2023. 05. 30. kedd
Janka, Zsanett
: 371 Ft   : 346 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Keceli házaspár teatermesztésbe fogott – Az első 300 tőről már szüretelnek

Mayerné Répási Adrienn  |  2019. 04. 21., 08:22

Megszokott, mindennapos dolog teát vásárolni, ami aztán az asztalra kerül. Ilyenkor a tealevelek Sri Lankáról vagy a teanagyhatalomból, Kínából érkeznek. De mit szólna hozzá az ember, ha magyar szüretelésű teát ihatna? Ugye, hogy furán hangzik? Pedig nem utópia. Magyarországon termesztett tealevélből készült tea is kapható lesz hamarosan. Kamélia kert néven fog debütálni az első tavaszi szedés, ami nyár elején már megvásárolható lesz. Kelemen Károly és felesége Kecelen elsőként csatlakoztak az izgalmas kezdeményezéshez. Őket és Varga Mariannát, a projekt gazdáját, szervezőjét a kezdetekről, élményekről kérdeztük.

– Károly növénytermesztéssel foglalkozott, pontosabban krizantémokkal, így adott volt a hely és a szaktudás. Miért a teára esett a választása?
– Viszonylag kevés munkát igényel. Nincs betegség, ami veszélyeztetné, permetezni sem kell, nagyszerű elfoglaltság és nagyon izgalmas kaland. Még kísérleti stádiumban van, de nagyon örülök, hogy részt vehetünk benne, megtapasztalhatjuk ezt az úttörő munkát. Tavaly 300 tő teát ültettünk fólia alá, aminek ebben a hónapban már kezdődik szedése, Mariann, a projektgazda vásárolja fel tőlünk. A tervek szerint fehér és zöld tea is készül majd belőle. Már nagyon várjuk, hogy a saját termesztésű teánkat szürcsölhessük reggelente.

Az ötletével a Forbes magazin hasábjain is szereplő Varga Mariannát arról kérdeztem, honnan az ötlet?

– A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerült is neki. A génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új brandet: ez a Tea by me (az én teám).
Ami hatalmas ötlet, hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene éppen a teát a világ túloldaláról szállítani?

A felnőtt lakosság 80 százaléka legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termesztett teával. A holland szakember általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is szabadföldi termőterületen termesszük, vagy akár cserepekben, a hátsó kertben, vagy balkonon.

A holland teanagyköveteket keresett ötletéhez Európa szerte, így kerültem a látókörükbe. A magyarországi teanagykövet szerepét töltöm be most, ami azzal jár, hogy csak rajtam keresztül juthatnak el a teatövek a termesztőkig.
Tervben van egy magyar feldolgozó üzem létrehozása is, hogy a tea egy részét itt, helyben dolgozzuk fel – tudatta velünk Varga Marianna, az első Magyarországon szüretelt tea szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 05. 27., 14:54
A végig magyar és német nyelven konferált program záróakkordjaként az emlékművet - mely a Hartát újratelepítő 229 család nevét örökíti meg - a nemzetiszínű szalag átvágásával Font Sándor, Ritter Imre országgyűlési képviselők, Dollenstein László polgármester és Frőlich Henrikné, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke avatta fel.
2023-05-26 09:47:00
Az utcabál előtt a KIKK szervezésében, idén második alkalommal megvalósuló Pünkösdi Népművészeti Fesztivál program kínálatát néptáncosok felvonulása, népművészeti kézműves bemutatók és színpadi produkciók színesítik.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 05. 29., 07:28
A héten is kora nyárias idő várható sok napsütéssel, gomolyfelhőkkel és 25 Celsius-fok körüli maximumokkal. Még >>>
2023. 05. 28., 14:22
A sofőrrel szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Még >>>
2023. 05. 27., 09:17
A köpönyeg.hu szerint a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Még >>>
2023. 05. 26., 13:42
Az elmúlt egy évben közel egy százalékkal növekedett a munkanélküliségi ráta Magyarországon, az elmúlt hónapokban azonban újra csökkenésnek indult a mutató. Még >>>
2023. 05. 26., 10:44
Május utolsó vasárnapján a gyermekeké a főszerep - Gyermeknapi programokkal és vidámparkkal várja a kisebbeket és nagyobbakat is a KIKK és a KJE az Érsekkertben! Még >>>
2023. 05. 26., 10:35
Irány a friss levegő - a várható hőmérséklet 21-27 fok körül alakul. Még >>>