2021. 12. 03. péntek
Ferenc, Olívia
: 362 Ft   : 320 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kormánymegbízotti előadással folytatódott a megye polgármestereinek fóruma

Zsiga Ferenc  |  2016. 04. 15., 15:55

A császártöltési Közösségi Házban péntek reggel 9 órakor Kovács Ernő kormánymegbízottnak „Az önkormányzatokat érintő kormányhivatali változások” címmel tartott előadásával folytatódott a megye polgármestereinek csütörtökön kezdődött szakmai fóruma. A kormánymegbízott öt fő téma, az állami rezsicsökkentés, az állami földek értékesítése, a tanyák villamos-energiával történő ellátását megalapozó felmérések, a megye járási hivatalainak megerősítése, a vadászterületek kijelölése köré fűzte fel mondanivalóját.

Kovács Ernő rögtön az előadása kezdetén módosította a mondanivalójának adott címet, mert mint elhangzott: igazából az önkormányzatokat nem érintik a Kormányhivatalban és Járási Hivatalokban a közeljövőben bekövetkező változások. A már napvilágot látott információkkal, találgatásokkal ellentétben az önkormányzatok hivatalai hatáskörébe tartozó építéshatósági, népességnyilvánítási, anyakönyv vezetési és egyéb ügyek hatásköri címzettje nem változik. Tehát ezekben az ügytípusokban marad az önkormányzat jegyzőjének illetékessége. A kormánymegbízott valamennyi polgármesternek megköszönte, hogy a járási hivatalok által végzett, a tanyák villamos-energiával történő ellátását megalapozó, de egyéb paramétereit is száma vevő felmérést hatékonyan segítették.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Állami rezsicsökkentés

Amint azt tudni lehet, a kormány továbbra is elkötelezett az állami rezsicsökkentés mellett. A kormánymegbízott rámutatott: az eddig megvalósult lépések eredményeként mintegy 10 milliárd forint maradt az állampolgárok zsebében. A további rezsicsökkentéshez mind a lakosság, mind a hivatalok véleményét kikérik, tehát a folyamat nem zárult le. A kormánymegbízott megemlítette, hogy a januártól bevezetett új típusú, elektronikus személyazonosító igazolványt a vártnál is nagyobb érdeklődés kísérte. Sokan voltak, akik a meglévő, még érvényes igazolványuk cseréjére azért jelentkeztek, hogy mielőbb az elektronikus aláírásra is használható, a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátó okmánnyal rendelkezzenek. Ez a körülmény a Kormányablak Osztályokon eleinte hosszabb-rövidebb várakozási időt eredményezett.

Az előadó hosszasan sorolta azokat a már megvalósult, az eljárás egyszerűsítését és költségmentességét célzó intézkedéseket, melyek eredményeként például a családi állapot változás bejelentése, a gyermekek útlevele, a mozgásukban korlátozottak parkolási engedélyének kiadása, a tulajdonjog változásnak a hagyatéki eljárásban történő megváltoztatása, az oktatási engedély kiadása, 160 négyzetméterig a lakóépület bontásának engedélyezése, stb. már nem terheli az ügyfelek pénztárcáját. Kovács Ernő a tervezett, további rezsicsökkenési intézkedések között említette például a gépjárművezetői alkalmassági vizsga, a végrehajtási jog bejegyzése, a haszonélvezeti jog törlése, a gondnokság alá helyezési eljárás díjának eltörlését. Ám ez még csak tervezet.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Állami földek értékesítése

A kormánymegbízott látható elégedettséggel számolt be arról, hogy a megyében az állami földek értékesítése, a 3 hektárnál nagyobb területek árverése rendben lezajlott. A harmadik ütem most áll előkészítés alatt. Mint köztudott, a 3 hektár alatti területekre az NFA-nál kellett pályázni. Kovács Ernő az árverések értékelésekor számos összefüggésre, érdekességre mutatott rá. Közülük való, hogy volt olyan földterület, amely a kikiáltási ár 288,6 százalékán, tehát közel háromszoros áron kelt el, de a legolcsóbb földterület hektárjáért is 900 ezer forintot fizettek a megyében. A hektáronkénti átlag ár 2,4 millió forint volt. A sikeres árverésen résztvevők átlag életkora 45 év. A legfiatalabb árverésen földhöz jutott gazda 19, a legidősebb 85 éves volt. Utóbbi egykor kicsit elhamarkodottan az úgynevezett életjáradék programban adta be a földjét, de csak most nyílt lehetősége, hogy az akkori rossz döntését korrigálja. Az öröme annak ellenére határtalan volt, hogy a földet bizonyosan a családtagjai művelik. Az átlag licit idő 2 perc 45 másodperc volt. A leghosszabb licit 43 perc 51 másodpercig, a legrövidebb – nyilván csupán egy licitáló volt – 7 másodpercig tartott. Az árveréseken összesen 775 fő vett részt. A harmadik fordulóban összesen 36 ezer hektárt kitevő, 841 ingatlan árverésére kerül sor.

Tanyák villamos-energiával való ellátását megalapozó felmérés

A kormány határozott elképzelése, hogy a tanyaprogram keretében a lakott tanyákat 2020-ig villamos-energiával látja el. Az eredetileg csak erre irányuló felmérést azonban az FM más adatok beszerzésével is kiegészítette. A május 1-jéig határidős felméréssel annak ellenére jól állnak az egyes járási hivatalok, hogy Bács-Kiskun országosan az egyik legtöbb tanyával – több min 30 ezerrel – rendelkező megye. Kecskeméthez 10 ezer (!) tanya tartozik, de már ennek a 97 százalékát is felmérték a legkülönbözőbb szakterületeken dolgozó kormánytisztviselők. Ehhez a munkához a helyi önkormányzatoktól, polgárőrségtől, rendőrségtől is hatékony segítséget kaptak. A kormánymegbízott ezt a segítséget köszönte meg előadása kezdetén. A felmérések azt igazolták, hogy egyes járásokban, például Baján a nyilvántartások szerint 825 tanya van, ám a valóságban csak 797 tanyát találtak. A kalocsai járásban 430 tanyát tartanak nyilván, ám a helyszínen csak 412 tanyát tudtak regisztrálni. Kiskőrösön 4815, Kiskunfélegyházán 4584, Kiskunmajsán 3574, a földnyilvántartásban szereplő tanyát kellett felkeresni.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A járási hivatalok megerősítése

A kormánymegbízott talán erről a területről szólva mondta el a legtöbb újdonságot, bár mint hangsúlyozta, a végleges változathoz meg kell várni a közeljövőben megjelenő jogszabályokat. Kovács Ernő nem titkolta, kormánymegbízottként nem bánkódik, hogy a KLIK, illetve annak jogutódja nem a hivatalhoz kerül. Annyi már bizonyos, hogy a minisztériumoknál, megyei kormányhivataloknál lévő egyes hatáskörök július 1-jétől az adott megye székhelye szerinti járási hivatal hatáskörébe kerülnek. Ez a megyében azt jelenti, hogy a Kecskeméti Járási Hivatalhoz. Ez azonban valószínűleg az első lépés, később ezekből az újonnan jelentkező hatáskörükből egyesek a járási-, vagy a kijelölt járási hivatalokhoz kerülhetnek annak érdekében, hogy az ügyintézés még közelebb kerüljön az ügyfél lakóhelyéhez.

Kovács Ernő arról is beszámolt, hogy a jelenleg három megyét átfogó, regionális hatáskörrel rendelkező szegedi székhelyű „zöldhatóságnak” (környezetvédelmi hatóságnak) Kecskeméten, az előbbiekből következően a Kecskeméti Járási Hivatalnál is lesz ügyintézője. A hatáskör ellátásához nem csak megfelelő végzettségű, de megfelelő szakmai gyakorlattal is rendelkező szakembereket keresnek. A Kecskeméti Járási Hivatal feladat- és hatásköre tehát jelentősen megnövekszik július 1-jétől, ám a folyamatnak ez most az első lépése. A tapasztalatok tükrében egyes hatáskörök onnan a járási, vagy egyes járási hivatalokhoz kerülhetnek.

Vadászterületek kijelölése

A kormánymegbízott a vadászterületek 2017-2037-ig, tehát 20 évre szóló kijelölését megalapozó munkához kérte az önkormányzatok, polgármesterek segítségét. Mint elhangzott, nem lehetnek különálló, más vadászterületekbe beékelődött területek. Ebből adódóan a viták valószínűleg elkerülhetetlenek, ám egyeztetésekkel, megbeszélésekkel a rendelkezési jog átadása gördülékenyebb lehet.

A kormánymegbízott tapssal is elismert előadását Móni István, a TeSzedd akció projektvezetőjének előadása követte. Az előadás célja nem kevesebb volt, mint annak tudatosítása, hogy a Bács-kiskun megyei önkormányzatokat is várják hazánk legnagyobb önkéntes – hulladékgyűjtésre irányuló – akciójába.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Barti Tihamér, a Hargita Megyei Tanács alelnöke „Jó gyakorlatok, nemzeti értékek Hargita megyében” című előadása nem csak az előadó sajnos egyre ritkábban hallható ízes magyar beszéde miatt, hanem azért is érdekesnek bizonyult, mert az előadó a magyar vállalkozások erdélyi működési feltételeiről, az általuk alkalmazott legkülönbözőbb marketingfogásokról is beszámolt a polgármestereknek.

A délelőtt második felében Oláh Gábor helyettes államtitkár a TOP pályázatok aktualitásáról, Dankó József fejlesztőmérnök a környezetgazdálkodás újszerű megoldásairól tartott előadást. A két napos programot Batiz Mihálynak, a Tanyaprogram projektmenedzserének a „Homokhátsági tanyai gazdaságok vízminősége vizsgálatának eredményeiről” című prezentációja zárta.


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 02., 10:46
Megérkeztek Drágszélre a Magyar Falu program keretein belül megvásárolt új kommunális eszközök. Még >>>
2021. 12. 02., 10:41
A tegnapi óriási érdeklődés után: íme a második feladvány, játékra fel! ♥ Még >>>
2021. 12. 02., 10:12
Bezárások várhatóak a vendéglátásban, miután a nagyobb céges rendezvényeket is sorban mondják le, ami még bevételt jelenthetne az éttermeknek. Még >>>
2021. 12. 01., 16:17
Hatodik alkalommal rendezik meg Kalocsán a Mikulásfutás és sétát, ami idén, ezen a héten vasárnap, 2021. december 5-én a Kubikus parkban lesz! Még >>>
2021. 12. 01., 11:50
Ma megnyílt az Információs Pont Kalocsán, a Szent István út 35. szám alatt! Még >>>
2021. 12. 01., 11:14
A jelenlegi trend elemzése szerint 460-465 forintos literenkénti benzinár, valamint 465-470 forintos gázolajár is lehet a kutakon. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés