2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Megtörténhet a csoda? – Lift lesz, büdös nem lesz a Tomori Pál Könyvtárban

Illés György Cinó  |  2016. 07. 20., 13:52

A Nagyszeminárium épületének második emelete a Tomori Pál Főiskola használatában állt mostanáig, ám a múlt héten az intézmény kiköltözött a műemlék épület fölső szintjéről. Amint Tamás László könyvtárvezető portálunknak rámutatott: az új helyszínen sok egyéb szempont közt számára a legfontosabb, hogy a könyvtár céljaira sokkal alkalmasabb környezetbe kerülhetnek. A várható energiaköltség-megtakarítások mellet kiemelte a lift előnyeit, és örömmel konstatálta, hogy megszabadulnak a könyvtár napjait gyakran megkeserítő csatornaszagtól.

A könyvtárvezető üdvözölte a döntést, amellyel az önkormányzat a múlt csütörtöki ülésén forrásátcsoportosítást szavazott meg a költöztetés költségeinek fedezésére, ugyanakkor rámutatott, hogy a megítélt forrás nem elegendő a teljes művelet lebonyolítására. A hiányzó forrásokat támogatók révén remélik megszerezni. Optimális esetben

őszre kerülhet át új helyére a könyvtár.

Tamás László könyvtárvezető örömmel nyugtázta megkeresésünkkor, hogy lehetőség nyílik a könyvtár méltóbb helyre való költöztetésére. Ez nemcsak a nemrégiben fölújított épületben várható, alacsonyabb energiaszámlák miatt üdvözlendő, hanem a jelenleg használt épület számos egyéb hátrányától való megszabadulás miatt is. Ezek közül a könyvtárvezető kettőt külön kiemelt:


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

– A patinás Szent István király úti épületben nemcsak a szép, a hely szellemével átitatott környezet lesz jobb, a könyvtárhoz méltóbb a mostaninál, hanem például az a tény miatt is, hogy ott van lift, emitt pedig nincs. Ez a hiányosság nagyon zavaró, főleg azért, mert sok rendezvényünknek kifejezetten az idősebb korosztály a rendszeres látogatója, akik közül sokaknak igen megterhelő a két emelet lépcsőzés, van, aki segítség nélkül meg sem tudja tenni. Azt hiszem, ezt nem is kell tovább magyarázni.
A másik igen kellemetlen jelenség, amely a Kossuth utcai épületben sokszor jelentkezik, az a csatornaszag, amely időszakonként nagyon bántóan szivárog fölfelé az alagsorból, ami nem nagyon illik a kultúrához, az emelkedett gondolatokhoz, a könyvtár szellemiségéhez. Az új helyszínen ettől is megszabadulhatunk – indokolta a költözés miatti örömét az intézményvezető.

Kérdésünkre, hogy pontosan mekkora forrás hiányzik, és az honnan kívánják megszerezni, esetleg nyerhető-e rá pályázati pénz, Tamás László így válaszolt:
– Pontos számítások még nincsenek, mivel néhány bizonytalansági tényező nehezíti a tervezést, így a hiányzó összeg számszerűsítése nem időszerű, de az látható, hogy a most megszavazott összeg a teljes polcrendszer kiépítését sem fedezi, tehát további forrásokra biztosan szükség lesz.
Jelenleg ilyen célra fordítható pályázatok nem állnak rendelkezésre, de ez nem jelenti azt, hogy más formában nem nyerhetünk támogatást. Evégett már több levelet is elküldtünk olyan címzetteknek, akiktől reményeim szerint megkaphatjuk a szükséges támogatást a hiányzó forrás fedezésére.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Azt is megkérdeztük, hogy mikor, és milyen ütemezésben kerülhet sor a költözködésre.
– A támogatások függvényében legjobb esetben valamikor ősszel kezdődhet meg a könyvtár állományának átköltöztetése. Ez biztosan nem megy majd egyik napról a másikra, de reményeink szerint egy rövid átmeneti idő és a vele járó technikai szünet után már ezen az őszön teljes kínálatával megnyithatja a kapuit a könyvtár az olvasóközönség előtt az új, a jelenleginél méltóbb helyszínen.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK