2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Turisztikai és kereskedelmi szállítási útvonalat terveznek Kalocsa és Hszien közé a kínai fejlesztők

Gazsó Rita  |  2019. 03. 09., 12:53

Az ősi Hszian városából érkezett fejlesztési szakembereket fogadott Kalocsa csütörtökön. A magasrangú kínai delegáció a Kalocsa-Foktő-Uszód vonalon fekvő repülőtér hasznosítása iránt érdeklődik. A szakemberek turisztikai és kereskedelmi légivonalat képzelnek el a két város közé.

Csütörtök délután mintegy harmincfős, a repülőtér hasznosítása iránt érdeklődő, kínai fejlesztési szakemberekből álló küldöttség látogatott Kalocsára. A csoportot a Városházán közösen fogadta a kalocsai, a foktői és az uszódi polgármester.


Forrás: dr. Bálint József / Facebook

Elsőként dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere mutatta be a várost. Főbb vonzerejei között megemlítette az érseki központot, Kalocsa világhírű paprikáját, valamint a szintén messzeföldön ismert népművészetét. Röviden beszámolt a leendő híd megépítéséről és a készülő paksi beruházásról is. Őt követte Bakai Károly foktői, valamint Bedi Gyula uszódi polgármester, akik pár mondatban szintén településeikről beszéltek a vendégeknek.

A távolkeleti fejlesztési szakemberek elsődleges tapasztalatairól a küldöttség egyik tagja számolt be. Többször is kiemelte, hogy mennyire vonzónak találták Kalocsát, mint történelmi várost. Úgy fogalmazott: turisztikai szempontból jelentős potenciált látnak a Kalocsa szélén fekvő repülőtér hasznosításában, hozzátette, emellett repülős oktatás és kereskedelmi szállítás szempontjából is izgalmas lehetőségnek tartják.


Forrás: dr. Bálint József / Facebook

A kölcsönös bemutatkozást követően a csoport szemrevételezte a Kalocsa, Foktő és Uszód területén fekvő repülőteret, amelyet a három település közösen próbál meg értékesíteni, ahogy arról korábban a KALOhírek is írt.

Páratlan adottságokkal rendelkezik a három település, Foktő, Uszód, legkisebb részben Kalocsa tulajdonában lévő volt szovjet repülőtér. Ám mindeddig, talán éppen kivételes adottságai, mérete és a tulajdonosok száma miatt, nehéz volt rá komoly befektetőt találni. Ez most változhat.
bővebben ...

Értesüléseink szerint pozitív benyomásokkal távoztak. Erre utaltak a delegáció vezetőjének szavai is, akivel még a Városházán beszélt a KALOhírek.

Xing xintől megtudtuk, a csoport Kína egyik legősibb településéről, Hszien városból érkezett, amely közlekedési szempontból kiváló helyen található. Kérdésünkre elmondta, kifejezetten a kalocsai befektetési lehetőség miatt érkeztek hazánkba. Céljuk egy közvetlen Kína-Magyarország, pontosabban Kalocsa-Hszien közötti szállítási útvonal kialakítása. Ez magában foglalná a személyszállítást és a légi teherszállítást is.


Forrás: dr. Bálint József / Facebook

Megjegyezte, a delegáció egyik tagja kifejezetten légitársaságokkal kapcsolatos befektetésekre szakosodott, így ő lenne a tervezett légitársaság vezetője.

A szakembertől megtudtuk, a hszieniek a vonal kialakításával kapcsolatos koncepciója már korábban megvolt, míg nemrégiben egyik Magyarországon élő kollégájuk tájékoztatta őket a Kalocsa melletti repülőtér értékesítéséről. A delegációvezető asszony a közeli tervekről elmondta, Kínába visszatérve egy jelentést készítenek az itteni tapasztalataikról.

Szavai szerint ahhoz, hogy a Kalocsa-Hszien közötti üzleti megállapodás létrejöhessen, szükség lenne arra, hogy Kalocsa részéről is összeálljon egy olyan csapat, amellyel hosszú távon együtt tudnának működni. Xing xin úgy fogalmazott, szükségük lenne arra is, hogy tudják, a tulajdonos önkormányzatok milyen fejlesztést várnának a repülőtéren. Az együttműködéshez emellett mindenképpen elengedhetetlen egy közös, hosszú távú terv – mutatott rá.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK