2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Együttműködési megállapodást kötött Bátya, Kalocsa, Foktő, Dusnok, Drágszél a felszíni és felszín alatti vizek megtartására

Zsiga Ferenc  |  2021. 11. 29., 17:02

Bátya község, mint gesztortelepülés Kalocsa várossal, Foktő, Dusnok, Drágszél községekkel november 29-én, a kalocsai városháza dísztermében sajtónyilvános eseményen kötött elvi együttműködési megállapodást. A konvenció a felszíni és felszín alatti vizek megtartásáról szól, már a hamarosan induló és majd közösen megvalósítandó LIFE LOGOS4 WATERS pályázatra felkészülés jegyében. A Fekete Csaba, dr. Filvig Géza, Bakai Károly, Mindszenti István és Pandur Gábor polgármesterek kézjegyével ellátott dokumentum a Bátyán már sikeresen, hasonló célból megvalósított, a Belügyminisztérium által koordinált LIFE-MICACC projekt záróakkordja, egyben a folytatás előkészítése, egyelőre anyagi források hozzárendelése nélkül.

Amint az elvi együttműködési megállapodásból kiolvasható: A Sárköz vízrendszere északi vízgyűjtő területén érintett települések megállapodással fejezik ki elkötelezettségüket a felszíni és felszín alatti vizek megtartásán alapuló vízgazdálkodás kialakításában, és a fenntartható erőforrás gazdálkodás iránt, a klímaváltozásnak ellenálló, élhető jövő megteremtésében.

A kinyilatkoztatott elvi célok ismertetése után Fekete Csaba, Bátya község polgármestere kifejtette:

A mai világban egyre nagyobb probléma az éghajlatváltozás káros hatásainak a mérséklése, kiküszöbölése. Egyre nagyobb figyelmet fordít rá minden állam, minden település, mert egyre inkább a saját maga bőrén érzi ennek káros hatásait és egyben költségeit is. Ennek kiküszöbölésre próbál utat keresni a november 30-án lezáruló LIFE-MICACC, és a folytatásaként a hamarosan induló LIFE LOGOS4 WATERS projekt. A mai aktussal öt település szövetkezik arra, hogy a továbbiakban mind a környezetvédelmi kérdésekben, mind a vízmegtartó megoldásokban együtt működik, hasznosítva a Bátyán megvalósított projekt tapasztalatait.”


Fekete Csaba rámutatott: a mai megállapodás egy új projektnek az előhírnöke, mert ahogy az már ismert, Bátya község ismét pályázott a szintén a Belügyminisztérium koordinálásában megvalósítandó LIFE-LUX projektre, és nyert. Így a most szövetkező öt település ugyan különböző mértékben, de külön-külön is az induló beruházásnak a nyertese lesz. Bátya, mint gesztortelepülés koordinálásában vízmegtartó megoldások valósulnak meg az együttműködési megállapodást aláíró településeken, és majd a továbbiakban - a lehetőségek szerint - még más helyeken.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa város polgármestere elismerését fejezte ki Fekete Csabának, és gratulált a Bátyán a polgármester és munkatársai irányításával megvalósított LIFE-MICACCprojekthez.

Mint megtudtuk, az elvi együttműködési megállapodás mellékletét képezik az egyes településekre vonatkozó megvalósítási tanulmányok, ám ezekhez a forrás majd csak a sikeres pályázat indulásakor áll rendelkezésre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK