2021. 12. 06. hétfő
Miklós
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A volt Városi Mozi épülete lett az év háza

2016. 10. 20., 09:58

Az Év Háza Bács-Kiskun megyében a kecskeméti, volt Városi Mozi épülete lett. A megyei építész kamara által kiírt pályázat eredményét szerdán délután hirdették ki az Építészet Hónapja alkalmából rendezett ünnepen.

Minden apró részletben ott rejlik a 103 évvel ezelőtt megépített Városi Mozi eredeti arculata. Ez a generál építésztervezőnek, Farkas Gábornak és társtervező kollégáinak köszönhető. Ők álmodták újra a Rákóczi út egyik legpompásabb épületét, amiért az „Év Háza Bács-Kiskun megyében” díjat is elnyerték.

– Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy ezzel foglalkozhattunk, annál is inkább, mert az építészeknek műemléket tervezni az mindig egy ünnep. Főként akkor, ha abban a városban van az a műemlék, ahol élünk, mert ott meg ez még nagyobb – fogalmazott a generál építész tervező, az Ybl-díjas Farkas Gábor.

A műemléki védettség alatt álló, volt Városi Mozi épületének felújítása és átalakítása Boros Pál, Csuvár Zsolt, Mónus Krisztián és Vinczellér Zsolt kezeinek kiváló munkáját is hirdeti.

Levéltári kutatások mellett személyes visszaemlékezésekre is hagyatkoztak az építészek. Az épület 1999-es bezárását követően működött itt bár és disco is. Sok minden eltűnt ez idő alatt.


Forrás: Baon

A komoly műszaki problémákon felülkerekedve a belső tereket szabadon formálták, de az épületkülsőnél a műemléki jelleget megtartották. Több díszt például eredeti formában újra kellett gyártatni. A homlokzat színe, amely jól kiemeli a finom részleteket, ugyan olyan, mint 1913-ban volt.

Az ünnepségen nemcsak „Az év háza Bács-Kiskun megyében” pályázat eredményét ismertették. A megyei építész kamara elnöksége a Bács-Kiskun Építészetéért-díjat is átadta. Olyan személy részesülhet ebben az elismerésben, aki más szakterületen működik, de sokat tesz az építészet ügyéért. Ezúttal Walter Péter fotóművésznek ítélték oda.

Forrás: Hiros.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés