2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Ál-postás csalta ki a kalocsai néni pénzét

2017. 11. 02., 18:18

Megtörtént… újra… ezúttal viszont még a rendőrséget is sikerült meglepnie (áldozata mellett) annak az ötvenéves-forma férfinek, aki a postás helyettesének kiadva magát, egészen lehetetlen mesével dalolta ki egy kalocsai nyugdíjas néni bankkártyáját, a hozzá tartozó PIN kóddal.

Az eset hétfőn történt a Széchenyi lakótelepen, és – bár folyamatban lévő esetről ritkán ad ki információkat a rendőrség – ezúttal a hatóság nyilvános felhívással fordult mindenkihez, akihez e sorok eljutnak, hogy a történtek ne ismétlődjenek meg.

Egy ötven év körüli férfi becsengetett ugyanis a lakótelep egyik társasházának lakásába, ahol egy egyedül élő, idős asszony lakott, majd bemutatkozott, mint a környék postásának helyettesítője, és a sértett bankszámla-vezetésére vonatkozó kérdések garmadáját zúdította az asszonyra.

A gyanútlan áldozat, próbálva lépést tartani a kérdésdömpinggel, teljesen összezavarodott, amelyet tetézett, hogy a férfi azt mondta, fizetési elmaradásai vannak, mert nem tudták a szükséges összeget leemelni a számlájáról.

Erre „gálánsan” fel is ajánlotta, hogy ha a néni odaadja neki a bankkártyáját és a hozzá tartozó kódot, mindent elintéz a pénzintézetnél és egy-két óra múlva egy kollégája érte jön, és elviszi a bankba, ahol megkaphatja az új kártyát. Már ezt leírni és ismét visszaolvasni is borzasztóan fájó, képzeljük viszont a helyünket egy olyan idős ember helyébe, akinek elég lépést tartani agyon-automatozált, okosított, bürokratikus ügyekkel túlterhelt világunkkal – és nem mellesleg bizonytalanságban is tartja az illető azzal, hogy „a fennálló gondok miatt csúsznak a befizetései”.

Nyilvánvalóan borítékolható volt a történet vége attól a pillanattól, hogy az asszony szóba elegyedett a csalóval, aki ezúttal olyan történettel állt elő, ami még a Kalocsai Rendőrkapitányság sokat látott egyenruhásait is meglepte. Répási Tamásné rendőrségi szóvivő elmondta, hogy mire a hölgy értesítette hozzátartozóját, és bementek a bankba, már 150 ezer forinttal kevesebb pénz volt a számláján.

A hatóság kéri, hogy ha bárki hasonló becsapás áldozata lett Kalocsán, vagy a környékben, az jelentkezzen a kapitányságon, illetve akkor is, ha csak ismerősen cseng neki a történet és „bepróbálkozott” nála is a bűnöző, de nem járt sikerrel.Az eset tanulsága pedig a rendőrség által unásig (de úgy tűnik, még mindig nem elégszer) hangsúlyozott lépés: az idősek legyenek a vadidegenekkel szemben kellően bizalmatlanok, főképp, ha azok bármilyen formában pénzt kérnek, vagy ígérnek. A legbiztonságosabb szóba sem elegyedni velük, kívül tartani őket a bejárat küszöbén!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK