2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 390 Ft   : 357 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Nyári lazulás a Duna mentén, avagy a kalocsai járásban hol fürödhetünk, pihenhetünk, horgászhatunk

Zsiga Ferenc  |  2024. 07. 10., 07:27

Ha nem is Budapesttől Mohácsig, de idén is megnéztük, június végén, a több évtizedes csúcsokat döntő hőségben, a Duna ilyentájt szokatlanul magas vízállása mellett a környéken hol ebédelhetünk, vacsorázhatunk, hűsölhetünk, horgászhatunk a Duna partján, vagy annak közelében. Ehhez a kalocsai járás Duna-menti településeinél változatosabb helyeket aligha találhatunk, ráadásul a fejlesztések következtében az üdülőhelyek sokkal szebb arcukat mutatják, mint amilyennek korábban láttuk azokat.

Kezdjük a vízparti lazulásunkat a főszezont az elmúlt hétvégén kezdő Dunapataj-Szeliden, amelyről az Elstartolt az idei fürdőszerein a Szelidi-tónál című cikkünkben már beszámoltunk. Így a megye nyári idegenforgalma fősodrába tartozó Szelidről itt csak annyit: nagy változás az üdülőfaluban, hogy gyakorlatilag egész évben, jó és rossz időtől függetlenül nyitva tartó szálláshely és étterem, Bowling Center működik, így a szezontól elkülönülő minőségi vendéglátás nagyot lépett előre. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A strand árak sem borsosak, ingyenes parkolás mellett az egész naposfelnőtt belépőjegy: 1.400,- Ft / nap, gyermek (diák) belépőjegy: 1000,- Ft / nap. Délután 16 órától felnőtt belépőjegy: 800,- Ft / nap, gyermek (diák) belépőjegy: 500,- Ft / nap. A dunapataji három és többgyermekes családok négy hétvégén térítésmentesen vehetik igénybe a strand szolgáltatásait. Jogosultságáról a Polgármesteri Hivatal igazgatási csoportjától kérhetnek igazolást. A 20 fő feletti csoportoknak a belépőjegy árából 20%-os kedvezményt biztosítanak. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyan az iskolai szünidő egyhetes csúszása miatt később indult a főszezon, a június 27-én tett látogatásunk alkalmával olyan családokkal, baráti társasággal is találkoztunk, akik nem győzték dicsérni Szelidet, a 24,5 fokos selymes vizet. Igazán egy-egy ilyen kiruccanás alkalmával csodálkozunk rá arra, mennyire jó, hogy a közelben van hazánk egyik legnagyobb tava, amely az üdülés, a testi - lelki, szellemi feltöltődés, az aktív turizmus egyik országosan kedvelt helye lett.

Ordas és a híres dunai horgászhelyek


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dunapatajról a Duna vonalán lefelé elindulva az első község Ordas, amelynek Duna-partja amellett hogy meseszép, arról is nevezetes: ez a község van legközelebb a Dunához, a folyamtól gyakorlatilag csak az árvízvédelmi töltés választja el. A magyarországi Duna-szakasz egyik legnagyobb kanyarulata közelében elhelyezkedő Ordas az elénk táruló panoráma miatt is kivételes. Hogy a „nagy kanyar” mennyire van összefüggésben a „haldorádó”-nak nevezett horgászhelyekkel, annak megválaszolására nem vállalkozunk, ám az biztos: nincs már olyan magára valamit is adó természetfilm-csatorna, amelyik ne forgatott volna az ordasi Duna szakaszon és nem Európa hírűnek nevezte az itteni horgászhelyeket.
Így nem is lepődtünk meg, amikor a ligetes, pihenő - és bográcsozó helyekkel szabdalt területen lakókocsis német és holland horgászokkal találkoztunk. Tőlük lejjebb Csehországból, Szerbiából, és persze Magyarország legkülönbözőbb településeiről érkező pecások vetették ki horgaikat az egyébiránt a horgászatnak most nem igazán kedvező magas vízállás ellenére. Az elszántabbak a nyáron különösen népszerű nemzetközi EuroVelo 6 kerékpárúton tekertek Ordasig, amely a Duna menti kerékpárút része. Közülük immár Ordasra is egyre többen érkeznek az új Duna-hídon.

Dunaszentbenedek – Pillangó Büfé,  kempingtábor, Paksról átjáró csónakosok


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dunaszentbenedek az utóbbi évek egyik legkedveltebb Duna-parti fürdő és üdülőhelyévé nőtte ki magát, és nem csak a környékbeliek körében. A nyári idillt a most éppen magas vízállás kicsit rontja, de minden remény meg van arra, hogy egy hónap múlva a lassan visszahúzódó Duna széles sávban homokos partja, a homokpadokon való sütkérezés, a part magasabb részén elhelyezkedő Pillangó Büfé hatalmas, árnyas terasza, a közvetlen mellette lévő lakókocsis kempingtábor kellemes és nyugodt kikapcsolódást biztosít. El is időzünk itt egy kicsit, a frissen sült keszeg mellé ki a sörkínálatból, ki a nyárra hangolt borszelekcióból választ, kortyolgat a panorámában gyönyörködve. Hamar egyetértésre jutunk abban, sörkorcsolyának a sült keszeg a legjobb! Közben a túlpartról csónakkal megérkeznek a gerjeniek, paksiak, akik azonnal a törzsvendégeknek kijáró vendégfogadásban részesülnek. Csak jó hely lehet a benedeki Duna-part, ha még az atomváros lakói is elcsábulnak, szórakozni, kikapcsolódni csapatostól ide járnak!


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Horváth Attila, a Pillangó Büfé üzemeltetője arról számolt be:

Tavaly nyáron tartottunk először halászléfőző versenyt, amelyre nagyon sok csapat jelentkezett. Ezen felbuzdulva idén is megtartjuk a versenyt, ezúttal augusztus 19-én. A magas vízállás miatt egyelőre kevés azoknak a száma, akik csónakkal, kajakkal érkeznek hozzánk. Ezek a dunántúli családok, baráti társaságok a törzsvendégek közé tartoznak, ugyanis csónakba ülnek, jetskire pattannak és máris itt vannak. Később majd a homokos Duna-parton strandolnak, és ilyenkor a bázis helyük a mi teraszunk, ahol kedvükre ehetnek-ihatnak. Nagyon sokan a sült hal miatt érkeznek hozzánk, ők azok a visszatérő vendégek, akik a környékbeli falvakból is szép számmal érkeznek. Idén is tábort vert egy 20-25 főből álló baráti társaság, ők 5-6 lakókocsival szinte egész nyáron itt vannak. Nagyon jó vendégek, ráadásul vonzzák a sátorozni vágyókat. A kerékpáros turizmus fellendülése nálunk még késik, de egyre nagyobb számban jönnek azok, akik nem csak áttekernek a falun, hanem az új Duna-hídon át érkezve hozzánk is betérnek. És ha már itt vannak, elidőznek pár órát, vagy akár egy napot is. Az üzleti sikereket tekintve az idei idegenforgalmi szezonban az ötös skálán úgy négyes eredményre számítok, ami az infláció, az élelmiszer árak és a munkabérek emelkedése tükrében még mindig jó eredménynek számíthat."Kalocsa-Meszes, Meszes Beach


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Ha kalocsaiként vagy környékbeliként szeretnénk kiszakadni a napi nyüzsgésből, és pár órát természet- és víz közelben tölteni, akkor biztosan nincs ideálisabb hely, mint a Kalocsa-Meszes Duna-part. Gyakorlatilag mindegy milyen hónapot mutat a naptár, az oda vezető, a tavaly javítgatott kerékpárúton biciklisekkel, futókkal, túragyalogolókkal mindig találkozunk.Azért az igazi itt is a júliusi, augusztusi nyári szezon. Pillanatnyilag a levonuló dunai árhullám miatt a hely most inkább csak a horgászok számára látogatható. Az őszinteséghez hozzá tartozik, hogy itt még jó pár napot várni kell arra, hogy a víz levonulásával meginduljon az igaz nyári nagyüzem.


Kék Duna Vendéglő, a Duna-szakasz zászlóshajója

A Kék Duna Vendéglő előtt parkoló autók nagy száma azt igazolja, hogy ezen a jól ismert helyen a gasztronómiai élményen túl idén nyáron is sokan keresik a felüdülést és a kikapcsolódást. A télen szépen megújult étterem teraszán és bent is sok a vendég; a felszolgálók ennek megfelelően sürögnek-forognak, de azért a ragyogó napsütés, a Duna parton szinte mindig lengedező szél, a gyönyörű környezet senkit nem késztet sietségre.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Szávai Zsolt, a Kék Duna tulajdonos vezetője arról számol be:

A vendégkörünk a legkülönbözőbb: a helyi és környékbeli vendégek mellett jönnek Kiskörösről, Soltvadkertről, Bócsáról, Kecskemétről, Soltról, és még sorolhatnám, Budapestet is beleértve. Jó hír, hogy immár egyre nagyobb számban megjelennek az új Duna-hídon át érkező paksi és dunántúli vendégek. Jellemzően azért 5o kilométeres körből tevődik ki az ide látogatók száma. A munkájuk miatt úton lévők mellett a környéken kiránduló emberek is meglátogatnak bennünket. Hosszú évek nagyon sok munkája van abban, hogy ismernek bennünket. A hirdetések mellett természetesen a legjobb, ha a szájhagyomány alapján érkeznek, majd elégedetten távoznak és viszik a jó hírünket. Duna-parti vendéglőként népszerű a harcsapörkölt, a halászlé, ugyanakkor azok a magyarok és külföldiek, akik hozzánk betérnek, imádják a rántott ételeket, zöldségeket, a fa tálainkat, a svédasztalon kínált magyaros és nemzetközi ételeinket. A Kék Duna céges és családi rendezvények helyszíne is, de lakodalomból idén talán kevesebb lesz. Viszont megszaporodott a kisebb családi rendezvények száma. Azért valljuk be, Magyarországon az árfekvés még mindig kulcskérdés, ha vendéglőt választ az ember, de a visszajelzések szerint e tekintetben is álljuk a versenyt.Az árakon eddig is nagyon visszafogottan emeltünk, ami természetesen a vendéglő jövedelmezőségét csökkentette, de mi hosszútávon gondolkodunk. Úgy érzem, emiatt vendéget nem veszítettünk és nem is veszítünk el. Továbbra is biztos és kiszámítható minőséggel, a szokásos vendégszeretettel fogadjuk a hozzánk betérőket.” mondta Szávai Zsolt.

Fajszi Duna-part - Gyöngyvirág Bisztró

A fajszi Duna-parton, a volt kompkikötőnél lévő Gyöngyvirág Bisztróban Hodován István üzletvezető fogad bennünket.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint elmondja:

Az iskolai szünidő kezdetének eltolódása, a Duna magas vízállása miatt kicsit talán késve indul az idei főszezon, de minden adott ahhoz, hogy összességében egy jó idegenforgalmi idényt fussunk. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert a Magyar Kajak Szövetség túráinak 2. megállóhelye Fajsz. A kajakosok a lovas tanyánkon vannak elszállásolva, de itt, a Gyöngyvirágban fogyasszák el a reggelit, a vacsorát, és a tovább indulás előtt úti csomagot is itt kapnak. A kajakosok a volt komplejárónál kötnek ki, és itt is szállnak vízre. Ha igazak a visszajelzések, innen viszik a falu jó hírét szerte az országba. Azt tudom mondani, ilyen értelemben Fajsz a valóságban és nyomtatott formában is felkerült az ország idegenforgalmi térképére, hiszen a Magyar Kajak Szövetség hivatalos megállóhelye vagyunk, és ez a prospektusokon, a hozzájuk kapcsolódó elektronikus felületeken, egyéb kiadványokon is megjelenik. Természetesen a kajakosokon kívül is szépen jönnek a vendégek. Újdonság, hogy a napi menü kiszállítását - egyelőre kísérleti jelleggel - Kalocsára is kiterjesztettük. A Gyöngyvirág Bisztróban bálokat nem rendezünk, esküvőkből is csak keveset, mert erre van egy szintén fajszi másik helyünk, a Lovas Tanyánk.

Természetesen a Gyöngyvirág Bisztró is alkalmas lenne nagyobb családi, baráti rendezvények megtartására, viszont akkor azokat a vendégeinket, akik messziről jönnek, például Bajáról, Vaskútról, Jánoshalmáról, és még hosszan sorolhatnám halászlevezni, vagy csak egy jó ebédet elfogyasztani, azoknak csalódást okoznánk. Kellemetlen lenne azt mondani, hogy zártkörű rendezvény miatt nem tudjuk fogadni őket. Ha a vendégkörünkről kérdeznek, azt tudom mondani, hogy annak csupán mintegy 5 százalékát teszik ki a helyi lakosok. A kalocsai járás mellett erős a Dunántúlról, Tolnáról, Szekszárdról, Bonyhádról és ezek környékéről érkező vendégek száma. Nem titkolt büszkeséggel tölt el, amikor a bajaiak Fajszra, a Gyöngyvirág Bisztróba jönnek egy jó halászlevet elfogyasztani. Ez egy komoly megtiszteltetés, mint ahogy az is, hogy a Gyöngyvirág 50 kilométeres körzetéből számos vendég érkezik, többek között Kalocsáról és környékéről, de mint mondtam, a Dusnok- Szekszárd Duna-hídnak köszönhetően a Dunántúlról is."
mondta Hodován István, a Gyöngyvirág Bisztró vezetője.

Dunai körutunk következő állomása Harta lesz, ahonnan önálló cikkel jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.
2024-07-12 13:52:28
Már csak a látvány miatt is érdemes volt kilátogatni július 6-án, szombaton az Érsekkertbe, ahol szebbnél szebb motorok sorakoztak fel a IX. Motoros vezetéstechnikai és családi napon. A kétkerekűek szerelmesei nemcsak élményekkel, de hasznos tudnivalókkal és tanácsokkal is gazdagodtak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>
2024. 07. 17., 14:12
A helyszínelés, műszaki mentés idejére a rendőrség teljes szélességében lezárta az 53. számú főutat. Még >>>
2024. 07. 16., 10:00
Egy faddi férfi és élettársa „gőzölős kristályt” árult. Akadályoztatásuk miatt egyelőre szünetel a szolgáltatás. Még >>>
2024. 07. 16., 08:43
A zsákmány egy részét megtalálták a nyomozók, és azokat visszaadták a tulajdonosoknak Még >>>
2024. 07. 15., 11:58
Csütörtök óta tilos tüzet gyújtani a magyarországi erdőkben, a vasút és közút menti fásításokban, és a kijelölt tűzrakóhelyeken is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK