2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Virágosodik Kalocsa: szemléletváltás a parkgondozónál – Évelőkkel szépítik a város virágágyásait

Virágosodik Kalocsa: szemléletváltás a parkgondozónál – Évelőkkel szépítik a város virágágyásait
Illés György Cinó  |  2022. 04. 29., 08:00

Tavaszi hagymás virágokkal gazdagodtak a város virágágyásai. Hosszú évek óta kedvező visszajelzések kísérik a lakosság részéről a város parkgondozó részlegének tevékenységét, örömmel fogadják az emberek, hogy szép színes virágszőnyeg borítja el ilyenkor a város virágágyásait. Idén tulipánokkal, jácintokkal és nárciszokkal színesítették a korábban szinte egyeduralkodó egynyári felhozatalt, emellett levendula és más cserjék is megjelentek az ágyásokban – mindez egy szemléletváltást jelez előre: az egynyári kínálat színesítésére a jövőben a hagymás tavaszi virágok mellett más, egész éven át díszítő évelők is egyre nagyobb számban jelennek majd meg a város közterületein.

A tulipánok lassan elnyílnak, de a virágágyások nem maradnak díszek nélkül, hiszen az ősszel telepített árvácskák és százszorszépek épp most vannak teljes pompájukban.

A tulipánoknak még egy hetük lehet hátra, május közepén-végén pedig beköszönt az év melegebb időszaka, amikor a 22-23 fokos nappali átlaghőmérséklet már az árvácskák számára is nehezebben viselhető el – a jelenlegi virágokat akkor fogják fokozatosan lecserélni.
Azt is megtudtuk, hogy

A JELENLEGI KIÜLTETÉSEK EGY ÚJ KONCEPCIÓ MENTÉN ZAJLANAK,

Így lényegében kísérletnek tekinthetőek, amelynek lényege a több éven át díszítő növényzet arányának növelése.
A közösségi médiában tapasztaltak szerint az eddigi visszajelzések a jók, a lakosság kedvezően fogadja a város szépítésére tett, látható erőfeszítéseket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Az új szemlélet szerint a cél az, hogy még változatosabb és szebb zöldfelületeket hozhassanak létre, de úgy, hogy közben középtávon a járulékos költségek is csökkenjenek. Ennek érdekében

FOKOZATOSAN NÖVELIK AZ ÉVELŐ NÖVÉNYEK JELENLÉTÉT AZ ÁGYÁSOKBAN.

Hiszen míg az egynyári növények palántáit évről-évre föl kell nevelni, addig az évelő növényzetet egyszer kell kiültetni, és hosszú éveken át díszlik.
Sőt, némelyik faj még gondozást is alig igényel, ugyanakkor változatosságot hoznak a virágágyásokba, egész éven átdíszítenek, és nagyobb lombjuk miatt az ökológiai értékük is magasabb lehet.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

Igaz, a szaporítóanyag beszerzése, például a tulipánhagymák esetében, valamivel költségesebb mulatság, így a költségek mérséklődése egyelőre nem jelentkezik, ám a hagymák hosszú éven keresztül újra hozzák majd tavasszal a virágaikat.

A tavalyi évben volt újdonság, hogy a Kossuth Lajos utcán balkonládákat helyeztek ki, petúniákkal beültetve. Amint megtudtuk, most a műszaki munkacsoport lakatos és asztalos szakemberei még több ilyen ládát készítettek, így

VIRÁGLÁDÁK IS NAGYOBB SZÁMBAN LESZNEK MAJD LÁTHATÓAK A VÁROS UTCÁIN.

Ezekbe idén valószínűleg petúnia helyett valamilyen más növényt, viszonylag nagy lomb felületű futókat, illetve magasabb növésű növényeket és díszfüveket fognak telepíteni – tudtuk meg a város kertészeti feladatait végző Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. parkgondozó részlegének dolgozói körében tájékozódva.
Ugyanakkor azt is látni kell, hogy

MINT MINDEN VÁLTOZTATÁS, EZ IS HORDOZ KOCKÁZATOKAT MAGÁBAN.

Hiányzik ugyanis a tapasztalat, hogy a kiválasztott növények hogyan bírják majd a városi klímát, a forró aszfalt által sugárzott nagy mennyiségű hőt, és az is kérdéses, hogy az aszályos időszakokban mennyit kell majd öntözni a növényeket.

Képgaléria megtekintése (14 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!

A VÁLTOZTATÁSOK TAPASZTALATAIT A KÖVETKEZŐ ÉVI MUNKA- ÉS KIÜLTETÉSI TERVBE IS BEÉPÍTIK MAJD

– tudtuk meg.

Ám klímaváltozás ide, vagy oda,

A VÁROS VIRÁGÁGYÁSAIRA A LEGNAGYOBB VESZÉLYT SAJNOS MÉG MINDIG A VANDÁLOK JELENTIK...

A közterületi zöldfelület-gazdálkodás költségeinek mérsékléséhez hozzájárul az is, hogy az ágyások gondozását és a palánták nevelését is jelentős részben a közmunkaprogramban dolgozók végzik.

A HOZZÁÉRTŐ VEZETÉS MELLETT A KÖZFOGLALKOZTATOTTAK ÁLDOZATOS MUNKÁJA NYOMÁN VÁLNAK A VIRÁGÁGYÁSOK A VÁROS GYOMMENTES, SZÍNPOMPÁS, ÜDE FOLTJAIVÁ.

Becsüljük meg munkájukat, óvjuk a város növényeit, virágágyásait, hogy minél tovább gyönyörködhessünk bennük!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-16 16:52:52
A Kalocsai Kortárs Művészeti Klub szervezésében a horvát kultúra kalocsai gyökereit ismerteti Patachich Ádám és Antunovity János életén keresztül Bikfalvi Géza a Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>