zöldterületekre, bokrok alá, parkoló autók közé! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK