2023. 03. 25. szombat
Irén, Írisz
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Elhunyt a megyei kórház volt osztályvezető főorvosa – Dr. Tímár Sándor 84 évet élt

Zsiga Ferenc  |  2022. 08. 19., 13:39

A Kalocsai Szent Kereszt Kórház anyaintézménye, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház közleményben adta hírül, hogy elhunyt dr. Timár Sándor, az I. Belgyógyászat - Kardiológia Osztály volt osztályvezető főorvosa. A nagy szakmai presztizsű főorvos a hosszú évtizedek alatt nagyon sok kalocsai és környékbeli beteget gyógyított. Az intézmény az elhunytat saját halottjának tekinti. A gyászhír és dr. Timár Sándor életútja az alábbiakban olvasható.

„Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Timár Sándor, a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház I.Belgyógyászat - Kardiológia Osztály volt osztályvezető főorvosa életének 84. életévében elhunyt.
 Dr. Timár Sándor általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában, Kecskeméten végezte el. Orvosi diplomát a budapesti Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett summa cum laude eredménnyel 1961-ben.
Ebben az évben pályakezdő orvosként került a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház belgyógyászati osztályára. 1966-ban belgyógyászatból, 1980-ban kardiológiából szerzett szakorvosi képesítést.
Hazai és nemzetközi szakmai tapasztalatait az Országos Kardiológiai Intézetben, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban dr. Kerkovits Gyulánál, az Orvostovábbképző Intézetben, az aacheni klinikán (Németország) és az rochesteri Mayo Klinikán (USA) szerezte.
1972-ben megyei kardiológus főorvosnak nevezték ki. 1981-ben kérték fel a kecskeméti megyei kórház I. Belgyógyászat-Kardiológiai Osztályának vezetésére. Az általános belgyógyászat mellett feladata volt a kardiológiai profil megszervezése és a koronária őrző kialakítása. Kidolgozta a koronária őrző, a kardiológiai diagnosztika, valamint járóbeteg-ellátás orvosszakmai programját és műszerezettségét.
Kiváló szakmai felkészültségével folyamatosan biztosította az osztályon a minőségi betegellátást. Kiemelten kezelte a nővérképzést és az ápolás fejlesztését is, ennek érdekében elsőként vezette be az ápolási dokumentációt az osztályon.
A feladatok ellátásához jól felkészült orvos munkatársakat nevelt. Munkatársait eljuttatta nemzetközi és hazai kongresszusokra, továbbképzésekre. Timár főorvos szakmai felkészültségének elismerését jelzi, hogy az Országos Szakmai Kollégium a kardiológiai szakvizsga képzőhelyének minősítette az osztályt. Irányításával olyan szakmai feltételek teremtődtek meg, mely néhány speciális követelmény kivételével teljes körű gyakorlati képzést biztosít a mai napig. Belgyógyászati és kardiológus szakorvosok sora nőtt fel irányítása alatt, közülük többen jelenleg is vezető pozíciót töltenek be.


Érdeklődési területei közé tartozott a magas vérnyomás, a koszorúérbetegség és a heveny szívinfarktus korszerű kezelése, a mélyvénás thrombosisok és tüdőemboliák vérrögoldó kezelése. A megyei kórházak közül úttörők közé tartozott az echokardiográfia meghonosításával már 1980-tól kezdve, majd a nyelőcsövön keresztüli szívultrahang vizsgálatok bevezetésével.
A kardiológia területén végzett tudományos tevékenysége országosan elismert volt, éveken keresztül a Kardiológiai Szakmai Kollégium tagja volt. Rendszeresen tartott előadásokat mind hazai, mind külföldi kongresszusokon, illetve dolgozatai jelentek meg hazai és külföldi szaklapokban. Több évtizeden keresztül az alapellátás orvosai részére EKG tanfolyamot vezetett.
1980-ban létrehozta a „Szívbetegekért, a szívinfarktus megelőzésére” alapítványt, melynek célja a kardiológiában dolgozó orvosok és nővérek továbbképzésének biztosítása és diagnosztikus műszerek beszerzése.
1980-tól tagja volt a Magyar Kardiológusok Társaságának Vezetőségének, később Elnökségének. 1995-ben felkérték a Magyar Nemzeti Szívalapítvány kuratóriumának elnöki tisztjére.1999-ben a Magyar Hypertónia Társaság „hypertonológus” címet adományozott számára, 2000-ben Amszterdamban az „Európai Kardiológus Diplomát” vehette át.
Munkája elismeréseként 1994-ben Kecskemét Város Egészségügyi Díjban részesült. 1998-ban Pro Sanitate, 2002-ben pedig Egészségügyi Miniszter Díszoklevél kitüntetésben, illetve szintén ebben az évben a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Emlékgyűrű elismerésében részesült.
2002-ben nyugdíjba vonult, azonban hivatását tovább folytatta járóbeteg-ellátás keretein belül betegei nagy örömére.
Mindannyiunk által szeretett és tisztelt Timár főorvos úr kivételes személyiségével, ikonikus, meghatározó alakja volt kórházunknak. Szakmai tevékenységén túl közös kirándulások, kulturális programok együttes látogatásával munkatársaiból összetartó csapatot nevelt. Munkatársai és betegei tiszteletét, szeretetét bíró példamutató szakemberként őrizzük meg szívünkben és emlékezetünkben.
A Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Dr. Timár Sándor főorvos urat saját halottjának tekinti.
Kegyelettel búcsúzunk Tőle, emlékét megbecsüléssel, tisztelettel megőrizzük.
Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Vezetése és Dolgozói” – áll a Bács-Kiskun Megyei oktatókórház közleményében.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 25., 11:49
Magánszemély belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhet be dohánygyártmányt, azaz "snüsszt" is. Még >>>
2023. 03. 25., 08:37
Szombaton rendezik meg az idei Föld órája akciót: 20 óra 30 perctől a bolygó számos nevezetessége elsötétül egy órára. Még >>>
2023. 03. 24., 11:24
Elektromos hálózatépítési munkálatok miatt huzamosabb időre hol részlegesen, hol teljes egészében lezárnak több járdaszakaszt. Az Az időszakos korlátozások egy parkolót is érintenek. MVM Démász tájékoztatása! Még >>>
2023. 03. 24., 09:06
A két vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, társaikat bűnpártolás és lopás bűntettével, valamint sikkasztás vétségével vádolják. Még >>>
2023. 03. 24., 08:29
Csapadékosabbra fordul az időjárás a hétvégére és lehűlés kezdődik. Még >>>
2023. 03. 23., 17:46
Tavaly kifejezetten súlyos aszály pusztított az ország mezőgazdasági területeinek 80 százalékán, melyből 1,45 millió hektárra jelentettek be aszálykárt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK