2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Közel 2 milliárd forint landol a Kalocsai Járásban

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 05. 02., 17:30

A 2014-2020-as programozási időszakban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) rendelkezésre álló forrás Bács-Kiskun megyében mintegy 63 milliárd forint. 2016-ban összesen 197 megyei pályázat került a TOP keretein belül benyújtásra, melyből a most kihirdetett eredmények alapján 127 támogatást nyert. A benyújtott kérelmek összege 30 milliárd forint, melyből 16 milliárd most már biztosan megyénkben hasznosul.

A nyertes pályázatokról tartott sajtótájékoztatót ma délelőtt Rideg László, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés elnöke a Megyeházán.

– A mai nappal igen fontos mérföldkőhöz érkeztek a beadott TOP-os pályázatok, hiszen a több éves, komoly előkészítő munkát követően elindulhatnak a várva várt fejlesztések – mondta a megyei elnök.

– Az előmunkálatok már jó pár éve elkezdődtek a települési önkormányzatok és a helyi vállalkozások igényeinek alapos feltérképezésével és összegyűjtésével. A többszöri egyeztetés, rangsorolás után a pályázatok megyei elképzelésekkel való összehangolását végeztük. Országos viszonylatban is egyedülálló a Megyei Önkormányzat koordinációjával létrejött együttműködési, támogatói rendszer, mely segítséget nyújtott a települési önkormányzatoknak a pályázatok elkészítésében. A Megyei Önkormányzat és két, nonprofit cégének 30 szakembere a pályázatok megvalósításban is szerves részt vállal majd az elkövetkező hónapokban, években – tette hozzá.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A sajtótájékoztatón részt vett Font Sándor, fejlesztési biztos, térségünk országgyűlési képviselője is, aki elmondta: ezzel a pályázattal egy teljesen új konstrukciót vezetett be a Kormány, hiszen ezúttal nem egy központilag kiírt programhoz kellett az egyéni igényeket alakítani, hanem

a helyi elképzeléseket alapul véve születettek meg a kiírások.

– Ez egy rendkívül rugalmas és előnyös rendszer, hiszen így reményeink szerint mindenki azt tudja megvalósítani, amire a leginkább szüksége van – hangsúlyozta a megyei fejlesztési biztos.

Bányai Gábor, Dr. Salacz László, Zsigó Róbert megyei országgyűlési képviselők és Lezsák Sándor képviseletében Lenkei Róbert, a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagja is megtisztelte jelenlétével a tájékoztatót. A megyei politikusok egybehangzóan köszönetüket fejezték ki azért a példaértékű együttműködésért, mely a Megyei Önkormányzat és nonprofit cégei, valamint a települési önkormányzatok között létrejött és gyümölcsözően működött.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Ennek köszönhetően várhatóan minden település olyan érdemi fejlesztéseket tud majd végrehajtani, mely gazdasági, infrastrukturális és idegenforgalmi tekintetben is a legelőnyösebb számára. Végezetül az országgyűlési képviselők beszámoltak a választási kerületükben várható fejlesztésekről.

A még függőben lévő TOP-os pályázatok elbírálása is várhatóan néhány héten belül megtörténik.

A Kalocsai Járás 14 települése fejleszthet a program keretében

Bátya 60 millió forintot nyert a Bercsényi, Mikes, Rákóczi és Széchenyi utcák csapadékvíz elvezetése, 101,7 milliót közintézményei energiahatékonyságának növelésére és 50 milliót a nappali ellátás, a házi segítségnyújtás és a szociális étkeztetés fejlesztésére.

Drágszél 33,2 millió forint támogatásban részesül az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunapataj 170 millió forintot kap Dunapataj-Szelid közti turisztikai kerékpárút fejlesztésére, valamint 92,5 milliót önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésére.

Dunaszentbenedek 31 és fél millió forintból korszerűsítheti egészségházát, 28 millióból pedig az étkezde épületét.

Dusnok 48,5 milliót fordíthat a háziorvosi és fogorvosi rendelők felújítására.

Fajsz 20 millió forintot nyert csapadékvíz elvezető árkok rekonstrukciójára.


Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Hajóson az önkormányzat Hajós-Dusnok belterületi csapadék elvezető rendszerét korszerűsítheti 102 millió forintból, míg a Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont kialakítása a Hajósi Pincefaluban a HAJÓSSZOLG Köztisztasági Kommunális és Csatorna Kft. beruházása nyomán 180 millió forintból valósulhat meg.

Harta 70 millió forint támogatásban részesül szociális alapszolgáltatási központ kialakítására.

Miske szintén csapadékvíz-elvezető rendszerét fejleszti, ők 170 millió forintot költhetnek e célra.

Öregcsertő ugyanúgy csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 26 millió forintot.

Solt 700 millió forintot kap Solt-Dunatetétlen-Akasztó közti turisztikai célú kerékpárút fejlesztésére.

Szakmár 30 millió forintot fordíthat csapadékvíz-elvezető rendszerére.

Újsolton a Polgármesteri Hivatal épületének energetikai korszerűsítése fog megtörténni közel 24 millió forintból.

Újtelek ugyancsak csapadékvíz-elvezető rendszerére fordíthat 20 millió forintot.

Valamennyi pályázat 100%-os támogatási intenzitású.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 23:39
Egy kisodródott és árokba csapódott személykocsi egyik utasa életét vesztette, egy másik életveszélyesen megsérült – őt újra kellett éleszteni –, és a sofőr is súlyosan megsérült a vasárnap esti balesetben. A beszámolók alapján a túl gyors tempó és a biztonsági öv mellőzése vezethetett a tragédiához. Még >>>
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK