2018. 03. 24. szombat
Gábor, Karina
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Szentsarok! Kellő tisztelettel!

Illés György Cinó  |  2017. 10. 09., 19:33

Kétségkívül óriási fejlesztési potenciál rejlik a Szentsarok remények szerint fölszabaduló területében, amivel lehet nagyon jól és nagyon rosszul is élni. Esetünkben polgármesteri ígéret van az előbbi forgatókönyvre, mivel az előzetes elképzelésekről mondottak reményt keltőek, a megígért, előzetes társadalmi vita pedig a szarvashibák elkerülésére lehet garancia. Annyi bizonyos: az óvodai pályázat sikere esetén a felszabaduló Szentsaroknál megnyíló lehetőségek nagy felelősséget ruháznak a folyamat szereplőire, már az előkészítés során is. A folyamat szereplői közt pedig ott vannak a város lakói is, vegyük komolyan a feladatot!

Amint már megírtuk (telepcsere), a TOP forrásból megvalósítani remélt, 400 milliós óvodaépítés megvalósulása esetén nagyszabású fejlesztések indulhatnának meg a szép nevű Szentsarok városrészünkben. Izgalmas feladat lesz, amelyhez csak nagyon megfontoltan, kapkodás nélkül szabad hozzákezdeni. Már csak azért is, mert

AZ ITT MEGLÉVŐ ÉPÜLETEGYÜTTES RÉSZBEN ORSZÁGOS MŰEMLÉKI VÉDETTSÉGET ÉLVEZ.

Ez a puszta tény egyből egy sor törvényi előírást és kötelmet von maga után.

Más épületek elavultak és tönkrementek, nem felelnek meg a mai kor igényeinek. Ezeket, vagy nagy részüket mindenképp bontani kell.
Ám a lakhatási szempontból a mai igények szerint értéktelenné vált épületek is tartogathatnak titkokat, meglepetéseket.

EZÉRT ELŐZETES VIZSGÁLATOK ÉS ÖRÖKSÉGVÉDELMI HATÁSTANULMÁNY ISMERETÉBEN LEHET SORSUKRÓL SZAKMAILAG MEGALAPOZOTTAN DÖNTENI,

amely vizsgálatoknak a statikai vizsgálaton túlmenően egyebek közt telekkönyvi, térképi elemzésekre és falvizsgálatokra, valamint lokális, megelőző részletfeltárásokra, talajminta-vételezésekre, esetleg korszerű, roncsolásmentes vizsgálatokon kell alapulniuk.

A Fazekas Alkotóház bejárata

Az egykori „parádés istálló” a rendezetlen épülethalmazból ma alig kivehető, egyedül a Kovács László fazekasmester által valaha megvásárolt és fölújított részén méltó állapotú épületegyüttese és annak telke tartozik az országos védettséget élvező műemlékek sorába. Így már eddig is sokkal nagyobb odafigyelést érdemeltek volna a ma még elhanyagolt, használaton kívüli, vagy esetleges módon hasznosított részei is, de emellett – törvény által szavatolt – védelem hatálya is vonatkozik rájuk, tehát csak nagyon szigorú szabályok szerint, az engedélyeztetési eljárásba a szakhatóságokat bevonva szabad az épület sorsáról dönteni, illetve a tényleges beavatkozásokat elvégezni.

Ennek az elméletnek a példaadó gyakorlatba ültetésével a komplexum „revitalizálására”, azaz, a közösség szolgálatába adására, megfelelő funkciók és szolgáltatások idetelepítésével bejárhatóvá, láthatóvá tételére és hasznosítására vissza nem térő, történelmi alkalom adódhat.

Ugyanakkor nem megfelelően gondos előkészítéssel, kapkodással, rohammunkákkal, nem kellő odafigyeléssel végzett beavatkozásokkal, és főleg a hely szellemére, a lokálpatrióta kalocsai nép érzelmeire, mentális térképére, a rábízott hagyatékra nem ügyelő beruházással tönkre is tehetjük ezt a ma még rejtőzködő csodát.

Társadalmi vita is lesz

A Szentsarokkal kapcsolatos elképzelésekről – portálunk kérdésére válaszolva – dr. Bálint József polgármester is beszélt a szeptember 13-ai sajtótájékoztatóján. Akkor a polgármester az egységes koncepció megalkotását megelőző társadalmi vitát ígért a tömb és benne az egykori parádés istálló patinás, de katasztrofális állapotú épületegyüttesének hasznosítása és kialakítása tekintetében.

Reméljük, ennek során előkerülnek a visszaemlékezések, családi legendák, régi fotók, dokumentumok, amelyek segítenek összeállítani a városrész kialakulásának történetét.
Ez már csak azért is izgalmas feladat lehet, mivel:

MINDENKÉPP SZÁMÍTANI KELL RÉGÉSZETI LELETEK FÖLBUKKANÁSÁRA EZEN A TERÜLETEN IS.

Annyi bizonyos, a „Szentsarok” kellő alázattal közelítendő meg, annak területén bármilyen beruházást csak a terület iránti nagy tisztelettel, az épített és a múltra utaló információk begyűjtése mellett a régészeti lelőhely lehetőség szerinti megkímélésével, jól átgondolt – és társadalmi vitára bocsátott – koncepció mentén, a kivitelezés során pedig kapkodás nélkül, és szintén a nyilvánosság lehetőség szerinti bevonásával kell majd elvégezni a munkálatokat!

Végül egy kérdés:

IGAZÁBÓL MIÉRT IS HÍVJÁK EZT A VÁROSRÉSZT „SZENTSAROKNAK”?
FÖLTEHETŐLEG NEM AZ ÉRSEKI PARÁDÉS LOVARDA MIATT…

Aki tudja, van jó tippje, írja meg kommentben alul!
(Ha tudja, adja meg az információ forrását is!)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 22., 10:01
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>
2018. 03. 22., 17:49
Életmentő tetoválás cukorbetegeknek, ingyen. Három nap alatt országos mozgalommá nőtte ki magát a magyar tetoválóművész kezdeményezése Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.