2023. 03. 28. kedd
Gedeon, Johanna
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

BÁCS-KISKUN a mi megyénk – Bemutatkoztak a Kalocsai Járás kulturális, művészeti és gasztronómiai jellegzetességei

2017. 05. 05., 14:50

Homokmégyi sajtok, uszódi rétesek, hajósi borok, kalocsai paprika, foktői tarhonya – hogy csak párat említsünk a ma Kecskeméten, a Megyeháza előtti téren bemutatkozó értékeink közül.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei a TOP-5.1.1-15-BK1-2016-00001 azonosítószámú, „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért – Bács-Kiskun megyei foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében hosszú távú képzési és foglalkoztatási programot indítottak el a megyében európai uniós támogatással.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az elérhető 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő forrás segítségével – melynek keretében a tervek szerint 1619 fő vesz majd részt a munkaerő-piaci programokban – 2021. június 30-ig képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg.

A Megyei Önkormányzat kezdeményezésére a Megyeháza előtti területen a projekthez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében mutatkoznak be a megye különböző térségei. Minden alkalommal egy-egy járás ismerteti turisztikai látnivalóit, épített és kulturális örökségét, illetve kínálja a térség gazdáinak termékeit, a kézművesek munkáit.

Bács-Kiskun megye minden egyes településének értékvilága egyformán fontos számunkra, de a Kalocsai Járás, azon belül is Homokmégy település igazán közel áll a szívemhez, hiszen ott születtem – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat „BÁCS-KISKUN a mi megyénk” rendezvénysorozatának megnyitóján ma reggel. A programon részt vettek a járáshoz tartozó települések polgármesterei is.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Látni- és kóstolnivalóból nem volt hiány. Szorgos kezek pingálták, varrták a színpompás kalocsai mintákat, megcsodálhattuk a kézi festésű hartai bútorokat és a foktői tarhonya készítését.

A térség gasztronómiai értékei közül bemutatkoztak a homokmégyi házi sajtok, grillázs és méz, az uszódi rétesek, a fajszi biocsokoládék és a hajósi borok.
A kalocsai paprika többféle ételbe is beköltözött: paprikás gombócban, paprikás kifliben és paprikás kácsiban is megkóstolhattuk a hungarikumnak számító, tűzpiros törtpaprikát.
Bográcsban főtt a dunaszentbenedeki töltött káposzta és a foktői tarhonyás hús az idelátogató vendégek legnagyobb örömére.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A rendezvényen fellépett az uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes a megyei értéktárba nemrégen felvett gubbantós táncukkal [lásd a Gong Rádió lenti videóján - A szerk.]. Hallgathattunk hajósi sváb zenét, és megcsodálhattuk a Homokmégyi Hagyományőrző Népi Együttes műsorát és a kalocsai táncokat.

A Megyeháza előtti térre ellátogató vendégek a kulturális, művészeti és gasztronómiai jellegzetességein túl megismerhették a térség természeti és turisztikai értékeit is.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK