2023. 02. 06. hétfő
Dóra, Dorottya
: 385 Ft   : 352 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Egy vérből vagyunk” – Szerdán Kecskemétre ért a jótékonysági futás

„Egy vérből vagyunk” – Szerdán Kecskemétre ért a jótékonysági futás
Illés György Cinó  |  2020. 09. 10., 15:42

A történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtolt a nemzeti összetartozás évében az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelynek egyik kiemelt helyszíne volt tegnap Kecskemét. A jótékonysági futás a magyarság együvé tartozásán kívül a vérellátás javítását is zászlóra tűzi, a szokásos nyári visszaesés mellett idén különös tekintettel a koronavírus-járvány miatt megcsappant készletekre. A kapcsolódó véradóalkalmon a kecskeméti rendőrök, valamint mellettük számos közéleti személyiség és ismert művész is vért adott. A karaván már tovább is haladt, de véradóként bekapcsolódni még most sem késő. A véradók jutalomsorsoláson is részt vesznek!

A történelmi Magyarország középpontjáról rajtolt a nemzeti összetartozás évében az Egy vérből vagyunk jótékonysági futás, amelynek egyik kiemelt helyszíne volt e hét szerdán megyeszékhelyünk, Kecskemét.

A VILÁG MEGVÁLTOZOTT A KORONAVÍRUS MEGJELENÉSE ÓTA, HÁROM DOLGOT AZONBAN A JÁRVÁNYIDŐSZAKBAN SEM TILOS MEGTENNI: LEHET VÉRT ADNI, FUTNI ÉS SEGÍTENI MÁSOKON. E HÁROM DOLOGRÓL SZÓL EZ A JÓTÉKONYSÁGI ESEMÉNY.

A nemzeti összetartozás évében hiszünk abban, hogy ha 100 évvel ezelőtt a határmódosítások nem szakítottak el minket nemzettársainktól, akkor a vírus sem tud, még akkor sem, ha mindannyiunk biztonsága érdekében most nem léphetjük át a határt”
– írták meghívójukban a szervezők.

Az ’Egy vérből vagyunk’ jótékonysági futás mottója idén az, hogy

„ÁLLANDÓ SIRÁNKOZÁS HELYETT LEGYEN A SPORT, A MOZGÁS ÖRÖME AZ, AMI ÖSSZEKÖT MINKET. JÓTÉKONYKODJUNK, ADJUNK VÉRT ÉS HÍVJUK FEL A FIGYELMET A HATÁRON TÚLI MAGYAROKKAL VALÓ ÖSSZETARTOZÁSRA.”

Összetartozás

A mezőny a történelmi Magyarország középpontjáról, Szarvasról rajtolt, onnan elfutottak Budapestig, ez után következett Bács-Kiskun megyeszékhelye, Kecskemét, majd Szegedet érintve a röszkei határ – az eredeti tervekkel ellentétben, a járvány miatt nem lépik át a határt, pedig a szándék az volt, hogy befutni a délvidéki Muzslyán található fiúkollégiumba is, hogy átadják a sporteszközöket, amelyeket az intézmény javára gyűjtöttek.

A Muzslyán működő Emmausz fiúkollégium 2002. óta nyújt hiánypótló és egyedüli lehetőséget a Nagybecskereken tanuló magyar gyermekek számára. Szeretetteljes gondviseléssel biztosítanak meleg otthont, meghitt családi körülményeket azoknak a fiúknak, akik másképpen nem tudnának továbbtanulni.

Az alapító Stojan Kalapi szalézi atya szerint magyar embereket és becsületes családapákat szeretnének nevelni a fiúkból. „Sok türelemmel kell törekednünk egy olyan nevelésre, amely során megtanuljuk, vagy újra tanuljuk a sokféle emberi örömöt, amelyet a Teremtő életutunkon számunkra tartogat”– vallja s a muzslyai Emmausz kollégiumban is hirdeti a szalézi rend.

Vér = élet

Akorábbi évekhez hasonlóan

A JÓTÉKONYSÁGI FUTÁST ORSZÁGOS VÉRADÓ KAMPÁNY IS KÍSÉRI.

Ennek szimbolikus üzenete van, hiszen „egy vérből vagyunk” nem csak a határon túli magyarokkal, hanem mindenkivel, akin segíteni tudunk.
Aki vért ad, az szintén adakozik, abból ad, ami a legdrágább!
Pedig

A JÁRVÁNY IDŐSZAKÁBAN KÜLÖNÖSEN FONTOS, HOGY LEGYENEK VÉRADÓK, IDÉN NEM CSAK A NYÁRI IDŐSZAK ALATT HAGYOMÁNYOSAN KEVESEBB VÉRADÓT KELL PÓTOLNI, HANEM A KORONAVÍRUS MIATTI 30%-OS KIESÉST IS.

Már több ismert személyiség, színészek, sportolók és közéleti személyiségek csatlakoztak a kezdeményezéshez:

  • Boronkay Péter többszörös Világ-és Európa-bajnok triatlonista, rióiparalimpikon
  • Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Domján Edit-díjas színművésze
  • Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság RUNgyalok nevű futócsapata Bóbis Attila rendőr alezredes vezetésével
  • Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis pilótái
  • Bács-Kiskun Megyei Szív- és Érbetegekért Közhasznú Alapítvány csapata


Vért adott:

  • Märcz Fruzsina, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház Domján Edit-díjas színművésze
  • Fazekas Géza, a Kecskeméti Katona József Nemzeti színművésze
  • rendőrök

 


Forrás: Police.hu


AKI VÉRT AD AZ ESEMÉNY IDEJE ALATT, VAGYIS SZEPTEMBER 6. ÉS 11. KÖZÖTT, AZ ORSZÁGOS VÉRELLÁTÓ SZOLGÁLAT BÁRMELYIK VÉRADÓ HELYSZÍNÉN, AZ AUTOMATIKUSAN RÉSZT VESZ EGY SORSOLÁSON.

A sorsoláson egy kétszemélyes kétéjszakás wellness pihenést és egy kétszemélyes VIP GOLD belépőt nyerhet a Ferencváros egyik hazai meccsére a Groupama Arénába! A sorsolás az OVSZ budapesti székhelyén lesz szeptember 14-én.

Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. Az esemény védnöke dr. Matusovits Andrea OVSZ főigazgató mellett Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

Az alkalom kapcsán tegnap reggel az OVSZ belső udvar közös sajtótájékoztatót tartott Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere, Dr. Gyulai Ildikó az OVSZ Kecskeméti Területi Vérellátó vezető főorvosa, Dr. Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház főigazgatója, Ugrik Csaba dandártábornok, a Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis bázisparancsnoka, Cseke Péter a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatója és Gui Angéla, az esemény főszervezője.
Ma reggel Szegeden tartottak hasonló tájkoztatót.

A rendőrök futottak, aztán „vérüket vették”

Az eseményről a rendőri részvétel kapcsán– a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság közlése alapján –beszámolt a Police.hu, a rendőrség hivatalos portálja is.

Amint írják: a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság futócsapata csatlakozott az Egy vérből vagyunk jótékonysági futóprogramhoz. Az esemény kecskeméti fordulója a Bodor tanyáról indult a vérellátó központig, majd a hozzávetőleg 17 kilométerre lévő megyehatárig tartott.
A vérellátó központban a rendőrök is adtak vért.


Forrás: Police.hu


Elmentek a határig

A program ma reggel Szegeden folytatódott, ahonnan a röszkei határátkelőhöz futottak a résztvevők, akiket ezen a napon Potápi Árpád nemzetpolitikáért felelős államtitkár is elkísért. A határon találkozott Stojan Kalapis szalézi atyával, valamint a muzslyai fiúkollégium két diákjával, aki jelképesen átvették az összegyűjtött adományokat, több más sporteszköz mellett egy teqball asztalt és húsz kerékpárt.
A program ma a déli órákban zárult, véradóként azonban még holnap sem késő csatlakozni!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 02. 01., 13:13
Filvig Géza polgármester a legutóbbi képviselő-testületi ülés végén elmondott tájékoztatójában a tavalyi forrásokból elért megtakarítás mellett szólt a múlt héten megjelent önkormányzati évértékelő kiadványról, valamint a meszesi Duna-parton tervezett beruházásról is – ez utóbbiról közösségi médiás közvélemény-kutatást is indított – link a cikkben!
2023. 01. 30., 15:30
Kocsis Anna és Attila következő állomása egy eldugott faluban lévő biofarm volt. Ahogy a nevéből is adódik - Mindful Farm - a lecsendesedést, kikapcsolódást, természetközeliséget, a jelen pillanat megélését keresték ezen a helyen. Hogy telt el az ott töltött két hét? Vloguk következő epizódjából kiderül, kövessétek a KALOhíreken utazásukat!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 02. 05., 15:41
A kiskunhalasi rendőrök két hónap alatt négyszer is elfogtak egy 26 éves férfit, amint eltiltás hatálya alatt vezetett, most kezdeményezik a letartóztatását. Még >>>
2023. 02. 04., 18:09
A mai erős szél miatt Kunszt utcai épület faláról három helyen szakadt le a vakolat - közölte a Bajai SZC Kalocsai Dózsa György Technikum és Kollégium a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 16:14
Az ország keleti és északnyugati tájai között hatalmas, 15 hektopascalos (hPa) légnyomáskülönbség alakult ki - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton a közösségi oldalán. Még >>>
2023. 02. 04., 09:45
Az érintett területen várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométer/órát. Még >>>
2023. 02. 04., 09:30
Az idei január volt a legcsapadékosabb és a második legenyhébb 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Még >>>
2023. 02. 03., 17:17
A börtön-szlengben "parkettásnak" nevezett büntetésvégrehajtási intézménybe az első bűntényeseket zárják. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK