2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Elfogadta 2023. évi költségvetését a TEIT – Kalocsán üléseztek a 16 tagú tanács polgármesterei

Elfogadta 2023. évi költségvetését a TEIT – Kalocsán üléseztek a 16 tagú tanács polgármesterei
Zsiga Ferenc  |  2023. 01. 20., 13:21

A Paksi Atomerőmű működésének civil kontrolljára idén 31 éve alakult Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulás (TEIT) a 2023. év első, a következő hónapok működését meghatározó tanácskozását január 20-án, csütörtökön tartották Kalocsán, a városházán. Az ülés legfőbb napirendje a TEIT 2023. évi költségvetésének elfogadása, illetve az ehhez kapcsolódó döntések meghozatala volt. Ezt megelőzően a grémium - az adminisztratív kötelességeknek eleget téve - a 2022. évi költségvetés aktualizálását, kisebb mértékű módosítását fogadta el.

Dr. Filvig Géza a tanács tagjai elé kerülő 2023. évi költségvetésről szólva elöljáróban elmondta: az idei költségelőirányzatot is az előző évek gyakorlatának megfelelően, a 2019 óta változatlan 330 millió 330 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel vitatják meg.


Dr. Filvig Géza a továbbiakban a támogatási keretszerződésben részletezett főbb feladatokat ismertette. Ezek közül a legfontosabb, hogy a TEIT a támogatótól kapott adatok felhasználásával folyamatosan tájékoztatja a lakosságot a nukleáris hulladéktároló működéséről, bővítéséről, valamint az ezzel összefüggő fontosabb eseményekről. A TEIT évente legalább egy alkalommal közmeghallgatást tart, amelyen a lakosságot átfogóan tájékoztatja, továbbá a rendelkezésre álló kommunikációs eszközök - televíziók, térségi és helyi tájékoztató eszközök, kiadványok - útján továbbítja az információkat a települések vezetői és a lakossága részére.

A TEIT arról is gondoskodik, hogy saját kiadványa, a TEIT Hírek című újság 2023-ben is legalább kéthavonta elkészüljön, az egyes lapszámok megfelelő példányszámban eljussanak a tagönkormányzatok és az azokkal közigazgatásilag határos, azonban nem tag önkormányzatok lakosságához.

A szerződés értelmében a társulás gondoskodik a lakosságot érintő tájékoztató programok, mások mellett TEIT Nap megszervezéséről és lebonyolításáról.


A továbbiakban még hosszasan sorolt feladatok mellett az is kiolvasható az egyébiránt egyhangúlag elfogadott előterjesztésből, hogy a közreműködő térségi médiumok összességében a tavalyi szinten részesülnek támogatásban, a forrás elosztásában csak kismértékű korrekciót hajtottak végre, mivel a támogatott kör bővült.

A TEIT tagjai döntöttek arról is, hogy a társulás idén is önálló közmeghallgatást rendez, továbbá a TEIT Nap megszervezésére a költségvetésből 3 millió forintot különítenek el.

Fontos határozat született arról, hogy a TEIT Ellenőrző Bizottsága 2023. november 30-áig két ellenőrzést végez a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában, valamint egy ellenőrzést az MVM Paksi Atomerőműben folytat le. Ezzel összefüggésben az Ellenőrző Bizottság elnökének előírták, hogy az RHK által szervezett negyedéves fórumokon vegyen részt, és arról számoljon be a polgármesterek alkotta tanács előtt.

Végezetül, a napirend lezárásaként a társulási tagjai a részletesen kimunkált költségvetés áttekintése után, egyöntetű szavazás mellett, 330 millió 330 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel elfogadták a TEIT 2023. évi költségvetését. Ehhez kapcsolódódik, hogy ugyan ezen a napon Kalocsa Város Képviselő-testülete rendkívüli ülésén döntöttek a TEIT költségvetéséből a várost megillető 49 millió 132 ezer forint felosztásáról, mely összeg teljes egészében az önkormányzat 2023. évi költségvetésébe, mint bevétel épül be. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK