2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Tilos a folyók jegére menni!

2017. 01. 03., 17:07

A dunai vízirendészet információi szerint a Duna lassúbb folyású mellékvizein megjelent az egybefüggő, de még vékony jégtakaró. A gyorsabb mellékvizeken és a főmederben is lassan megkezdődhet a jegesedés.

Az előírások nem ismeretéből vagy be nem tartásából eredően a jeges vizek is veszélyesek – hívta fel rá a figyelmet a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság. A legfontosabb, hogy a szabad vizek jegén tartózkodni csak akkor szabad, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert. Tilos a szabad vizek jegén tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel – a biztonságos munkavégzés kivételével –, kikötők és veszteglőhelyek területén, folyóvizeken és azok mellékágain – írja a Baon.hu.

A jeges Sugovica
Forrás: Kubatovics Tamás / Baon.hu

A teherbírást csökkentő tényezők között szerepelnek a csatornabekötések, az áradás, apadás által kialakított jégmozgás, valamint a felmelegedés. Folyóvizeken a már „beállt” jégmezőre újabb és újabb táblák torlódnak, amelyeken életveszélyes közlekedni, az apadás következtében pedig a látszólag még szilárd jég is beroppanhat.

Mit tegyünk, ha beszakad alattunk a jég?

Ha beszakad alattunk a jég, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat – ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a lékből ki tudjunk szabadulni. A beszakadás pillanatában karjainkat emeljük oldalsó középtartásba, és felső testünkkel dőljünk egy kicsit előre, hogy minél nagyobb felületen érintkezzünk a jég felszínével. Törekedjünk rá, hogy fejünk és kezeink ne kerüljenek a jég alá. Próbáljunk felhasalva felkúszni a jégre. Ha a jég folyamatosan betörik alattunk, a part felé haladva törjük magunk előtt – tanácsolta korábban a katasztrófavédelmi igazgatóság.

Hogyan mentsünk másokat a beszakadt lékből?

Ha mást kell menteni mindenek előtt a katasztrófavédelmet kell értesíteni. Lehetőség szerint ne menjenek közvetlenül a lék szélére, hanem nyújtsanak oda valamit a bajbajutottnak. Ha sikerül a mentés, vegyék le a bajbajutottról a vizes ruhadarabokat, és adjanak rá szárazat, takarják be. Kísérjék meleg helyre, adjanak neki langyos vagy meleg italt, de csak fokozatosan melegítsék vissza a szervezetet. Ne adjanak a kihűlt személynek alkoholt, forró italt, és ne dörzsöljék a bőrét, mert égési sérüléseket okozhatnak.
Beállt a Sugovica

Megtették hatásukat a tartós mínuszok, jég borítja a Sugót, az önkéntes tesztelők pedig megkezdték a terhelési próbákat és különböző tömegű tárgyakkal igyekeznek információt szerezni a páncél tartósságáról. Kísérleteik nyomait bárki szemrevételezheti. A jég várhatóan dagad a következő napokban, az előrejelzések szerint komoly hidegek jönnek a következő napokban.

Forrás: Baon

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 05., 16:22
A szervezők négy éven át események százaira látogattak el az egész világon, mintegy 3500 jelölt közül válogatták ki azokat, akik a címért megmérkőzhettek Bolognában. Még >>>
2021. 12. 05., 13:15
A Mikulásoknak ma a csomagokat kell összekészíteniük, és elázni se lenne jó... Még >>>
2021. 12. 05., 10:13
Újabb nap, újabb feladvány. Sok sikert, fejtsétek meg az ötödik feladványt is! Még >>>
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés