2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Néha a Kertvárosban is esik – Megnyertük a 200 milliót csapadék-elvezetésre

Illés György Cinó  |  2017. 12. 26., 09:28

Péntek reggeli sajtótájékoztatóján dr. Bálint József polgármester az óvodaépítési beruházásra, illetve a Foktői úti laktanyából kihasított területén tervezett inkubátorház létesítésére nyert TOP pályázati források bejelentése mellett a kertvárosi csapadékvíz-elvezető rendszerek korszerűsítésére, záportározó kiépítésére elnyert 200 millió forintos támogatás hírét is megosztotta a nyilvánossággal.

Miután dr. Bálint József bejelentette a friss eredményeket, Boromisza Viktor, a műszaki osztály vezetője mindhárom projekt lebonyolításával, várható ütemezésével, műszaki tartalmával kapcsolatban közölt részleteket.

Ezek egy része az olvasók előtt már ismert lehet, hiszen a pályázat beadásáról szóló testületi döntés kapcsán – az akkor elérhető információk alapján – már foglalkoztunk a témával.

Csatornázás a Kertvárosban is, új záportározóval

Szintén TOP pályázaton nyertünk 200 milliót a csapadékvíz-elvezető hálózat további fejlesztésére.

A polgármester emlékeztetett, hogy az e téren legégetőbb gondokkal küszködő városrészeken, így a 2014-ben a Szőlőkközében, még korábban pedig a Rokkanttelepen is jelentős fejlesztés történt, amelyet erős hajrával sikerült lezárni.

Akkor a kertvárosi rész teljesen kimaradt, most ezt igyekeznek pótolni. Ugyanakkor a projekt által érintett terület csatornarendszerének teljes rekonstrukciójára ez a forrás nem elegendő, ütemezetten, a legkritikusabb pontokon beavatkozva valósulhat meg most a fejlesztés, amelynek során azonban nemcsak a csatornahálózat újulhat meg, hanem megfelelő befogadókat is ki kell alakítani – mutatott rá dr. Bálint József polgármester.

Boromisza Viktor elmondta:

A CSAPADÉKVÍZ-PROJEKT A MÓRA FERENC, MIKSZÁTH KÁLMÁN, VÖRÖSMARTY MIHÁLY UTCÁK, ILLETVE A FOKTŐI ÚT ÁLTAL HATÁROLT TERÜLETRE TERJED MAJD KI.

Ezekben az utcákban zömével már megvannak a csapadékvíz-elvezető alkalmatosságok, ám ezek egy része nem megfelelően lett kialakítva, illetve elhasználódott, másutt hiányoznak csapadékvíz elvezető rendszerelemek. Ezeket a hiányosságokat kívánják pótolni, elsősorban felszíni vízelvezető rendszerek, így földmedrű, illetve burkolt árkok alkalmazásával, a víz gravitációs elvezetésével – ami a pályázatnak is feltétele volt.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A befogadó a Holt-Irága lesz

A CSAPADÉKVÍZ BEFOGADÓJÁT A FOKTŐI ÚT MELLETT, A VÁROSI SPORTTELEPPEL ÁTELLENBEN TALÁLHATÓ, MEGLÉVŐ MÉLYFEKVÉSES TERÜLETEN ALAKÍTJÁK KI.

Ennek a projektnek az esetében az engedélyeztetés annyival lesz bonyodalmasabb, hogy a projekthez vízjogi létesítési engedélyekre is szükség lesz.
Az osztályvezető reményei szerint jövőre megindulhatnak, esetleg le is zárulhatnak a kapcsolódó közbeszerzési eljárások, így

2019 ELSŐ NEGYEDÉVBEN A TÉNYLEGES KIVITELEZÉSI MUNKÁLATOK IS MEGKEZDŐDHETNEK.

A Foktői út alatti áteresz - Már meglévő infrastrukturális elemeket is fölhasználnak
Forrás: Illés György / KALOhírek

A város tüdeje

A záportározónak szánt területen található, a város ökológiai rendszerének fontos elemét képező fásult területről kérdésünkre válaszolva Boromisza Viktor elmondta, hogy az óvodaépítési projekthez hasonlóan figyelmet fordítanak a meglévő zöldfelületi elemek lehetőség szerinti megtartására. A csapadékvíz-elvezető rendszerek fejlesztése kapcsán kialakítandó záportározó létesítése a Foktői út északi oldalán található, egykori természetes patakmeder fölhasználásával valósul majd meg.

ANNAK TERÜLETÉN VÉLHETŐEN FAKIVÁGÁSOKKAL IS SZÁMOLNI KELL, HISZEN AZ EGÉSZ TERÜLET SŰRŰN FÁSULT ÁLLAPOTBAN VAN.

A számok még nem ismertek

Boromisza reményét fejezte ki, hogy a meglévő mély fekvésű öblözet bevonása elegendőnek bizonyul majd, ám azt is hozzátette, hogy a kellő tározókapacitás még nem került meghatározásra, így az sem tudható még, hogy a meglévő medren kívül további területrészek bevonása szükséges lesz-e.

A használatba veendő fásult terület a város zöldfelületi rendszerének is fontos része
Forrás: Illés György / KALOhírek

A polgármester mindehhez annyit fűzött hozzá:

EZT A PROJEKTET MÉG EBBEN A VÁLASZTÁSI CIKLUSBAN SZERETNÉK LEZÁRNI, DE UNIÓS SZEMPONTBÓL EZ MINDENKÉPPEN ÍGY LESZ, HISZEN A FORRÁST 2022-VEL BEZÁRÓLAG FÖL KELL HASZNÁLNI.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>