2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

„Egy vérből vagyunk” – Szerdán Kecskemétre ért a jótékonysági futás

„Egy vérből vagyunk” – Szerdán Kecskemétre ért a jótékonysági futás
Illés György Cinó  |  2020. 09. 10., 15:42

A történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtolt a nemzeti összetartozás évében az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelynek egyik kiemelt helyszíne volt tegnap Kecskemét. A jótékonysági futás a magyarság együvé tartozásán kívül a vérellátás javítását is zászlóra tűzi, a szokásos nyári visszaesés mellett idén különös tekintettel a koronavírus-járvány miatt megcsappant készletekre. A kapcsolódó véradóalkalmon a kecskeméti rendőrök, valamint mellettük számos közéleti személyiség és ismert művész is vért adott. A karaván már tovább is haladt, de véradóként bekapcsolódni még most sem késő. A véradók jutalomsorsoláson is részt vesznek!

A történelmi Magyarország középpontjáról rajtolt a nemzeti összetartozás évében az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelynek egyik kiemelt helyszíne volt e hét szerdán megyeszékhelyünk, Kecskemét.

A VILÁG MEGVÁLTOZOTT A KORONAVÍRUS MEGJELENÉSE ÓTA, HÁROM DOLGOT AZONBAN A JÁRVÁNYIDŐSZAKBAN SEM TILOS MEGTENNI: LEHET VÉRT ADNI, FUTNI ÉS SEGÍTENI MÁSOKON. E HÁROM DOLOGRÓL SZÓL EZ A JÓTÉKONYSÁGI ESEMÉNY.

A nemzeti összetartozás évében hiszünk abban, hogy ha 100 évvel ezelőtt a határmódosítások nem szakítottak el minket nemzettársainktól, akkor a vírus sem tud, még akkor sem, ha mindannyiunk biztonsága érdekében most nem léphetjük át a határt”
– írták meghívójukban a szervezők.

Az ’Egy vérből vagyunk’ jótékonysági futás mottója idén az, hogy

„ÁLLANDÓ SIRÁNKOZÁS HELYETT LEGYEN A SPORT, A MOZGÁS ÖRÖME AZ, AMI ÖSSZEKÖT MINKET. JÓTÉKONYKODJUNK, ADJUNK VÉRT ÉS HÍVJUK FEL A FIGYELMET A HATÁRON TÚLI MAGYAROKKAL VALÓ ÖSSZETARTOZÁSRA.”

Összetartozás

A mezőny a történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtolt, onnan elfutottak Budapestig, ez után következett Bács-Kiskun megyeszékhelye, Kecskemét, majd Szegedet érintve a röszkei határ – az eredeti tervekkel ellentétben, a járvány miatt nem lépik át a határt, pedig a szándék az volt, hogy befutni a délvidéki Muzslyán található fiúkollégiumba is, hogy átadják a sporteszközöket, amelyeket az intézmény javára gyűjtöttek.

A Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium 2002. óta nyújt hiánypótló és egyedüli lehetőséget a Nagybecskereken tanuló magyar gyermekek számára. Szeretetteljes gondviseléssel biztosítanak meleg otthont, meghitt családi körülményeket azoknak a fiúknak, akik másképpen nem tudnának továbbtanulni.

Az alapító Stojan Kalapi szalézi atya szerint magyar embereket és becsületes családapákat szeretnének nevelni a fiúkból. „Sok türelemmel kell törekednünk egy olyan nevelésre, amely során megtanuljuk, vagy újra tanuljuk a sokféle emberi örömöt, amelyet a Teremtő életutunkon számunkra tartogat”– vallja s a muzslyai Emmausz kollégiumban is hirdeti a szalézi rend.

Vér = élet

Akorábbi évekhez hasonlóan

A JÓTÉKONYSÁGI FUTÁST ORSZÁGOS VÉRADÓ KAMPÁNY IS KÍSÉRI.

Ennek szimbolikus üzenete van, hiszen „egy vérből vagyunk” nem csak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk.
Aki vért ad, az szintén adakozik, abból ad, ami a legdrágább!
Pedig

A JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN KÜLÖNÖSEN FONTOS, HOGY LEGYENEK VÉRADÓK, IDÉN NEM CSAK A NYÁRI IDŐSZAK ALATT HAGYOMÁNYOSAN KEVESEBB VÉRADÓT KELL PÓTOLNI, HANEM A KORONAVÍRUS MIATTI 30%-OS KIESÉST IS.

Már több ismert személyiség, színészek, sportolók és közéleti személyiségek csatlakoztak a kezdeményezéshez:

  • Boronkay Péter többszörös Világ-és Európa-bajnok triatlonista, rióiparalimpikon
  • Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Domján Edit-díjas színművésze
  • Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság RUNgyalok nevű futócsapata Bóbis Attila rendőr alezredes vezetésével
  • Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái
  • Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Közhasznú Alapítvány csapata


Vért adott:

  • Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Domján Edit-díjas színművésze
  • Fazekas Géza, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színművésze
  • rendőrök

 


Forrás: Police.hu


AKI VÉRT AD AZ ESEMÉNY IDEJE ALATT, VAGYIS SZEPTEMBER 6. ÉS 11. KÖZÖTT, AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT BÁRMELYIK VÉRADÓ HELYSZÍNÉN, AZ AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZ EGY SORSOLÁSON.

A sorsoláson egy kétszemélyes kétéjszakás wellness pihenést és egy kétszemélyes VIP GOLD belépőt nyerhet a Ferencváros egyik hazai meccsére a Groupama Arénába! A sorsolás az OVSZ budapesti székhelyén lesz szeptember 14-én.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az esemény védnöke dr. Matusovits Andrea OVSZ főigazgató mellett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az alkalom kapcsán tegnap reggel az OVSZ belső udvar közös sajtótájékoztatót tartott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Dr. Gyulai Ildikó az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezető főorvosa, Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója, Ugrik Csaba dandártábornok, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka, Cseke Péter a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója és Gui Angéla, az esemény főszervezője.
Ma reggel Szegeden tartottak hasonló tájkoztatót.

A rendőrök futottak, aztán „vérüket vették”

Az eseményről a rendőri részvétel kapcsán– a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlése alapján –beszámolt a Police.hu, a rendőrség hivatalos portálja is.

Amint írják: a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság futócsapata csatlakozott az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogramhoz. Az esemény kecskeméti fordulója a Bodor tanyáról indult a vérellátó központig, majd a hozzávetőleg 17 kilométerre lévő megyehatárig tartott.
A vérellátó központban a rendőrök is adtak vért.


Forrás: Police.hu


Elmentek a határig

A program ma reggel Szegeden folytatódott, ahonnan a röszkei határátkelőhöz futottak a résztvevők, akiket ezen a napon Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elkísért. A határon találkozott Stojan Kalapis szalézi atyával, valamint a muzslyai fiúkollégium két diákjával, aki jelképesen átvették az összegyűjtött adományokat, több más sporteszköz mellett egy teqball asztalt és húsz kerékpárt.
A program ma a déli órákban zárult, véradóként azonban még holnap sem késő csatlakozni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK