2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

35 év karate – Szűcs Zsolt 5. danos mester bemutatkozása

Borbély-Juhász Ágnes  |  2017. 03. 07., 10:08

A Kyokushin Karate Szakosztály 2016-ban minden idők eredménysorát túlszárnyalva ismét páratlan sikereket ért el, amiért 5. danos mesterüket, Szűcs Zsoltot az önkormányzat Kalocsa Város Legeredményesebb Edzője címmel is díjazta. Ezek után – és persze az elmúlt 35 évben végzett fáradhatatlan közösségépítő munkáját tekintve – egyáltalán nem meglepő, hogy a szakosztályvezető Az év embere szavazáson is a legtöbb voksot kapott jelöltek között végzett. A művelődési központban kedden délután bemutatkozó Szűcs Zsolt őszintén beszélt arról is, hogy annak idején a karate terelte a helyes útra.

Kővágó Zsolt néptáncpedagógus, dr. Shawfar Adel sebész és Posztobányi Zoltán BSI futónagykövet után Szűcs Zsolt karatemester mutatkozott be a művelődési központ Az év embere másik arca című sorozatában.

Induljunk a legvégéről

A szavazáson való jelölést – bár mint kiderült a mai napig nem tudja pontosan, hogy ki jelölte – szakosztálya 2016-ban elért eredményeinek tudja be, így bemutatkozását is azzal indította, hogy a közönség elé tárja a Ciglédi úti karatékák eredménysorát. [Portálunkon tavaly év végén – sportszerkesztőnk, Tamás Ferenc révén – már olvashattak a szakosztály sikereiről, de mivel ezek elválaszthatatlanok a mostani előadástól, és nem utolsó sorban a klubban folyó szakmai munkát is minősítik, fontosnak tartjuk megismételni azokat – A szerk.]

A 2016-os évben a szakosztály huszonhárom versenyzője ötvenöt dobogós helyezést harcolt ki: diákolimpiai és országos bajnoki címek mellett sikert sikerre halmoztak a hazai és nemzetközi versenyeken, sőt Világ Kupa viadalokon is. Karatékáik közül tavaly heten meghívást kaptak a legjobbak közé, a válogatott korosztályos kereteibe is, így ők a világbajnokságon is tatamira léphettek. Közülük öten dobogóra is állhattak az elit mezőnyben: Szőnyi Andor, Dicsa Dorina, Bessenyei Réka ezüstérmesek lettek, míg Mészáros Lili és Kupsza Klaudia a dobogó harmadik fokára állhattak.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Folytassuk a gyökerektől

A karatéra még visszatérünk, de az előadás tematikáját követve, előbb lássuk a magánembert!

Szűcs Zsolt 48 éves, nős, két tehetséges karatéka gyermek, az egyebek mellett világkupa dobogós, az év legjobb női sportolójának is választott Luca, és az utánpótlás magyar bajnok Bence büszke édesapja. Köztisztviselőként dolgozik, mellette 1998 óta óraadó tanár a Dózsában, ahol a rendészeti szakon tanuló fiatalok fizikailag megerősítésével, önvédelmi technikák tanításával foglalkozik.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Tősgyökeres kalocsai, itt járt óvodába, általános, majd ipari iskolába. Őszintén bevallotta, hogy 9-10 éves korában magatartási problémákkal küszködött, tanárainak gyakran visszafeleselt, a tanuláshoz nem volt elég szorgalma, viszont a testnevelést, rajzot, később a biológiát, földrajzot mindig szerette.

Gyermekként több sportágat is kipróbált, saját bevallása szerint ügyesen mozgott. Rendszerességgel Raffai Pálma atlétika edzéseit látogatta, ahol hamar kiderült, hogy tehetséges futó, mellette robbanékony és nagyokat tud ugrani.

Hetedik osztályos volt, amikor 1982-ben Benke Tamás karate klubbot alapított Kalocsán. Egy gimnazista lány ajánlotta figyelmébe az edzéseket, aki akkor Zsoltot matematikából korrepetálta. Annak ellenére, hogy végzős gimnazistáknak illetve katonáknak szólt az edzés, engedték, hogy velük gyakoroljon, és – mint mára tudjuk – ott ragadt. A sikerek is hamar jöttek, az edzésektől gyorsan nőtt fizikai ereje, állóképessége, és ami talán akkor még fontosabb volt: rendszerességre szoktatta, megszűntek az iskolai problémái, úgy magatartásban, mint tanulásban.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szűcs Zsolt, a katona

Ahogy Zsolt időrendben hallgatósága elé tárta élete eseményeit, a gyermekkorától folyamatosan kibontakozó sportszeretetét, a külső szemlélőnek sem okozott meglepetést, amikor arról kezdett mesélni, hogy már ’83-ban eldöntötte, Szolnokon szeretne katonaként szolgálni. Abban az évben tartott ugyanis Kalocsán előadást a kyokushin karate magyarországi szülőatyja, a 7. danos karate mester Furkó Kálmán, aki egyben a mélységi felderítők parancsnoka is volt, és aki azonnal Zsolt példaképe lett. [A ma már nyugállományú, legendás ezredes hivatásos és sorköteles katonák ezreit oktatta az önvédelem fortélyaira, mélységi felderítők százait képezte ki – A szerk.] Így később tudatosan – és keményen – arra készült, hogy hozzá kerüljön Szolnokra katonának. Ehhez ejtőernyőznie és karatéznia kellett, majd erről számot adnia a sorozáson, bár ez nem annyira volt egyszerű, mint elsőre tűnhet. Sokan oda akartak kerülni, nagy volt a rostálás, de a kitartó munka végül meghozta gyümölcsét.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A Szolnokon töltött időszak meghatározó volt Szűcs Zsolt életében. A rendőrségnek nem volt akkoriban külön alakulata, a szolnoki osztagot küldték országhatáron innen és túl tömegoszlatásokra, példának okán szolgáltak az 1989-ben Nagy Imre újratemetésén, de a romániai forradalomban is. A katonai kiképzés alatt sem kellett abbahagynia a karatét, Furkó Kálmán edzőtermébe járt le, tőle tanult, emellett folytatta az ejtőernyőzést, de elsajátította a síelés, búvárkodás, úszás fortélyait is, és részt vett mocsári-, illetve túlélő kiképzésen is, és mint mondta, a rengeteg tapasztalat mellett az oktatás, nevelés módszereiről is sokat sikerült megtanulnia.
Az ejtőernyőzés semmihez sem fogható érzése Zsoltot is magával ragadta, ez a hobbija a leszerelés után is megmaradt, amiről a bemutatott képek is tanúskodtak.

Szűcs Zsolt, a szakosztályvezető

Szűcs Zsolt 1992-ben vette át a karate szakosztály vezetését. Tevékenységét átszervezéssel kezdte, amelyben fáradhatatlan segítőkre talált Kőszegi Ferenc KSE elnök, dr. Nádor Ervin szülész nőgyógyász főorvos, Gyarmaczki Imre, Csinta Attila, Fekete Imre, Lakatos Melinda, és Szőnyi Tibor személyében. Legfontosabb megoldandó feladatuk az volt, hogy az edzéseknek fix helyszínt találjanak. Ekkor bukkantak a Pataji úti volt Narancs klub épületére, amit azonban egy „alternatív” csoport bitorolt. Szűcs Zsolt felkereste dr. Bálint József akkori jegyzőt, és használatra kérte az épületet, amelyet azzal a feltétellel kaphattak meg, hogy kirakják az időszaki épületfoglalókat, majd saját költségükre rendbe teszik a létesítményt. Mindkét kikötésnek sikerült eleget tenniük, előbbi bizonyult egyszerűbbnek:

határozottan odamentünk egy üres lappal, hogy miénk a terem, és nem olvasták el – mesélte Szűcs Zsolt.

A felújítás már közel sem volt ennyire zökkenőmentes. Füstös falak, hiányos lambéria várta jobb sorsát, teljes szigetelésre, festésre, majd eszközbeszerzésekre volt szükség. Az így kialakított székhelyen már lehetőség volt a gyerek és felnőtt edzések külön megtartására.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A termet a használatba vétel utáni első 5 évben kizárólag a szakosztály használta, majd a városvezetés odaköltöztette a speciális iskolát, akikkel ezután délelőtt-délutáni felosztásban közösen használták az épületet. Szűcs Zsolt elmondása szerint, mivel nem volt gazdája a teremnek, és a használati szokások is nagymértékben eltértek, ez az időszak sok problémától volt terhes, így újabb – évekig tartó – edzőterem keresgélés következett.

A szakosztályvezető 2007-ben talált rá a Ciglédi úton egy több éve nem használt, gazzal benőtt, szemét borította – mint később kiderült, korábban a Magyar Posta által használt – telephelyre, amelyről úgy gondolta, egy nagygenerál után megfelelő lehet a továbblépésre. Ezért azzal kereste fel az akkori polgármestert, hogy a város 1 forintért adja neki használatra, cserébe vállalja, hogy saját forrásból felújítja és 20 évig karateedzések céljára fogja használni az épületet. A város nem engedhette meg magának ezt az alternatívát, ezért előbb felértékeltette az ingatlant, majd pályázatot írt ki rá. Szűcs Zsolt beadta rá pályázatát, amellyel nyert, így elkezdhette az átalakítást, amelynek eredményeként 2010-ben meg tudott nyitni az azóta is a szakosztályt szolgáló edzőterem.

A Kalocsai SE Kyokushin Karate Szakosztályának versenyzői az elmúlt 35 évben hazai és nemzetközi versenyeken megszerzett 211 harmadik, 137 második, és 93 első helyezéssel öregbítették Kalocsa hírnevét. Szűcs mesternek ez idő alatt összesen 22 dan fokozattal 10 fekete öves mester került ki a kezei közül.

A csapat egészségmegőrző szabadidős programokat, például gyalog-, és kerékpártúrákat is szervez, amelyeken a családtagok, ismerősök is csatlakoznak hozzájuk. Rendszeres résztvevői a Vajas csatorna belvárosi szakaszán megrendezett sárkányhajó versenyeknek, de több városi rendezvényen tartottak már tégla- és cseréptörést is felvonultató látványos bemutatót. Az idei Majálison is láthatjuk majd őket az érsekkertben. Legfiatalabb tagjuk egyébként még nincs 5 éves, a legidősebb a 65-ön is túl van már, de tárt karokkal várják az érdeklődőket.Szűcs shihan 5. danos mester

A kivetített, már-már zsúfolt diák is mutatják, a céltudatosság, a gyerekkorból hozott kitartás és alázat, a rengeteg befektetett energia valóban meghozza az eredményeket egy ember életébe. Szűcs Zsolt hatszor volt magyar bajnokságon harmadik, kétszer magyar bajnok. 5. dan fokozatát 2015-ben szerezte meg. 35 éves pályafutása dióhéjban:

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Szűcs Zsolt akupresszúrát, akupunktúrát, addiktológiát és a mozgás-masszás terápiát is tanult, bemelegítésnél, levezetésnél, különböző technikák bemutatásánál nagy hasznukat veszi, de a mai napig képzi magát e területen is.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A karatéban elért jártasság szintjét övfokozatok jelenítik meg. A tanuló fokozatokat színes övek (sorrendben: fehér, narancssárga, kék, sárga, zöld, barna), míg a mester fokozatokat a fekete öv szimbolizálja. A fekete övhöz nemzetközi edzőtáborban kell tanúbizonyságot tenni a felkészültségről. A fekete öveken arany csíkok jelölik a danokat. 3. dan fokozatig lehet Magyarországon vizsgázni, a negyediket az Európai Technikai Bizottság előtt lehet teljesíteni, az ötödiket a magyar illetve az európai bizottság ajánlásával csak Japánban lehet megszerezni.

Szűcs Zsolt bemutatkozását szó szerint e szavakkal zárta, ezzel zárjuk mi is cikkünket:

Nincs még vége a történetemnek, nagyon sok célom van még, amit meg szeretnék valósítani.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés