2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Ritka szkíta ékszert is találtak

2016. 05. 17., 09:21

Próbaásatás kezdődött nemrég Kecskemét-Hetényegyházán, azon a helyszínen, ahol az északi elkerülő út autópályáig tartó befejező szakasza épül majd. A régészek találtak például egy aranyozott szkíta ékszert, egy spirálcsüngőcskét is.

Összesen 4350 négyzetméteren végeznek próbaásatást a napokban a Kecskeméti Katona József Múzeum munkatársai a Forster Központ megbízásából – számolt be a baon.hu. Két helyszínen dolgoznak: a hetényi Árpád-kori templom közelében, az autópálya mindkét oldalán (itt már 1996-ban is kutattak), illetve innen pár száz méterre. Mindez az északi elkerülő bővítésének előmunkálataihoz kapcsolódik (mint ismert, a most még csak az 5-ös főútig tartó elkerülő a tervek szerint egészen az M5-ösig fog vezetni).

Wilhelm Gábor, az ásatást vezető régész a baon.hu-nak  elmondta: az egyik helyszínen egy 12-13. századi településrészletre bukkantak egy jellegzetes kemencés házzal, míg a másiknál négy különböző korszak különleges emlékei is előkerültek a földből.

Azt a szakemberek húsz éve is sejtették, hogy a templom körül település is lehetett, de most már tárgyi bizonyítékok is vannak, hogy a 11-12. században itt éltek emberek. Ugyanitt feltárták a régészek egy 16-17. századi tanya nyomait: vermeket, kutat (hasonló korú, mint a belvárosban, a Bercsényi és a Nagykőrösi utcán találtak), korsókat, kerámiákat. Szintén ezen a helyszínen bukkantak rá egy 7-8. századi, avar kori kovácsműhelyre. Hogy honnan tudható a néhai tulajdonos mestersége? Az összeomlott állapotban feltárt kovácskemencéből és a körülötte lévő vasolvadékból. És még mindig ugyanitt maradva, egy 2. századi szarmata település részletei is előkerültek, római amfórákkal, festett edényekkel. Mint Wilhelm Gábortól megtudtuk, szarmata házaknál a római kerámiák nem szokatlanok, hiszen szomszédosak voltak a birodalommal, de ilyen nagy mennyiségű edényt azért jóval ritkábban találnak.

Az időszámítás előtti 6. századból származó szkíta spirálcsüngőcske Kecskemét-Hetényegyháza határában 2016. május 15-én.
Forrás: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hát még olyan ékszert, amit a fémkereső jelzett a régészeknek!

Egy Kr. e. 6. században készülhetett spirálcsüngőcske a különleges lelet, amelyet egy korabeli hölgy viselt a hajában.

A bronzöntvényre nagyon jó minőségű aranylemezt kalapáltak rá, így tökéletesen aranyékszernek tűnik. A múzeum eddig ilyen tárggyal nem büszkélkedhetett Kecskemét környékéről.

A próbaásatások valószínűleg hamarosan befejeződnek, bár ez az időjárástól is függ, amely nem kedvezett a régészeknek. A szakemberek a közeljövőben végzik majd el a terület teljes feltárását.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés