2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Bács-Kiskunban lopták el a legtöbb autót tavaly az országban - Itt a tolvajok kedvenc autóinak listája

Bács-Kiskunban lopták el a legtöbb autót tavaly az országban - Itt a tolvajok kedvenc autóinak listája
Sz. Fanny  |  2021. 02. 01., 08:20

A Bács-Kiskunban élők biztosan nem ilyen lista élére vágytak, de az összesített tavalyi autólopási statisztika szerint a fővárost is megelőzve, a területére legnagyobb megyében szomorkodhattak a legtöbben kedvenc járgányuk elvesztése miatt. Azért Budapest sem maradt le a negatív rangsor éléről, az autófeltöréseket tekintve a főváros vezeti az élbolyt. Nem is tágít onnan évek óta, bár ezúttal másodikként ugyancsak Bács-Kiskun van a nyomában. Unalomig ismert, de itt és most azért újra: Értékeinket ne hagyjuk jól látható helyen a kocsiban!

Akkor most vessük bele magunkat a statisztikába!

2019. december 30-a és 2020. december 29-e között összesen 385 gépkocsifeltörést regisztrált a rendőrség - látható a Police.hu bűnügyi térképén.

Ebben a 12 hónapban Budapesten történt a legtöbb ilyen bűncselekmény, a bűnözők 61 járművet törtek fel.

A második helyen Bács-Kiskun megye áll, 37 gépkocsifeltöréssel, a harmadik pedig Pest megye, ahol 31 ilyen bűncselekményt regisztráltak.


A legkevesebb kocsit Békés megyében törték fel, összesen négyet. A második legkevesebb ilyen bűncselekmény Hajdú-Bihar - és Zala megyében történt, ott hat darab kocsit törtek fel. A harmadik legkevesebb autót Csongrád-Csanád megyében 11 darabot rongálták meg ily módon.

Autólopásból 201 darabot jegyeztek fel a bűnügyi statisztikába. Ami meglepő, hogy az elmúlt egy év alatt, talán először nem Budapesten lopták el a legtöbb autót: 15 esettel Bács-Kiskun megye vezeti a listát, Nógrádban és Somogyban 14 ilyen bűncselekményt jelentettek, Szabolcsból pedig 13-at.

Zalában csak 5 darab személygépkocsit kötöttek el a tavalyi évben. Veszprém megyében 7-et jelentettek, Békésben, Hajdú-Biharban, Baranyában, Vasban és Fejér megyében pedig 8 darab gépkocsilopás miatt rendeltek el nyomozást.

Nézzük, melyek a tolvajok kedvenc autómárkái

A Nemzetközi Autóvadász Közhasznú Egyesületnél (NAKE) bejelentett esetek számát nézve 2019-ben mindössze 112 jármű eltűnését jelentették be a tulajdonosok.

A tavalyi lopások alapján készített összefoglaló jelentés még az ezzel foglalkozók számára is tartogatott némi meglepetést: az adatgyűjtésük kezdete, 15 év óta nem szerepelt a lista élén francia autó. Igaz, most a 12-es élboly utolsó helyét is francia autó, a Renault Fluence zárja.

A bejelentett lopások száma, márka, típus és darabszám szerint:

 • Renault Mégane 10
 • Ford Focus         9
 • Opel Corsa        7
 • Suzuki Swift       5
 • Ford S-Max        5
 • Toyota Auris      4
 • Opel Astra          3
 • Volkswagen Golf   3
 • Skoda Octavia  3
 • Ford Mondeo   3
 • Toyota Corolla  3
 • Renault Fluence 3


Prémium autómárka nincs az egyesület összesítő listáján, amelyre olyan típusok kerültek fel, amelyekből a legkevesebb hármat tulajdonították el jogtanul. Érdekesség, hogy a Ford S-Max, a Renault Fluence, a Toyota Auris ugyan nem gyakori típus, mégis kedvelt célpontja a tolvajoknak. Talán éppen ezért, mert autóalkatrészként értékesítik az elkötött járműveket.

A NAKE adatai többségében a fővárosból származnak: 81 esetet regisztráltak onnan, míg vidékről 31-et. A fővárosi kerületek közül tavaly a XI. számított a leginkább veszélyeztetett körzetnek, 16 esetszámmal. A vidéki nagyvárosok közül Miskolcról és Hatvanból loptak el három-három autót.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés