2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Néha a Kertvárosban is esik – Megnyertük a 200 milliót csapadék-elvezetésre

Illés György Cinó  |  2017. 12. 26., 09:28

Péntek reggeli sajtótájékoztatóján dr. Bálint József polgármester az óvodaépítési beruházásra, illetve a Foktői úti laktanyából kihasított területén tervezett inkubátorház létesítésére nyert TOP pályázati források bejelentése mellett a kertvárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítésére, záportározó kiépítésére elnyert 200 millió forintos támogatás hírét is megosztotta a nyilvánossággal.

Miután dr. Bálint József bejelentette a friss eredményeket, Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője mindhárom projekt lebonyolításával, várható ütemezésével, műszaki tartalmával kapcsolatban közölt részleteket.

Ezek egy része az olvasók előtt már ismert lehet, hiszen a pályázat beadásáról szóló testületi döntés kapcsán – az akkor elérhető információk alapján – már foglalkoztunk a témával.

Csatornázás a Kertvárosban is, új záportározóval

Szintén TOP pályázaton nyertünk 200 milliót a csapadékvíz-elvezető hálózat további fejlesztésére.

A polgármester emlékeztetett, hogy az e téren legégetőbb gondokkal küszködő városrészeken, így a 2014-ben a Szőlőkközében, még korábban pedig a Rokkanttelepen is jelentős fejlesztés történt, amelyet erős hajrával sikerült lezárni.

Akkor a kertvárosi rész teljesen kimaradt, most ezt igyekeznek pótolni. Ugyanakkor a projekt által érintett terület csatornarendszerének teljes rekonstrukciójára ez a forrás nem elegendő, ütemezetten, a legkritikusabb pontokon beavatkozva valósulhat meg most a fejlesztés, amelynek során azonban nemcsak a csatornahálózat újulhat meg, hanem megfelelő befogadókat is ki kell alakítani – mutatott rá dr. Bálint József polgármester.

Boromisza Viktor elmondta:

A CSAPADÉKVÍZ-PROJEKT A MÓRA FERENC, MIKSZÁTH KÁLMÁN, VÖRÖSMARTY MIHÁLY UTCÁK, ILLETVE A FOKTŐI ÚT ÁLTAL HATÁROLT TERÜLETRE TERJED MAJD KI.

Ezekben az utcákban zömével már megvannak a csapadékvíz-elvezető alkalmatosságok, ám ezek egy része nem megfelelően lett kialakítva, illetve elhasználódott, másutt hiányoznak csapadékvíz elvezető rendszerelemek. Ezeket a hiányosságokat kívánják pótolni, elsősorban felszíni vízelvezető rendszerek, így földmedrű, illetve burkolt árkok alkalmazásával, a víz gravitációs elvezetésével – ami a pályázatnak is feltétele volt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A befogadó a Holt-Irága lesz

A CSAPADÉKVÍZ BEFOGADÓJÁT A FOKTŐI ÚT MELLETT, A VÁROSI SPORTTELEPPEL ÁTELLENBEN TALÁLHATÓ, MEGLÉVŐ MÉLYFEKVÉSES TERÜLETEN ALAKÍTJÁK KI.

Ennek a projektnek az esetében az engedélyeztetés annyival lesz bonyodalmasabb, hogy a projekthez vízjogi létesítési engedélyekre is szükség lesz.
Az osztályvezető reményei szerint jövőre megindulhatnak, esetleg le is zárulhatnak a kapcsolódó közbeszerzési eljárások, így

2019 ELSŐ NEGYEDÉVBEN A TÉNYLEGES KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK IS MEGKEZDŐDHETNEK.

A Foktői út alatti áteresz - Már meglévő infrastrukturális elemeket is fölhasználnak
Forrás: Illés György / KALOhírek

A város tüdeje

A záportározónak szánt területen található, a város ökológiai rendszerének fontos elemét képező fásult területről kérdésünkre válaszolva Boromisza Viktor elmondta, hogy az óvodaépítési projekthez hasonlóan figyelmet fordítanak a meglévő zöldfelületi elemek lehetőség szerinti megtartására. A csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése kapcsán kialakítandó záportározó létesítése a Foktői út északi oldalán található, egykori természetes patakmeder fölhasználásával valósul majd meg.

ANNAK TERÜLETÉN VÉLHETŐEN FAKIVÁGÁSOKKAL IS SZÁMOLNI KELL, HISZEN AZ EGÉSZ TERÜLET SŰRŰN FÁSULT ÁLLAPOTBAN VAN.

A számok még nem ismertek

Boromisza reményét fejezte ki, hogy a meglévő mély fekvésű öblözet bevonása elegendőnek bizonyul majd, ám azt is hozzátette, hogy a kellő tározókapacitás még nem került meghatározásra, így az sem tudható még, hogy a meglévő medren kívül további területrészek bevonása szükséges lesz-e.

A használatba veendő fásult terület a város zöldfelületi rendszerének is fontos része
Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester mindehhez annyit fűzött hozzá:

EZT A PROJEKTET MÉG EBBEN A VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN SZERETNÉK LEZÁRNI, DE UNIÓS SZEMPONTBÓL EZ MINDENKÉPPEN ÍGY LESZ, HISZEN A FORRÁST 2022-VEL BEZÁRÓLAG FÖL KELL HASZNÁLNI.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK