2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Megújulhat a Malom utcai „szocotthon” – 202 millió szociális alapszolgáltatások fejlesztésére

Illés György Cinó  |  2018. 02. 10., 14:16

Hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján jelentette be Bálint József polgármester az utolsó tavalyi TOP-pályázatunk sikerét, amelynek műszaki részleteiről, a projekt technikai lebonyolításáról és ütemezéséről Boromisza Viktor műszaki osztályvezető beszélt. Ezzel önkormányzatunknak a TOP pályázati rendszerben benyújtott összes igénylése támogatást nyert. A megújuló épület a szociális alapszolgáltatási feladatok ellátását szolgálja majd, mindet egy helyen. Ezzel megvalósul az a koncepció, amely a Malom utcai intézménynek új szociális bentlakásos férőhelyek létesítésével történő kiváltásával a szociális ellátórendszer átfogó megújítását célozta.

A Városháza kis házasságkötő termében tartott sajtótájékoztatón dr. Bálint József polgármester jelentette be az újabb pályázati siker hírét, amely szerint Kalocsa Város Önkormányzata 202 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert „Szociális alapszolgáltatások fejlesztése Kalocsán” című pályázatával. A támogatás 100%-os intenzitású, így önrész igénnyel az önkormányzat költségvetését nem terheli.

Az elnyert forrásból megújulhat a korábban Értelmi Fogyatékosok Bentlakásos Intézményeként működött, Malom utcai épület, amely helyi örökségvédelmi oltalom alatt áll. A felújítás során az épületet a jövőben szánt funkció céljaira megfelelően alakítják ki, így a projekt lezárása után egyetlen épületbe integrálva végezhetik majd a szociális alapszolgáltatási feladatok Kalocsán.

Magát a pályázatot még tavaly februárban írták ki a Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati rendszerében „Szociális alapszolgáltatások infrastruktúrájának bővítése, fejlesztése” címen közzétett felhívással. A személyes gondoskodást nyújtó alapszolgáltatások és a személyes gondoskodás keretébe tartozó család- és gyermekjóléti szolgálatok, központok fejlesztésének elősegítésére hivatott pályázatra nyár derekán nyújtotta be beadványát az önkormányzat.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A Malom utcai épületben kap majd helyet

  • az idősek klubja,
  • a szociális étkeztetés,
  • a házi segítségnyújtás, 
  • a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint
  • a Család- és Gyermekjóléti Központ is.

Funkciótisztulás a Bem utcában

E közfeladatok ellátása jelenleg a Bem Apó Utcai Szociális Otthon épületében történik, amihez ideiglenes engedéllyel rendelkeznek. Az új helyszínen a végleges engedélyeztetésükhöz műszaki feltételek megteremtése – akadálymentesítés, megfelelő számú és színvonalú vizes blokkok létesítése – után a Malom utcai épület fogadhatja be a Bem utcai intézményből kiköltöző, az új helyen immár végleges engedélyek folytatható szociális alapellátási feladatellátást.

Határidő: ’19 novembere

A munkálatok ütemezéséről Boromisza Viktor műszaki osztályvezető elmondta: most, a jóváhagyott támogatási döntés birtokában a támogatói szerződés megkötésére kerül sor, aminek nyomán megkezdődhet a projekt tényleges előkészítése. A tervezés, engedélyezési eljárás, majd a kiviteli tervek elkészítése után a szükséges közbeszerzési eljárás lefolytatását követően kezdődhetnek a tényleges kiviteli munkálatok.

A fizikai kivitelezés ütemezéséről megtudhattuk, hogy a Malom utcai védett épület felújítása belső átalakításokkal veszi majd kezdetét. Ennek során vizes blokkok, ügyfélközpontok, foglalkoztató terek jönnek létre, és kialakítják a működéshez szükséges háttér-infrastruktúrát, kiszolgáló helyiségeket, irodákat. A teljes elektromos hálózat cseréjére, és átfogó épületgépészeti felújításra is sor kerül. Az energiahatékonyság jegyében – de az épület védett karakterének megőrzését is szem előtt tartva – kicserélik a homlokzati nyílászárókat, a tetőszerkezet is szükség szerint kijavítják, és megújul, egyben külső szigetelést kap a patinás épület homlokzata is.

Minderre azonban várhatóan csak 2019-ben kerülhet sor, mivel a projekt-előkészítés föntebb ismertetett, egymásra épülő és egyenként is időigényes lépései várhatóan addig elhúzódnak. Így az osztályvezető számításai szerint várhatóan 2019 télutóján indulhatnak meg a kivitelezési munkálatok, amelyeknek határideje 2019. november 30. lesz.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Minden projekt nyert!

Az alkalmat dr. Bálint József arra is megragadta, hogy összefoglalja a jelenlegi önkormányzat eddigi pályázati sikereit, hiszen ezzel lezárult immár nemcsak a TOP pályázatok aktuális fordulója, hanem a JETA 2017-es pályázatai is.

A 2017-ES TOP PÁLYÁZATOK KERETÉBEN TÖBB MINT 2 MILLIÁRD FORINT TÁMOGATÁSHOZ JUT KALOCSA.

Ebből 1,2 milliárd forintot nyert a város iparfejlesztésre, ami a Foktői laktanyában végrehajtandó ipari infrastruktúra-fejlesztésre, benne a Parkgondozó Kft. telephely-költözéséhez szükséges feltételek kialakítására nyert 800 milliós, illetve a hozzá kapcsolódó fejlesztés keretében egy meglévő csarnok célszerű felújításával kialakítandó inkubátorház létesítésére megítélt 220 millió forintos támogatásból tevődik össze.

400 millió forintot nyert a város az „Úttörőház” telkén egy vadonatúj óvoda építését célzó beruházásra, amelyből az eredetileg tervezett 150 fős helyett egyelőre 75 férőhelyes óvoda épülhet, azonban már a második – később, vagy esetleg más forrásból, egyidejűleg megvalósuló – ütemet is előkészítve.

200 millióból a Kertváros csapadékvíz-elvezető rendszerét fejlesztheti a város, részben új, felszíni árokrendszer kiépítésével és a meglévő karbantartásával, részben pedig a KSE edzőpályájától északra fekvő, mélyfekvésű területen – az egykori ’Irága’ medrében – kialakítandó záportározó létesítésével.

Beleszámolva a most bejelentett 202 millió forintos sikert

A NÉGY TOP PÁLYÁZATON ÖSSZESEN KÉTMILLIÁRD-HUSZONKÉTMILLIÓ FORINT TÁMOGATÁST NYERT VÁROSUNK ÖNKORMÁNYZATA.

A polgármester emlékeztetett a 250 milliós CLLD program nemrégiben bejelentett sikerére – amelynek nevébe ezúttal is, immár sokadszorra belegabalyodott a polgármester –, amely szintén ebből a megyei szinten elosztásra került keretből került Kalocsára.

Ezen kívül a Jókai utca fejlesztésére is nyert 19 millió forintot Kalocsa városa, az EFOP pályázatokon ideítélt 777,5 millió forintos támogatással együtt

EDDIG 3.016.500.000 FORINTOT NYERT KALOCSA.

Azzal senki nem támadhatja az önkormányzatot, hogy nem tud forrásokat szerezni és nem tud fejleszteni – hangoztatta a polgármester, aki azt is elmondta, hogy amennyiben ezeket a beruházásokat megvalósítják és aktiválják, akkor az önkormányzat vagyona az értékesítéseket és a gyarapodást is figyelembe véve egymilliárd-ötszázkilencmillió-négyszáztizenegyezer forinttal emelkedik.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Ez a válaszom arra, amikor azt mondják, hogy elfecséreljük a vagyont, és csökken a város vagyona. A város vagyona eddig se csökkent, hiszen csak portfóliókat cseréltünk. Most ezekkel a fejlesztésekkel, az ÁFÁ-tól megtisztítva, a további vagyonértékesítések lehetséges értékét is leszámítva 1.399.117.000 forint vagyonnövekmény lesz a fejlesztések eredményének a könyvekben való aktiválása után.

A még elérhető JETA, TEIT, illetve kormányzathoz köthető forrásokkal – köztük a Paks II. projekthez kapcsolódó, kerítésen kívüli infrastrukturális fejlesztésekre szánt forrásokkal – kiegészülve, illetve a hídnak a hozzá kapcsolódó úthálózat megépülése által létrejövő inspiráló környezet és az erőmű építésének élénkítő hatása a polgármester reményei szerint egy új, tartós fejlődési pályára állíthatja városunkat.

Ehhez azonban még sokat kell dolgozni, olyan környezetet kialakítva, ami idevonzza a fejlesztőket, befektetőket – vélekedett a polgármester.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK