2022. 05. 23. hétfő
Dezső
: 383 Ft   : 359 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

A kalocsai rendőrség felhívása: Óvatosan a korai tűzifával és a háznézőkkel

2017. 06. 20., 19:43

A Kalocsai Rendőrkapitányság két aktuális jelenség veszélyeire hívja fel a figyelmet, amelyek közül az egyiknek már konkrét károsultjai vannak, a másik inkább az elővigyázatosságról szól. Előbbi kapcsán érdemes tudni, hogy állítólagos házvásárlók tűntek fel Kalocsán és környékén, akik házat venni kevésbé, az ott lévő értékekből dézsmálni annál inkább akarnak, utóbbi esetében a megfelelő helyről beszerzendő tűzifa előnyeit hangsúlyozza a hatóság.

Kalocsán több helyen és a környező kisfalvakban is feltűnt egy többtagú csapat, akik házvásárlás ürügyén csengettek be jellemzően egyedül élő, idős lakóhoz. A forgatókönyv a küszöb átlépését követően ismétli a Répási Tamásné szóvivő által már oly’ sokszor elmondottakat.

Ketten-hárman bekérezkednek, kíváncsiak az eladásra kínált ingatlan minden zegzugára, és amíg a házinéni vagy a háziúr épp a spájz, a fürdőszoba, vagy az udvari tároló-helyiségek legapróbb repedéseit magyarázzák, a csapat egyik tagja értékek, elrejtett ékszerek, használati tárgyak, otthon őrzött pénz után kutat. Sajnos, aki keres, az talál is, ezek a bűnözők ugyanis kifinomultan arra szakosodottak, hogy „kiszimatolják”, melyek áldozatuk potenciális rejtekhelyei – tudtuk meg a Kalocsai Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójától és referensétől.

Répásiné jó tanácsként azt javasolja mindenkinek, aki magára, esetleg szüleire, nagyszüleire ismer a történetben, hogy legyen sokkal elővigyázatosabb. Az áldozattá válás ugyanis ezen konkrét esetben elkerülhető, ha a kamu-háznézők nem lépik át a bejárati ajtót, vagy a nagykaput – ebből következik, hogy érdemes mindkettőt, még faluhelyen is zárva tartani!

Azzal is redukálható az áldozattá válás, hogy ha előzetes telefonos bejelentkezéshez kötik a háznézők fogadását, ami pedig a legfontosabb, hogy ha egyedül élő idős ember vár „idegen vendégeket”, a legjobb, ha fia-lánya, unokája, valaki fiatalabb is vele van, amikor a látogatók érkeznek. Ilyenkor ugyanis kisebb a valószínűsége annak, hogy a nem jó szándékkal érkezők meg tudják vezetni a jóhiszemű eladót, aki végül maga fizet rá arra, hogy körbevezette a tolvajokat. A szóban forgó esetek alkalmával ugyanis ez kivétel nélkül így történt – mindig hiányzott valami, miután a rendőrség számra egyelőre ismeretlen elkövetők távoztak.

Ha pedig áldozattá válás, akkor egy kevésbé kézzel fogható esetről is szót ejtett a rendőrségi referens, a megelőzés, óvatosság, mondhatnánk, a „jobb félni mint megijedni” szellemében.

Répási Tamásné elmondta, hogy tudtukra jutott, hogy a kalocsai piactéren (jellemzően piaci napokon) egy állítólagos tűzifaárus ismeretlen embereket szólít le, olcsó portékát kínálva a fűtési szezon előtt hosszú hónapokkal. A bűnmegelőzési szakember emlékeztet, hogy a feltűnően olcsón kínált tűzifa a kalocsai egyenruhások sokéves tapasztalata és a lakossági bejelentések nyomán végül kivétel nélkül, mindig ráfizetéses.
A semmiből felbukkanó árusok ugyanis többnyire a vevőt átejtve mérik és számlázzák az eladott fát, az adásvételt követően pedig jellemzően elérhetetlenné válnak, nehogy reklamálni tudjanak a trükköt általában már későn kiszúró sértettek.

Répásiné szorgalmazza, hogy ha teheti, helyi tüzépektől vásároljon tüzelőt, hiszen azok elérhetőek, helyben vannak, bármilyen panasszal könnyen felkereshetőek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.
2022. 05. 18., 07:59
Hatalmas tömeget vonzott május 14-én, szombaton az Érsekkertben megtartott veterán járművek találkozója, a „bőregértől” az amerikai országúti cirkálóig mindenféle gépcsodát láthatott az érdeklődő közönség.
2022. 05. 16., 08:03
Két év kényszerszünet után ebben a tanévben végre újra a hagyományos keretek között rendezhette ballagási ünnepségét a Kalocsai Szent István Gimnázium is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>
2022. 05. 20., 17:11
GyIÖK: Sajnos Alee lebetegedett, ezért este az USNK duó fog koncertet tartani a Csilás Parkban. Még >>>
2022. 05. 20., 13:16
Két megkülönböztető jelzést használó rendőrautó ütközött össze az 5301-es úton, Kiskőrösnél. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés