2017. 09. 23. szombat
Tekla
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

BÁCS-KISKUN a mi megyénk – Bemutatkoztak a Kalocsai Járás kulturális, művészeti és gasztronómiai jellegzetességei

2017. 05. 05., 14:50

Homokmégyi sajtok, uszódi rétesek, hajósi borok, kalocsai paprika, foktői tarhonya – hogy csak párat említsünk a ma Kecskeméten, a Megyeháza előtti téren bemutatkozó értékeink közül.

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és konzorciumi partnerei a TOP-5.1.1-15-BK1-2016-00001 azonosítószámú, „Együttműködés a helyben foglalkoztatásért – Bács-Kiskun megyei foglalkoztatási- és gazdaságfejlesztési együttműködés” című projekt keretében hosszú távú képzési és foglalkoztatási programot indítottak el a megyében európai uniós támogatással.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Az elérhető 2,5 milliárd forintos vissza nem térítendő forrás segítségével – melynek keretében a tervek szerint 1619 fő vesz majd részt a munkaerő-piaci programokban – 2021. június 30-ig képzési és foglalkoztatási programok valósulnak meg.

A Megyei Önkormányzat kezdeményezésére a Megyeháza előtti területen a projekthez kapcsolódó rendezvénysorozat keretében mutatkoznak be a megye különböző térségei. Minden alkalommal egy-egy járás ismerteti turisztikai látnivalóit, épített és kulturális örökségét, illetve kínálja a térség gazdáinak termékeit, a kézművesek munkáit.

Bács-Kiskun megye minden egyes településének értékvilága egyformán fontos számunkra, de a Kalocsai Járás, azon belül is Homokmégy település igazán közel áll a szívemhez, hiszen ott születtem – ezekkel a szavakkal kezdte köszöntő beszédét Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a megyei önkormányzat „BÁCS-KISKUN a mi megyénk” rendezvénysorozatának megnyitóján ma reggel. A programon részt vettek a járáshoz tartozó települések polgármesterei is.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Látni- és kóstolnivalóból nem volt hiány. Szorgos kezek pingálták, varrták a színpompás kalocsai mintákat, megcsodálhattuk a kézi festésű hartai bútorokat és a foktői tarhonya készítését.

A térség gasztronómiai értékei közül bemutatkoztak a homokmégyi házi sajtok, grillázs és méz, az uszódi rétesek, a fajszi biocsokoládék és a hajósi borok.
A kalocsai paprika többféle ételbe is beköltözött: paprikás gombócban, paprikás kifliben és paprikás kácsiban is megkóstolhattuk a hungarikumnak számító, tűzpiros törtpaprikát.
Bográcsban főtt a dunaszentbenedeki töltött káposzta és a foktői tarhonyás hús az idelátogató vendégek legnagyobb örömére.

Képgaléria megtekintése (19 db kép)

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A rendezvényen fellépett az uszódi Hagyományőrző Néptáncegyüttes a megyei értéktárba nemrégen felvett gubbantós táncukkal [lásd a Gong Rádió lenti videóján - A szerk.]. Hallgathattunk hajósi sváb zenét, és megcsodálhattuk a Homokmégyi Hagyományőrző Népi Együttes műsorát és a kalocsai táncokat.

A Megyeháza előtti térre ellátogató vendégek a kulturális, művészeti és gasztronómiai jellegzetességein túl megismerhették a térség természeti és turisztikai értékeit is.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.
2017-09-20 22:45:31
A Paks II. beruházásnál minden szerződéses munka előkészítése és lefolytatása a nyilvánosság előtt fog zajlani, teljes összhangban az európai uniós követelményekkel – mondta Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója szerdán a leendő ötös és hatos blokk helyszínén, Pakson.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.