2017. 12. 18. hétfő
Auguszta
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Szentsarok! Kellő tisztelettel!

Illés György Cinó  |  2017. 10. 09., 19:33

Kétségkívül óriási fejlesztési potenciál rejlik a Szentsarok remények szerint fölszabaduló területében, amivel lehet nagyon jól és nagyon rosszul is élni. Esetünkben polgármesteri ígéret van az előbbi forgatókönyvre, mivel az előzetes elképzelésekről mondottak reményt keltőek, a megígért, előzetes társadalmi vita pedig a szarvashibák elkerülésére lehet garancia. Annyi bizonyos: az óvodai pályázat sikere esetén a felszabaduló Szentsaroknál megnyíló lehetőségek nagy felelősséget ruháznak a folyamat szereplőire, már az előkészítés során is. A folyamat szereplői közt pedig ott vannak a város lakói is, vegyük komolyan a feladatot!

Amint már megírtuk (telepcsere), a TOP forrásból megvalósítani remélt, 400 milliós óvodaépítés megvalósulása esetén nagyszabású fejlesztések indulhatnának meg a szép nevű Szentsarok városrészünkben. Izgalmas feladat lesz, amelyhez csak nagyon megfontoltan, kapkodás nélkül szabad hozzákezdeni. Már csak azért is, mert

AZ ITT MEGLÉVŐ ÉPÜLETEGYÜTTES RÉSZBEN ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGET ÉLVEZ.

Ez a puszta tény egyből egy sor törvényi előírást és kötelmet von maga után.

Más épületek elavultak és tönkrementek, nem felelnek meg a mai kor igényeinek. Ezeket, vagy nagy részüket mindenképp bontani kell.
Ám a lakhatási szempontból a mai igények szerint értéktelenné vált épületek is tartogathatnak titkokat, meglepetéseket.

EZÉRT ELŐZETES VIZSGÁLATOK ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY ISMERETÉBEN LEHET SORSUKRÓL SZAKMAILAG MEGALAPOZOTTAN DÖNTENI,

amely vizsgálatoknak a statikai vizsgálaton túlmenően egyebek közt telekkönyvi, térképi elemzésekre és falvizsgálatokra, valamint lokális, megelőző részletfeltárásokra, talajminta-vételezésekre, esetleg korszerű, roncsolásmentes vizsgálatokon kell alapulniuk.

A Fazekas Alkotóház bejárata

Az egykori „parádés istálló” a rendezetlen épülethalmazból ma alig kivehető, egyedül a Kovács László fazekasmester által valaha megvásárolt és fölújított részén méltó állapotú épületegyüttese és annak telke tartozik az országos védettséget élvező műemlékek sorába. Így már eddig is sokkal nagyobb odafigyelést érdemeltek volna a ma még elhanyagolt, használaton kívüli, vagy esetleges módon hasznosított részei is, de emellett – törvény által szavatolt – védelem hatálya is vonatkozik rájuk, tehát csak nagyon szigorú szabályok szerint, az engedélyeztetési eljárásba a szakhatóságokat bevonva szabad az épület sorsáról dönteni, illetve a tényleges beavatkozásokat elvégezni.

Ennek az elméletnek a példaadó gyakorlatba ültetésével a komplexum „revitalizálására”, azaz, a közösség szolgálatába adására, megfelelő funkciók és szolgáltatások idetelepítésével bejárhatóvá, láthatóvá tételére és hasznosítására vissza nem térő, történelmi alkalom adódhat.

Ugyanakkor nem megfelelően gondos előkészítéssel, kapkodással, rohammunkákkal, nem kellő odafigyeléssel végzett beavatkozásokkal, és főleg a hely szellemére, a lokálpatrióta kalocsai nép érzelmeire, mentális térképére, a rábízott hagyatékra nem ügyelő beruházással tönkre is tehetjük ezt a ma még rejtőzködő csodát.

Társadalmi vita is lesz

A Szentsarokkal kapcsolatos elképzelésekről – portálunk kérdésére válaszolva – dr. Bálint József polgármester is beszélt a szeptember 13-ai sajtótájékoztatóján. Akkor a polgármester az egységes koncepció megalkotását megelőző társadalmi vitát ígért a tömb és benne az egykori parádés istálló patinás, de katasztrofális állapotú épületegyüttesének hasznosítása és kialakítása tekintetében.

Reméljük, ennek során előkerülnek a visszaemlékezések, családi legendák, régi fotók, dokumentumok, amelyek segítenek összeállítani a városrész kialakulásának történetét.
Ez már csak azért is izgalmas feladat lehet, mivel:

MINDENKÉPP SZÁMÍTANI KELL RÉGÉSZETI LELETEK FÖLBUKKANÁSÁRA EZEN A TERÜLETEN IS.

Annyi bizonyos, a „Szentsarok” kellő alázattal közelítendő meg, annak területén bármilyen beruházást csak a terület iránti nagy tisztelettel, az épített és a múltra utaló információk begyűjtése mellett a régészeti lelőhely lehetőség szerinti megkímélésével, jól átgondolt – és társadalmi vitára bocsátott – koncepció mentén, a kivitelezés során pedig kapkodás nélkül, és szintén a nyilvánosság lehetőség szerinti bevonásával kell majd elvégezni a munkálatokat!

Végül egy kérdés:

IGAZÁBÓL MIÉRT IS HÍVJÁK EZT A VÁROSRÉSZT „SZENTSAROKNAK”?
FÖLTEHETŐLEG NEM AZ ÉRSEKI PARÁDÉS LOVARDA MIATT…

Aki tudja, van jó tippje, írja meg kommentben alul!
(Ha tudja, adja meg az információ forrását is!)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017-12-13 23:11:15
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017-12-13 22:44:53
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 17., 11:26
Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt Még >>>
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Az afganisztáni misszióra történő felkészülés keretében magashegyi harcászati repülőkiképzésen vettek részt a szolnoki szállítóhelikopter-zászlóalj pilótái, fedélzeti technikusai és műszaki katonái a horvátországi Zadarban.
2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.