2022. 08. 19. péntek
Huba
: 405 Ft   : 398 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Keceli házaspár teatermesztésbe fogott – Az első 300 tőről már szüretelnek

Mayerné Répási Adrienn  |  2019. 04. 21., 08:22

Megszokott, mindennapos dolog teát vásárolni, ami aztán az asztalra kerül. Ilyenkor a tealevelek Sri Lankáról vagy a teanagyhatalomból, Kínából érkeznek. De mit szólna hozzá az ember, ha magyar szüretelésű teát ihatna? Ugye, hogy furán hangzik? Pedig nem utópia. Magyarországon termesztett tealevélből készült tea is kapható lesz hamarosan. Kamélia kert néven fog debütálni az első tavaszi szedés, ami nyár elején már megvásárolható lesz. Kelemen Károly és felesége Kecelen elsőként csatlakoztak az izgalmas kezdeményezéshez. Őket és Varga Mariannát, a projekt gazdáját, szervezőjét a kezdetekről, élményekről kérdeztük.

– Károly növénytermesztéssel foglalkozott, pontosabban krizantémokkal, így adott volt a hely és a szaktudás. Miért a teára esett a választása?
– Viszonylag kevés munkát igényel. Nincs betegség, ami veszélyeztetné, permetezni sem kell, nagyszerű elfoglaltság és nagyon izgalmas kaland. Még kísérleti stádiumban van, de nagyon örülök, hogy részt vehetünk benne, megtapasztalhatjuk ezt az úttörő munkát. Tavaly 300 tő teát ültettünk fólia alá, aminek ebben a hónapban már kezdődik szedése, Mariann, a projektgazda vásárolja fel tőlünk. A tervek szerint fehér és zöld tea is készül majd belőle. Már nagyon várjuk, hogy a saját termesztésű teánkat szürcsölhessük reggelente.

Az ötletével a Forbes magazin hasábjain is szereplő Varga Mariannát arról kérdeztem, honnan az ötlet?

– A holland Special Plant Zundert kertészet szakembere, Mr. Jansen tearajongóként 6 hónapot töltött Kínában, ahol figyelemmel kísérte és tanulmányozta a teatermesztést. Visszatérve Hollandiába elhatározta, hogy keresztezéssel létrehozza a tea hidegtűrő változatát, ami megél a mi, kontinentális éghajlatunkon is. Nyolc év kísérletezés után sikerült is neki. A génállományt szabadalmaztatta, és ma már termeszti és szaporítja is az európai teát, létrehozva egy új brandet: ez a Tea by me (az én teám).
Ami hatalmas ötlet, hiszen más élelmiszer kapcsán olyan sokat hallunk az ökológiai lábnyom csökkentésének fontosságáról, hogy ne a világ másik feléről szállítsuk az élelmiszert, hanem lehetőség szerint minél több helyit fogyasszunk. Akkor miért kellene éppen a teát a világ túloldaláról szállítani?

A felnőtt lakosság 80 százaléka legalább hetente egyszer fogyaszt teát. Olcsóbb és környezetkímélőbb lenne kiszolgálni az igényeket helyben termesztett teával. A holland szakember általa nemesített tea bírja az európai klímát, a hideget, a havat, így alkalmas arra, hogy európai országokban, így Magyarországon is szabadföldi termőterületen termesszük, vagy akár cserepekben, a hátsó kertben, vagy balkonon.

A holland teanagyköveteket keresett ötletéhez Európa szerte, így kerültem a látókörükbe. A magyarországi teanagykövet szerepét töltöm be most, ami azzal jár, hogy csak rajtam keresztül juthatnak el a teatövek a termesztőkig.
Tervben van egy magyar feldolgozó üzem létrehozása is, hogy a tea egy részét itt, helyben dolgozzuk fel – tudatta velünk Varga Marianna, az első Magyarországon szüretelt tea szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 17., 08:25
Pénteken indult az a hatalkalmas kerekasztalbeszélgetés-sorozat, amely Kalocsa értékeit helyezi fókuszba, és a különbségek helyett a közös pontok kiemelésével az itteni lokálpatrióták közti együttműködés erősítését tűzi célul. Elsőként a lokálpatriotizmus mibenlétét igyekeztek megragadni a résztvevők. Ma a népművészet lesz a téma.
2022-08-19 08:51:33
Ünnepi szentmise és a községi díj átadása mellett számos más programlehetőség várja az érdeklődőket, úgy is mint lovasbemutató, bábelőadás, operettműsor valamint egészségügyi állapotfelmérésen vehet részt bárki. Délután 5 órától Nótár Mary lép fel a nagyszínpadon, majd a Varga Miklós Band után pár órával később lézershow veszi kezdetét.
2022-08-17 08:49:06
A TOP-5.2.1-15 –BK1-2020-00009 azonosítási számú „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” megnevezésű pályázat keretében 2022 augusztus 22-26-ig három helyszínen 15-15 roma származású gyermeket táboroztat a kalocsai Önkormányzat.
2022-08-16 15:57:56
Hirtelen zuhant rá a gyász és vele együtt a váratlan élethelyzet sok nehezen megoldható problémája arra a kalocsai családra, amely fiatal édesanyját néhány hete veszítette el. Az apa segítség nélkül maradt, a gyermeket felügyelet nélkül nem hagyhatja, így fővárosi állását föladni kényszerült. Könnyű belátni: e helyzetben minden segítség jól jön!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 19., 09:11
Balotaszállás külterületén, az előre megadott helyszínen 13 migráns személyt vett fel a gépjárművébe és elindult velük a nyugati határ felé. Még >>>
2022. 08. 19., 08:14
Csütörtök délután gyulladt ki az aljnövényzet Pécs külterületén, az Akó dűlőn, ahol lángra kapott egy ház is, majd az erős szél miatt sebesen terjedő lángok miatt egyre több ingatlan került veszélybe. Még >>>
2022. 08. 18., 13:24
Egyelőre az látható, hogy „labilisabb lesz a légállapot”, növekszik az ismétlődő záporok, zivatarok esélye, és akár hevesebb zivatarok is kialakulhatnak, ismertette a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 08. 18., 12:50
Nem lehet vele hibázni. Eredetileg gyümölcstortából alakult a recept, ami mindig túl kevés volt. Még >>>
2022. 08. 18., 12:37
Szintén augusztus 15-én nyílik újra a Közfoglalkoztatásból a versenyszférába program Még >>>
2022. 08. 18., 08:27
A Kalocsai Bokréta Népművészeti Egyesület és és a Piros Rózsa Néptánc Egyesület elsődleges célja a megalakulástól kezdve a gyermekek, a fiatal korosztály és a felnőttek népi játékkal, néptánccal való megismertetése volt, és ennek a tudásnak a bemutatása helyi, térségi, országos és nemzetközi rendezvényeken. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés