2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Közel 2 milliárd forint landol a Kalocsai Járásban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 05. 02., 17:30

A 2014-2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló forrás Bács-Kiskun megyében mintegy 63 milliárd forint. 2016-ban összesen 197 megyei pályázat került a TOP keretein belül benyújtásra, melyből a most kihirdetett eredmények alapján 127 támogatást nyert. A benyújtott kérelmek összege 30 milliárd forint, melyből 16 milliárd most már biztosan megyénkben hasznosul.

A nyertes pályázatokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

– A mai nappal igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a beadott TOP-os pályázatok, hiszen a több éves, komoly előkészítő munkát követően elindulhatnak a várva várt fejlesztések – mondta a megyei elnök.

– Az előmunkálatok már jó pár éve elkezdődtek a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozások igényeinek alapos feltérképezésével és összegyűjtésével. A többszöri egyeztetés, rangsorolás után a pályázatok megyei elképzelésekkel való összehangolását végeztük. Országos viszonylatban is egyedülálló a Megyei Önkormányzat koordinációjával létrejött együttműködési, támogatói rendszer, mely segítséget nyújtott a települési önkormányzatoknak a pályázatok elkészítésében. A Megyei Önkormányzat és két, nonprofit cégének 30 szakembere a pályázatok megvalósításban is szerves részt vállal majd az elkövetkező hónapokban, években – tette hozzá.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A sajtótájékoztatón részt vett Font Sándor, fejlesztési biztos, térségünk országgyűlési képviselője is, aki elmondta: ezzel a pályázattal egy teljesen új konstrukciót vezetett be a Kormány, hiszen ezúttal nem egy központilag kiírt programhoz kellett az egyéni igényeket alakítani, hanem

a helyi elképzeléseket alapul véve születettek meg a kiírások.

– Ez egy rendkívül rugalmas és előnyös rendszer, hiszen így reményeink szerint mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van – hangsúlyozta a megyei fejlesztési biztos.

Bányai Gábor, Dr. Salacz László, Zsigó Róbert megyei országgyűlési képviselők és Lezsák Sándor képviseletében Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is megtisztelte jelenlétével a tájékoztatót. A megyei politikusok egybehangzóan köszönetüket fejezték ki azért a példaértékű együttműködésért, mely a Megyei Önkormányzat és nonprofit cégei, valamint a települési önkormányzatok között létrejött és gyümölcsözően működött.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ennek köszönhetően várhatóan minden település olyan érdemi fejlesztéseket tud majd végrehajtani, mely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi tekintetben is a legelőnyösebb számára. Végezetül az országgyűlési képviselők beszámoltak a választási kerületükben várható fejlesztésekről.

A még függőben lévő TOP-os pályázatok elbírálása is várhatóan néhány héten belül megtörténik.

A Kalocsai Járás 14 települése fejleszthet a program keretében

Bátya 60 millió forintot nyert a Bercsényi, Mikes, Rákóczi és Széchenyi utcák csapadékvíz elvezetése, 101,7 milliót közintézményei energiahatékonyságának növelésére és 50 milliót a nappali ellátás, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés fejlesztésére.

Drágszél 33,2 millió forint támogatásban részesül az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunapataj 170 millió forintot kap Dunapataj-Szelid közti turisztikai kerékpárút fejlesztésére, valamint 92,5 milliót önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunaszentbenedek 31 és fél millió forintból korszerűsítheti egészségházát, 28 millióból pedig az étkezde épületét.

Dusnok 48,5 milliót fordíthat a háziorvosi és fogorvosi rendelők felújítására.

Fajsz 20 millió forintot nyert csapadékvíz elvezető árkok rekonstrukciójára.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Hajóson az önkormányzat Hajós-Dusnok belterületi csapadék elvezető rendszerét korszerűsítheti 102 millió forintból, míg a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont kialakítása a Hajósi Pincefaluban a HAJÓSSZOLG Köztisztasági Kommunális és Csatorna Kft. beruházása nyomán 180 millió forintból valósulhat meg.

Harta 70 millió forint támogatásban részesül szociális alapszolgáltatási központ kialakítására.

Miske szintén csapadékvíz-elvezető rendszerét fejleszti, ők 170 millió forintot költhetnek e célra.

Öregcsertő ugyanúgy csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 26 millió forintot.

Solt 700 millió forintot kap Solt-Dunatetétlen-Akasztó közti turisztikai célú kerékpárút fejlesztésére.

Szakmár 30 millió forintot fordíthat csapadékvíz-elvezető rendszerére.

Újsolton a Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése fog megtörténni közel 24 millió forintból.

Újtelek ugyancsak csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 20 millió forintot.

Valamennyi pályázat 100%-os támogatási intenzitású.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.