2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 423 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Ütemterv szerint halad a Kertváros csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztése – A gépkocsibejárókat az eredeti állapotnak megfelelően állítják vissza

Zsiga Ferenc  |  2020. 03. 26., 09:00

Az enyhe tél is hozzájárult ahhoz, hogy összességében ütemezés szerint halad a Kertváros csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztése. A november 12-én kezdődő munkálatok első fázisa a Foktői úti záportározó kialakításával, először az aljnövényzet eltávolításával, a mederbe eső fák kivágásával kezdődött. A csapadékvíz árkok előre gyártott betonelemekkel történő kibélelése a Foktői úti záportározó felől, a Vörösmarty utcánál kezdődött, a kivitelezéssel onnan haladnak a Móra Ferenc utca irányába.

Mint minden építés, ez is áldozatokkal jár, az árkok alját, részben oldalát burkoló betonelemek elhelyezése érdekében meg kellett, meg kell bontani a házak bejáróit. A helyenként értékes térkővel burkolt, betonnal fedett bejárók nyomvonalba eső része jelenleg ideiglenes zúzottkővel van megerősítve. Ám a kivitelező mindenhol az eredeti állapotot állítja vissza – tájékoztatott Boromisza Viktor, a városfejlesztési és városüzemeltetési osztály vezetője, aki több, a kivitelezést érintő információt is megosztott portálunkkal.

Mint emlékezetes, Kalocsa Város Önkormányzata a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP pályázatán nyert 200 millió forintot a „Kalocsa város csapadékvíz-elvezető hálózatának fejlesztése” című projekt megvalósítására. A forrást a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásban, 100 százalékos támogatási intenzitás mellett biztosítja, így a felhasznált összeg vissza nem térítendő.

A projekt kivitelezésére kiírt közbeszerzési pályázatot a kiskunhalasi székhelyű VÍZÉPSZOLG-94 Kft. nyerte meg, ez a cég tette a legjobb árajánlatot. A társaság több évtizedes szakmai tapasztalattal és jó referenciákkal rendelkezik mélyépítési munkákban. A munkaterület átadása után a munkálatok november 12-vel kezdődtek.

A megvalósítás a Foktői úton található, már meglévő záportározó kialakításával, első lépésként az aljnövényzettől való megtisztítással kezdődött, de amint az a helyszínen március 24-én készült felvételekből látszik, a záportározó végleges kialakításig még bőven van tennivaló.

Képgaléria megtekintése (10 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints ide!
Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Ezzel kapcsolatban Boromisza Viktor elmondta: a záportározó kialakításának földmunkái még csak ezután kezdődnek,

A TÁROZÓ MEDERFENÉK SZINTJÉNEK KIALAKÍTÁSAKOR NEM LEHET ELÉRNI, BELEMETSZENI A MÉRTÉKADÓ TALAJVÍZSZINTBE. EZ AZT JELENTI, HOGY CSAPADÉKOS IDŐJÁRÁS ESETÉN LESZ VÍZ A ZÁPORTÁROZÓBAN, SZÁRAZABB IDŐSZAKBAN PEDIG NEM.

Ennek ellenére az így kialakított tározó környezetének parkosításával, később esetleg sétányok kialakításával egy szabadidős tevékenységre is alkalmas, esztétikus új park jöhet létre a városban.

A folyamatban lévő kivitelezésről szólva az osztályvezető kifejtette: a csapadékvíz-elvezető árkok az érintett utcákban, vonalasan haladva, a tározótól indulva készülnek, hogy a csapadékvíz elvezetése folyamatos legyen, biztosítsák a víz elvezetését az esős tavaszi időszakban.

A szakember azokra az aggodalmakra reagálva, hogy a kapubejárók mikor és hogyan lesznek helyreállítva elmondta:

A KIVITELEZŐ MINDENHOL AZ EREDETI ÁLLAPOTOT ÁLLÍTJA VISSZA, TERMÉSZETESEN CSAK A NYOMVONALBA ESŐ, BONTÁSSAL ÉRINTETT SZAKASZOKON.

Ez azt jelenti, ahol térburkolatot kellett megbontani, ott térkővel, ahol a betonozott bejárót kellett feltörni, ott betonnal, ahol salakkal, vagy zúzottkővel erősítették meg a bejárót, ott ugyan ezekkel az anyagokkal állítják helyre az eredeti állapotot.

Mindenki előtt világos, hogy ezeket a bejárókat az ingatlanok tulajdonosai, ki-ki más minőségben készítette, így a most folyamatban lévő beruházással kár nem érheti őket.

Hozzátette: részben műszaki, részben költségkímélési okból a tervezők nem minden bejáróhoz terveztek a bejáró két oldalához támfalat, ugyanis ahol kicsi a szintkülönbség a terep és az árok alja között, ott ez nem indokolt.

AZ EZZEL KAPCSOLATOS AGGODALMAK KICSIT KORAIAK, HISZEN KIS SZINTKÜLÖNBSÉGEK ESETÉN A FÜVESÍTÉS, A TALAJ NÖVÉNYZETE IS MEGAKADÁLYOZZA AZ ESETLEGES BEMOSÓDÁSOKAT, AMELYET MÁS HELYSZÍNEKEN A GYAKORLAT MÁR IGAZOLT.

Boromisza Viktor azt tolmácsolta: az önkormányzat és a kivitelező cég a munkálatok zavartalansága és mielőbbi befejezése érdekében közösen kéri az érintett területeken élők türelmét és együttműködését, esetleges problémák esetén helyszíni egyeztetésre kerül sor.

A beruházással érintett utcák:

  • Záportározó (Foktői út és a paksi köz által határolt terület, hrsz.: 0560/117)
  • Foktői út (Móra Ferenc utcától a Vörösmarty utcáig tartó páros oldal)
  • Katona István utca (Vörösmarty – Liszt Ferenc utca) és Liszt Ferenc utca (Katona István utcától Téglagyár utcáig tartó páros oldal és Menyhárt utcától a Téglagyár utcáig tartó páratlan oldal)
  • Liszt Ferenc utca (Foktői út – Katona István utca)
  • Menyhárt László utca (Vörösmarty – Liszt Ferenc utca) és Liszt Ferenc utca (Katona István és Menyhárt utcák közötti páratlan oldal)
  • Móra Ferenc utca (Foktői út és Vidats utca közötti szakasz páratlan oldala)
  • Németh László utca
  • Veres Péter utca (Németh László és Vidats utcák közötti szakasza)
  • Vörösmarty utca (Foktői út – Téglagyár utca)

Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek


Képgaléria megtekintése (10 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc/ KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 16:15
Az 5106-os úton akadályozza a forgalmat a baleset. Még >>>
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés