2021. 12. 08. szerda
Mária
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Mintaprojekt: gyökérzónás szennyvíztisztítás Bugacpusztaházán

2019. 09. 27., 16:58

A kistelepülések és tanyás térségek szennyvízkezelési problémáira jelenthet megoldást a Bugacpusztaházán megépült természetközeli szennyvíztisztító. A mintaprojekt egyúttal enyhítheti a Homokhátság elsivatagosodását is.

„Egy-egy nagyobb rendezvény után megtelt, sőt, akár ki is öntött a művelődési ház szennyvízderítője, a szippantásra pedig évente egymillió forintot költöttünk. Ez a probléma teljes mértékben megoldódott a nemrégiben elkészült természetközeli szennyvíztisztító rendszerrel” - mondja Bugacpusztaháza polgármestere.

Kerekes László Zoltán hozzáteszi: az új rendszer előnye, hogy az értékes vizet nem szállítják el a területről, az a gyökérzónába visszaszivárogva helyben újrahasznosul.

Mint a fentiekből is kitűnik, a Duna-Tisza Közi Homokhátsági Térségi Fejlesztési Tanács által megvalósított mintaprojekt arra ad választ, hogy miként lehetséges a felszín alól kinyert értékes vizet a területen tartani és hasznosítani úgy, hogy az megfeleljen a határértékeknek és ne szennyezze a környezetet. A projektet a Pénzügyminisztérium támogatta 30 millió forinttal.

A már üzembe állított természetközeli szennyvíztisztító rendszer a bugacpusztaházi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT)  kommunális szennyvizét tisztítja meg, mégpedig vegyszer és komolyabb gépészet felhasználása nélkül, szaghatásoktól mentesen.

A szennyvizet nád, sás és egyéb vízi növények gyökérzónáján vezetik keresztül, és az ott található baktériumok lebontják a benne lévő szervesanyagokat és más szennyeződéseket. A víz egy utótisztító tóba kerül - ami a mikroklímát is javítja a párologtatással -, majd egy szikkasztó mezőre kerül, és a talajba jut. A módszer előnye, hogy a fokozatos szikkasztásnak köszönhetően annyi tisztított víz kerül egyszerre a talajba, amit a növények az utolsó cseppig hasznosítani tudnak.

A természetközeli szennyvíztisztítás előnyei közé sorolható, hogy a technológia rendkívül jól tolerálja a keletkező szennyvíz mennyiségének ingadozását, üzemeltetése nem kíván nagy szakértelmet és rendkívül alacsony energiaigényű (szerencsés esetben gravitációsan, szivattyú nélkül is kialakítható). A technológia maximum 2000 lakos keletkező szennyvizeinek tisztítására alkalmas, de akár egyetlen háztartás esetében is megvalósítható. Ezért megfelelő alternatívát kínál a tanyás térségek és a kistelepülések szennyvíztisztítására.

A természetközeli víztisztító rendszer elterjedése ráadásul a Homokhátság elsivatagosodását is enyhítheti. A térségben nem csak egykori nagy felszínű tavak száradtak ki teljesen, de a talajvíz szintje is süllyed. Ráadásul az egyre zsugorodó helyi vízkészletek ki vannak téve a különböző szenyezőforrásoknak.

Míg a városokban napjainkra megoldódott a települési szennyvizek megfelelő kezelése, a kistelepüléseken és a tanyás térségekben szinte akadálytalanul jut el a szennyeződés a talajvízbe. Éppen az a vízkészlet van leginkább elszennyeződve, amely enyhíthetné tanyákon és kistelepüléseken gazdálkodók egyre fokozódó vízhiányát.

A Bugacpusztaházán megvalósult létesítmény bemutatóhelyként is funkcionál majd. szemléltetve a technológiát az érdeklődők számára.

Forrás: Bács-Kiskun-Megyei Önkormányzat

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 20:04
A Mikulást és rénszarvasát a kecskeméti megyei kórházban énekszóval várták a gyermekek és szüleik az erkélyen. A Mikulás szokatlan érkezését a Covid-járvány miatt szervezték a magasba. Még >>>
2021. 12. 07., 18:35
Kérjük a tisztelt lakosságot, hogy segítsék a Kalocsa Város Önkormányzat Városfejlesztési és Üzemeltetési Osztályának munkáját a kérdőív kitöltésével. Még >>>
2021. 12. 07., 15:41
A Csajda-kertben épülhet játszótér, a temetőben a kerítés javítására és világításra is jut a forrásból. Még >>>
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés