2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Ünnepélyesen felavatták a Szent Kereszt Kórház új épületszárnyát – újabb 3 milliárdos fejlesztés valósulhat meg

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 04., 20:36

Régen várt esemény vette kezdetét december 4-én délután a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórházában, amelynek új épületszárnyát dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyi Ellátásért Felelős Helyettes Államtitkára, Font Sándor országgyűlési képviselő, dr. Svébis Mihály főigazgató és dr. Mócza György főigazgató-helyettes a nemzeti színű szalag átvágásával avatta fel ünnepélyesen. A kórház életében korszakos jelentőségű beruházás fontosabb állomásait a helyettes államtitkár, az országgyűlési képviselő és a főigazgató idézte fel, de Font Sándor jövőbe mutató szavaiból az is kiderült: a Kalocsa-Paks Duna-híd megvalósításával egy időben újabb 3 milliárdos fejlesztés valósulhat meg a Szent Kereszt Kórházban, hogy a Paks II. beruházással kapcsolatos egészségügyi feladatokat, mint a legközelebbi kórház, a kalocsai egészségügyi centrumként láthassa el.

A főigazgató és főigazgató-helyettes, mint házigazdák nevében elsőként Font Sándor országgyűlési képviselőt, majd dr. Mészáros János helyettes államtitkárt, dr. Vadász Máriát, az intézmény volt főigazgató-helyettesét, dr. Bálint József polgármestert, dr. Bedics Andreát, a járási hivatal vezetőjét és a dr. Bábel Balázs érsek képviseletében megjelent dr. Mészáros István templomigazgatót, a társ intézmények vezetőit, a kórház főorvosait, orvosait, ápolóit, gazdasági és műszaki személyzetét köszöntötték.

Az ünnepség emelkedettségéhez Borbély Lászlóné művész tanár és Farkasné Böjtös Beáta tanár előadásában felcsendülő Hummer: Csellóduó darabja is nagyban hozzájárult.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünnepi beszédek sorát dr. Mészáros János, mint a legmagasabb rangú szakmai vezető kezdte. A helyettes államtitkár felelevenítette: a kecskeméti székhelyű Bács-Kiskun Megyei Kórházba 2013. február 1-jével integrált Kalocsai Szent Kereszt Kórház az összevonásnak köszönhetően került ki abból a reménytelen, aktív kórházi státuszát fenyegető helyzetből, amelybe az egyre rosszabbodó humánerőforrás hiány és finanszírozási gondok miatt 2010-ig került. A szónok megköszönte dr. Svébis Mihálynak, hogy partner volt és élen járt abban, hogy a kalocsai intézmény a kecskeméti része lehessen. Mint elhangzott: az aktív kórházi státusz megtartása érdekében hozott stratégiai döntés eredményeként a város legnagyobb munkáltatójának számító kórházban közel 420 munkahelyet sikerült megmenteni.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A helyettes államtitkár azzal folytatta: az intézmény fejlődő pályára állításának, a jövőbeni magasabb szintű ellátás biztosításának fontos része volt, hogy az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló TIOP pályázat segítségével a Bács-Kiskun Megyei Kórház, a Kalocsai Szent Kereszt Kórház és a Kiskunfélegyházi Városi Kórház és Rendelőintézet együtt 2,95 milliárd forintos Európai Uniós támogatásra pályázott és nyert. A teljes pályázati összeg közel egyharmadát, mintegy 1 milliárd forintot, plusz a magyar központi költségvetésből további 280 millió forintot biztosítottak, hogy a fejlesztés maradéktalanul megvalósulhasson.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Dr. Mészáros János alig győzte sorolni, hogy a több mint 1 milliárd forint összegből az új főbejárat és központi betegirányítással ellátott előcsarnok kialakítás, központi gyógyszertár korszerűsítés, új, megnövelt funkciókat ellátó sürgősségi osztály kialakítás, járóbeteg szakrendelők koncentrált elhelyezése, központi radiológiai korszerűsítése valósult meg.

A szakember rámutatott: az új, a betegutakat lerövidítő feltételrendszer megteremtése elősegíti az integrált ellátást a kecskeméti anyakórházzal, jelentősen csökkenti a betegterheket, például a felesleges utaztatást.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Font Sándor országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett arra, hogy a helyettes államtitkár által felidézett múlt számára is kritikus időszaknak számított, hiszen a stratégiai jelentőségű kórházegyesítés számos új, addig nem ismert kihívással járt együtt.A megvalósítás érdekében nagyon sok egyeztetést kezdeményezett. A Kalocsai Szent Kereszt Kórházban a sürgősségi ellátás és a digitális radiológia infrastruktúrájának korszerűsítése, az eddig nélkülözött CT berendezés munkába állítása volt a legsürgetőbb feladat, de a megújuló épületszárnyban a 21. századi igényeihez igazított központi betegfogadót és rendelőket is ki kellett alakítani. Már a tervezés, a költségek kalkulálása időszakában látszott: ha a kalocsai kórház főépületét mintegy 2000 négyzetméter alapterületen megújítják, megépítik a főépület utcafrontjára nyíló központi főbejáratot, betegfogadó teret, betegirányítót és ezek informatikai hátterét is biztosítják, új helyükre kerülnek a szakrendelések, akkor a kalocsai betegellátás új dimenzióba lép. Mindez a pesszimista híresztelések ellenére megvalósult, az itt élők egészségét szolgálja.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A képviselő jövőbe mutató szavaiból az is kiderült: a Kalocsa-Paks Duna-híd megvalósításával egy időben újabb 3 milliárdos fejlesztés valósulhat meg a Szent Kereszt Kórházban, hogy a Paks II. beruházással kapcsolatos egészségügyi feladatokat, mint a legközelebbi, cetrummá fejlesztendő kórház, a kalocsai intézmény lássa el. Mindez a tervezés időszakában álló Duna-híddal is igazoltan olyan realitás, amely új lendületet ad a kórház és annak humánerőforrása fejlesztéséhez.

A képviselő megköszönte azt a Farkas Éva kalocsai lakos által indított civil kezdeményezést, hogy az egyébként a kórházi műszerfejlesztés részét képező artroszkóp műszerre gyűjtést indítottak. Mivel ez a műszer már a gyűjtés megindításakor is rajta volt a beszerzendő eszközök listáján, azóta már üzembe is helyezték, arról egyezett meg a kórház vezetése és a kezdeményezést útjára indító, hogy az összegyűlt mintegy 2 millió forintot más fontos, egyelőre meg nem nevezett eszköz beszerzésére fordítja majd az intézmény. Font Sándor a kórház orvosainak, dolgozóinak jó és elismert munkát, a betegeknek mielőbbi gyógyulást kívánt a megújult intézményben.

Dr. Svébis Mihály szinte dátumra pontosan elevenítette fel azt az időszakot, amely az ünnepélyes átadásig vezetett. Mindebből kiderült, hogy a főigazgató mindenben tartotta a szavát, amit a kalocsai intézménynek ígért, az maradéktalanul megvalósult. Ide értve az immár működő CT-t, a 8 ágyas, SO1 szintű sürgősségi osztályhoz csatlakozó 500 négyzetméter alapterületű fedett mentőbeállót. Nem feledkezve meg természetesen az új képalkotó diagnosztikáról: digitális röntgen gépek, korszerű ultrahang berendezések, amelyek lehetővé teszik a teleradiológia működtetését. Minden áthelyezésre kerülő szakrendelő – mint például a szemészet, az urológia – műszerparkja megújult, így a berendezések átlagéletkora 6-7 évvel csökkent.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A főigazgató arról is beszámolt, hogy jelentős mértékű fejlesztés történt az informatika területén is, amely a kecskeméti anyakórházzal történő együttműködés összehangolásának elengedhetetlen feltétele. A szakember szerint a gyógyítás körülményeinek korszerűsítése egyben a dolgozók munkafeltételeinek javulását is eredményezte. Még mielőtt a nagyközönség az új épületszárny fejlesztéseit bejárta, a főigazgató azt kívánta: bárki is lesz egyszer az új főigazgató, azt szeretné, ha ígéreteinek megvalósításában hozzá hasonlóan tartaná a szavát.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünnepi beszédek elhangzását követően az épületet dr. Mészáros István templomigazgató áldotta meg, majd az épületkomplexum átadását szimbolizáló nemzetiszínű szalagot Font Sándor, dr. Mészáros János, dr. Svébis Mihály és dr. Mócza György vágta át, majd annak egy darabját, mint fontos relikviát, eltették emlékbe.

Képgaléria megtekintése (31 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Az ünnepséget követő kitűnő, példa értékű állófogadás ezúttal abban tért el a szokásostól, hogy azt a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája oktatói, Molnár Pál, Balaton Péter szakácsszakoktatók, Török Anita pincér szakmai munkaközösség-vezető, Balogh Jenő pincérszakoktató, Baranyiné Hellényi Viktória szakmai tagintézményvezető-helyettes vezetésével az intézmény végzős szakács és pincér tanulói készítették, illetve szolgálták fel.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.