2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Előzetesben a kalocsai kábítószertermesztők? – A helyszínről két vadászpuskának látszó fegyvert is elvittek a rendőrök

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 24., 20:17

A Kalocsához tartozó Negyvenszállás egyik sarokháza felújított épületrészében élt annak a kábítószer birtokolása bűntett megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárásnak az idősebb féri gyanúsítottja, akit fiával együtt október 9-én vett őrizetbe a rendőrség. Lakásként használt, takaros kis portával van összeépítve az az általunk is beazonosított gazdasági épület, amely a police.hu oldalán látható, és amely előtt a bizonyítékkén szolgáló, vélhetően indiai vadkender töveket a rendőrség video- és fényképfelvételeken megörökített. A feltételezés szerint cannabis növényeket termesztő, az egyik szomszéd által önzetlenül segítőkésznek mondott idősebb férfi magát paradox módon „ültetvénytelepítéssel” hirdeti az inkriminált ingatlan kerítésén. Szemtanúk elmondásából tudjuk, hogy a töveket a rendőri akciót követő pár nap múlva hordták ki és rakták kocsira, de a rendőrök a házból két vadászpuskának látszó tárgyat is magukkal vittek.

A kalocsai nyomozók többek között 110 tő vadkendert találtak egy házkutatás során. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.
bővebben ...

A kialakult helyzetben visszatetsző módon magát és vállalkozását „ültetvénytelepítéssel” hirdető férfit az egyik szomszédja, Gyula páratlan segítőkész emberként írta le. Ahogy mondta, „soha nem lesz ilyen jó szomszédom, mint amilyen a Tibi, aki ha kellett, láncfűrésszel segített összevágni a fát, ha megszorultunk, rá lehetett számítani. A fia Kalocsáról járt ki, de ő nagyon tartotta a távolságot. Tibi a hátsó kapuval szemben lévő területet facsemeték és egyéb növények nevelésére bérli, de a faluból kiérve, balra is van egy ilyen célra használt saját területe.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Semmi jel nem utalt törvénytelenségre

Gyula elmondása szerint egészen a rendőri akcióig semmilyen jele nem volt annak, hogy a nagy kétszárnyas vaskapuval ellátott, igaz, mindig gondosan zárt épületben vagy az alatta lévő helyiségben bármilyen törvénytelen dolog történne. Így igencsak tágra nyílt a szeme, amikor október 9-én este rendőrök lepték el a lakrészt, az udvart és a telket uraló melléképületet. Gyula a saját háza oldalán lévő nagyobb lyuknak köszönhetően szinte végig figyelemmel tudta kísérni a rendőrök kulturált, de nagyon határozott intézkedését. Az ügyben ez idáig senki nem kérdezte, tanúként sem idézték meg.

A házból két vadászpuskának látszó tárgyat hoztak ki a rendőrök

Egy másik szomszéd szerint többen egészen október 9-ig nem értették, hogy a talán fél évtizede megvásárolt régi ház ablakaira miért került vasrács kívülről, hiszen a nagy átmenő forgalom és a mindkét irányból hosszan belátható utcaszakasz ezt nem indokolja. Ilyen védelem a többi épületen nincs. Ráadásul a főút felöli magas, lemezből készült kerítés csak abból az irányból akadályozza a belátást, ugyanis a ház sarkától induló zsákutca felől az egész udvar áttekinthető. Igaz, a kis zsákutcán csak Tibi és a hátsó szomszéd közlekedett.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Szállítás visszamaradt nyomai
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ugyanez a személy emlékeztetett: nem nagy örömmel fogadták az ingatlanba beköltöző, majd felújítási munkákba kezdő, most őrizetbe vett 56 éves férfit, mert a híre megelőzte. Szóbeszéd tárgya és nyílt titok volt az az egykor a helyi és az országos sajtót is bejáró hír, hogy a ház újdonsült lakóját, igaz már régebben, egy nagy horderejű, több vádlottas ügyben végrehajtandó szabadságvesztésre elítélték. Ám a férfi mindenkivel korrekt kapcsolatra törekedett. A szomszédoknak azonban még a rendőrségi akciót követően is volt miért felkapni a fejüket, mert a házból két vadászpuskának látszó tárgyat hoztak ki a rendőrök. Mindenre, csak arra nem gondoltak, hogy ilyen előzmények után fegyver lehet a házban.

Ugyan miként lehet valaki annyira elbizakodott, hogy a gyanú szerint nekilát indiai vadkendert termeszteni egy olyan kis településen, mint a két utcából álló Negyvenszállás?
bővebben ...

A negyveniek szerint az utóbbi években nagyobb jövés-menés nem volt az épületben és annak udvarán sem. Ha volt is forgalom, az nem a főút, hanem a zsákutca felőli gazdasági bejáraton át zajlott. Arra csak a tősgyökeres helyi lakosok emlékeznek, hogy a rendőrségi felvételeken látható pincehelyiség egykor egy szabadon álló, hagyományos pince volt. Erről azt gondolták, azt már régen betemették. Ám ha jól sejtik, részben e fölé épülhetett a nagy kapuval ellátott gazdasági épület, amely, ha egyről beszélünk, a rendőrségi felvétel szerint egyfajta szellőző rendszerrel volt ellátva, talán a növények hatékonyabb szárítása érdekében.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Belterületi facsemete ültetvény
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Találgatják, hol termesztették a vadkendernek látszó növényeket

Az továbbra is találgatások tárgya Negyvenszálláson, hogy a gyanúsítottak ugyan hol, a településen, vagy azon kívül termeszthették az indiai vadkendernek látszó növényeket. Ilyen nagy mennyiségű növénynek nagyobb terület kellett, és ha azokat akár a ház melletti bérelt, vagy a saját külterületi ingatlanon ültették el és gondozták, az legvalószínűbben úgy volt lehetséges, hogy a mintegy 1,5 méter magas tövek más növények takarásában nevelkedtek.

Ám ez csak feltételezés, mert mindkét területre gyakorlatilag szabad a bejárás, és idén a település határában csak kukorica, napraforgó, esetleg cirok termesztése történt. Ám a cirok is legfeljebb csak a fejlődése korai szakaszában hasonlít, ha hasonlít a gyanú szerinti indiai vadkenderre.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)
Külterületi facsemete ültetvény
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A nyomozást a Kalocsai Járási Ügyészség felügyeli

Az ügyben természetesen hivatalos információt is kértünk a Bács-Kiskun Megyei Redőr-főkapitányságtól. A rendőrségtől az egyebek mellett azt firtató kérdéseinkre, hogy a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásba helyezték-e, az ügyben melyik rendőri szerv, illetve a letartóztatás kérdésében melyik bíróság jár el, a nyomozás érdekeire hivatkozva nem érkezett válasz. A rendőrség a korábbi, egyébiránt szokatlanul sok információt tartalmazó közleményét ajánlották figyelmünkbe. Annyit viszont elárultak, hogy a bűnügyben a Kalocsai Járási Ügyészség illetékes.

Nagy az esélye, hogy előzetes letartóztatásba kerültek

Egy magát megnevezni nem kívánó forrásunk szerint az ügy társadalomra való veszélyessége, a lefoglalt kábítószergyanús anyag mennyisége alapján szinte elképzelhetetlen, hogy a két gyanúsítottat, K. Tibor 56 éves és K. Attila 28 éves kalocsai lakosokat az eljárás jelenlegi stádiumában a bíróság ne helyezte volna előzetes letartóztatásba. Amennyiben így történt, annak megszűntetésére az új büntetőeljárási törvény alapján (Be. 136. § (4) bekezdése), egészen a vádirat benyújtásáig már az ügyész is jogosult. Az ügyésznek ez a nyomozás során érvényesülő megszüntetési joga a gyanúsított érdekét szolgálja, mert így nem kell kivárnia a bírói megszüntetést. Amint az közismert, a nyomozati munkát az ügyész felügyeli, így ő látja leginkább, hogy egy adott ügyben a továbbiakban mikortól nincs már szükség az előzetes letartóztatásra. Ezért ha a feltételek már nem lesznek adottak, és a gyanúsítottak valóban előzetes letartóztatásban vannak, ezt a kényszerintézkedést leggyorsabban a Kalocsai Járási Ügyészégnek lesz lehetősége megszűntetni.

Az ügy jelenlegi állásáról, az előzetes letartóztatás elrendelésének indokáról a Bács-Kiskun Megyei Főügyészséget kérdeztük. A válasz megérkezése után az újabb fejleményekről tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK