2024. 07. 24. szerda
Kinga, Kincső
: 392 Ft   : 362 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Virágosodik Kalocsa: szemléletváltás a parkgondozónál – Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Virágosodik Kalocsa: szemléletváltás a parkgondozónál – Évelőkkel szépítik a város virágágyásait
Illés György Cinó  |  2022. 04. 29., 08:00

Tavaszi hagymás virágokkal gazdagodtak a város virágágyásai. Hosszú évek óta kedvező visszajelzések kísérik a lakosság részéről a város parkgondozó részlegének tevékenységét, örömmel fogadják az emberek, hogy szép színes virágszőnyeg borítja el ilyenkor a város virágágyásait. Idén tulipánokkal, jácintokkal és nárciszokkal színesítették a korábban szinte egyeduralkodó egynyári felhozatalt, emellett levendula és más cserjék is megjelentek az ágyásokban – mindez egy szemléletváltást jelez előre: az egynyári kínálat színesítésére a jövőben a hagymás tavaszi virágok mellett más, egész éven át díszítő évelők is egyre nagyobb számban jelennek majd meg a város közterületein.

A tulipánok lassan elnyílnak, de a virágágyások nem maradnak díszek nélkül, hiszen az ősszel telepített árvácskák és százszorszépek épp most vannak teljes pompájukban.

A tulipánoknak még egy hetük lehet hátra, május közepén-végén pedig beköszönt az év melegebb időszaka, amikor a 22-23 fokos nappali átlaghőmérséklet már az árvácskák számára is nehezebben viselhető el – a jelenlegi virágokat akkor fogják fokozatosan lecserélni.
Azt is megtudtuk, hogy

A JELENLEGI KIÜLTETÉSEK EGY ÚJ KONCEPCIÓ MENTÉN ZAJLANAK,

Így lényegében kísérletnek tekinthetőek, amelynek lényege a több éven át díszítő növényzet arányának növelése.
A közösségi médiában tapasztaltak szerint az eddigi visszajelzések a jók, a lakosság kedvezően fogadja a város szépítésére tett, látható erőfeszítéseket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Az új szemlélet szerint a cél az, hogy még változatosabb és szebb zöldfelületeket hozhassanak létre, de úgy, hogy közben középtávon a járulékos költségek is csökkenjenek. Ennek érdekében

FOKOZATOSAN NÖVELIK AZ ÉVELŐ NÖVÉNYEK JELENLÉTÉT AZ ÁGYÁSOKBAN.

Hiszen míg az egynyári növények palántáit évről-évre föl kell nevelni, addig az évelő növényzetet egyszer kell kiültetni, és hosszú éveken át díszlik.
Sőt, némelyik faj még gondozást is alig igényel, ugyanakkor változatosságot hoznak a virágágyásokba, egész éven átdíszítenek, és nagyobb lombjuk miatt az ökológiai értékük is magasabb lehet.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Igaz, a szaporítóanyag beszerzése, például a tulipánhagymák esetében, valamivel költségesebb mulatság, így a költségek mérséklődése egyelőre nem jelentkezik, ám a hagymák hosszú éven keresztül újra hozzák majd tavasszal a virágaikat.

A tavalyi évben volt újdonság, hogy a Kossuth Lajos utcán balkonládákat helyeztek ki, petúniákkal beültetve. Amint megtudtuk, most a műszaki munkacsoport lakatos és asztalos szakemberei még több ilyen ládát készítettek, így

VIRÁGLÁDÁK IS NAGYOBB SZÁMBAN LESZNEK MAJD LÁTHATÓAK A VÁROS UTCÁIN.

Ezekbe idén valószínűleg petúnia helyett valamilyen más növényt, viszonylag nagy lomb felületű futókat, illetve magasabb növésű növényeket és díszfüveket fognak telepíteni – tudtuk meg a város kertészeti feladatait végző Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. parkgondozó részlegének dolgozói körében tájékozódva.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy

MINT MINDEN VÁLTOZTATÁS, EZ IS HORDOZ KOCKÁZATOKAT MAGÁBAN.

Hiányzik ugyanis a tapasztalat, hogy a kiválasztott növények hogyan bírják majd a városi klímát, a forró aszfalt által sugárzott nagy mennyiségű hőt, és az is kérdéses, hogy az aszályos időszakokban mennyit kell majd öntözni a növényeket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A VÁLTOZTATÁSOK TAPASZTALATAIT A KÖVETKEZŐ ÉVI MUNKA- ÉS KIÜLTETÉSI TERVBE IS BEÉPÍTIK MAJD

– tudtuk meg.

Ám klímaváltozás ide, vagy oda,

A VÁROS VIRÁGÁGYÁSAIRA A LEGNAGYOBB VESZÉLYT SAJNOS MÉG MINDIG A VANDÁLOK JELENTIK...

A közterületi zöldfelület-gazdálkodás költségeinek mérsékléséhez hozzájárul az is, hogy az ágyások gondozását és a palánták nevelését is jelentős részben a közmunkaprogramban dolgozók végzik.

A HOZZÁÉRTŐ VEZETÉS MELLETT A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK ÁLDOZATOS MUNKÁJA NYOMÁN VÁLNAK A VIRÁGÁGYÁSOK A VÁROS GYOMMENTES, SZÍNPOMPÁS, ÜDE FOLTJAIVÁ.

Becsüljük meg munkájukat, óvjuk a város növényeit, virágágyásait, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 21., 08:54
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK