2022. 05. 19. csütörtök
Ivó, Milán
: 386 Ft   : 368 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb útfelújítási pályázat – Az Arany János utcát újítaná fel a kalocsai önkormányzat, amelyet később egyirányúvá is tennének

Újabb útfelújítási pályázat – Az Arany János utcát újítaná fel a kalocsai önkormányzat, amelyet később egyirányúvá is tennének
Illés György Cinó  |  2022. 02. 19., 09:32

A Belügyminisztérium írt ki pályázatot belterületi utak felújítására, amivel tíz éves elmaradások pótlására nyújtanak lehetőséget a települési önkormányzatok számára. Kalocsán az Arany János utcára esett a választás, amelynek megújítására több mint 60 millió forintot igényel az önkormányzat.

A Belügyminisztérium kiírása nyomán az Arany János utca útburkolatának és az alatta húzódó ivóvízvezeték felújítására pályázik a kalocsai önkormányzat, 61 millió forintos igénylés benyújtásával. A jelenlegi kalkuláció szerint a projekt önerőt is igényel majd. Hasonló projekt már folyamatban van a Kubinszky utca vonatkozásában, ott 40 milliós összeggel.

Az indoklásban elhangzott, hogy a belvárosi közlekedésünk igen leterhelt, az Arany János utca útfelülete pedig nagyon rossz állapotú.

Dr. Vincze András képviselő a pályázat benyújtására javaslatot megfogalmazó napirendi pont vitája során azt kérdezte, hogy hogyan került kiválasztásra ez az utca, hiszen sok más út, így például az ő körzetében a Tamási Áron utca állapota is kifogásolható.
A polgármester által válasz szerint a kiválasztás szakmai alapon történt, tekintettel a belváros zsúfolt közlekedésére, és arra, hogy ennek az útnak az egyirányúsítását is javasolják, aminek jelenleg zajlik a szakmai felülvizsgálata.
Amint elhangzott, ez az útszakasz 324 méter hosszú, és ez is 60 millió forintot meghaladó összegbe kerül, így a rendelkezésre álló a pályázati forrás igen korlátozott lehetőségeket biztosít.

A polgármester reményét fejezte ki, hogy a Tamási Áron is hamarosan sor kerül, de rámutatott, hogy nagyon sok leromlott állagú utca van – például a Duna utca, a Honvéd utca, a Csalogány utca, a zöldség-gyümölcs utcák és a Széchenyi lakótelep útjai –, hiszen tíz éve nem volt kiírva ilyen pályázat, és a tízéves lemaradást nem lehet egy csapásra ledolgozni.
Filvig Géza kifejtette:

A PÁLYÁZATI FORRÁSOKAT IGYEKEZNEK KIHASZNÁLNI, DE ÖNERŐBŐL EZEKET A FEJLESZTÉSEKET NEM LEHET FINANSZÍROZNI.

A polgármester ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy a futó szociális város-rehabilitációs pályázat keretében

A MALOMSZÖG UTCÁN IS KÜSZÖBÖN ÁLL AZ ÚTFELÚJÍTÁS ÉS AZ ALATTA LÉVŐ IVÓVÍZ-VEZETÉK CSERÉJE, ÍGY SZERENCSÉS ESETBEN A KUBINSZKY UTCÁVAL EGYÜTT HÁROM HELYSZÍNEN TÖRTÉNHET ELŐRELÉPÉS AZ ÚTFELÚJÍTÁS TERÉN, ÉS EZEK KÖZÜL KÉT PÁLYÁZAT MÁR NYERTES.

Körmendy Szabolcs a belváros képviselőjeként örömét fejezte ki, hogy erre az utcára esett a választás. A képviselő emlékeztetett, hogy az utca útburkolatát a lakosok alakították ki, saját maguk hordatták és ők is terítették le a betont, de mára már nagyon rossz általános állapotú lett, miközben igen nagy az autóforgalom, és sokan parkolóhelyként is használják az utcát.

A testület végül e javaslatot is két képviselő igazolt távollétében tíz igen szavazattal, egyhangúlag elfogadta.

E hét kedd délután három órakor újra összeült a képviselő-testület – a tervezett napirendi pontokat, amelyek közül kiemelkedik a város költségvetésének elfogadása, külön cikkben ismertettük.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 19., 17:47
A Kalocsai Közétkeztetési Intézmény hirdeti a pályázatot. Még >>>
2022. 05. 19., 11:02
Az agár sisakoskosbor a legkorábban nyíló és leggyakoribb orchideánk, megyénkben sokfelé találkozhatunk vele. Még >>>
2022. 05. 18., 10:13
Május 26-án szeretettel várnak mindenkit a Csajdakert Játszótér ünnepélyes átadó ünnepségére! Még >>>
2022. 05. 18., 08:49
Egy idős asszonyt akart kirabolni egy férfi Kalocsán. Fiatalok siettek a védelmére, majd a menekülő bűnelkövetőt egészen addig követték, amíg a rendőrök elfogták. Még >>>
2022. 05. 17., 19:07
Indulhat a temetői kápolna és környéke felújítása! Még >>>
2022. 05. 17., 13:46
A rendőrök a térfigyelő kamerák felvételei és az összegyűjtött információk alapján beazonosították a testvérpárt, akik nem voltak ismeretlenek a hatóság előtt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés