2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Hamarosan szabadulnak az egykori számlagyárak 6-10 évre elítélt „balekjei” – Az első előtt másfél éve nyílt ki a börtönkapu

Zsiga Ferenc  |  2018. 05. 31., 11:43

Volt az a pénz, amiért az ország szinte valamennyi területéről érkező vevők kalocsai és a Duna menti községekben élő, akkor a húszas, harmincas éveikben járó „számlagyárosoktól” gyakorlatilag bármiről kaphattak fiktív számlát, hogy azzal spórolják meg az öt-tíz-százmilliós áfa befizetését. Szinte kódolva volt a lebukás, hiszen a környezetünkben élő magányos, vagy bűnszervezetben dolgozó, alapvetően iskolázatlan, esetleg szakmával rendelkező elkövetők 5-10-15 százalékos haszonért olyan szolgáltatásokról is számlát állítottak ki, ami legálisan még papíron sem volt jellemző a térségben. Azt közel egy évtizede suttogják, hogy a hamis számlák tényleges kiállítóit, a veszteséges cégek nincstelen vagy hajléktalan felvásárlóit gyakorlatilag megvezették: az olajszőkítésen egyszer már meggazdagodott értelmi szerzők, a közvetítésben résztvevők, a hasznot lefölözők végig a háttérben maradtak, a balhét a fiktív számlákat kiállító „balekekkel” vitették el. A „gyártósor” egyik, önmagát „baleknek” nevező tagja több mint egy éve szabadult, de hamarosan a többiek előtt is kinyílik a börtönkapu. Azt hallottuk, közülük többen nem elégedettek annak az ígéretnek a beváltásával: ha már így alakult, a börtönévek alatt majd gondoskodnak róla és a családról. Egyikük a minap közvetítője útján meglepő nyíltsággal és őszinteséggel beszélt az ügyéről és azt ígéri, ha még néhányan kint lesznek a börtönből, érdekes dolgokat tárhatnak elénk.

Az elsők között elítélt „balekok” egyike, a Kalocsához közel eső Duna menti faluból származó „számlagyáros” másfél éve szabadult a szegedi csillagból. A környezetében élő „rossz nyelvek” szerint az azóta luxusban élő, legális cégek egész sorával rendelkező „üzletembereknek” van és lesz mit vezekelni, mert amiről akkor azt mondták, hogy „vállalj mindent magadra nyugodtan, ebből legfeljebb egy-két év felfüggesztett lehet”, abból bizony jogerősen 6-10 év letöltendő lett.

Ezeknek az embereknek most úgy kell beilleszkedni a társadalomba, hogy azóta sokat, persze nem eleget fehéredett a gazdaság! A fordított áfa, a közúti árufuvarozás kötelező regisztrációja, a pénztárgépek, a számlázó programok bekötése a NAV-hoz, nem utolsó sorban az adóhatóság úgynevezettinformációtechnológiai munkatársainak tevékenysége szűkebbre szabta azt a határt, ami az adó elkerülésére ad lehetőséget.

Ám ha őszinték vagyunk, az adóelkerülés a „hőskorszak” tanulságai ellenére olyan mindennapos egyes magyar vállalkozásoknál, hogy annak ténye helyett legfeljebb a mértéke lehet kérdéses.

A kép illusztráció!

Hazánkban az olyan pénzügyi bűncselekmények, mint például az adócsalás, már régen kikerült, ha egyáltalán ott volt az erkölcsi alapú büntetőjogi normák közül. A gazdasági bűncselekmény köznapi fogalmába nálunk nem tartozik bele jó néhány, egyes vállalkozások életében szinte mindennaposan előforduló jelenség.

Példának okáért itt van mindjárt a minimálbérre bejelentett és azt zsebből kipótló munkaadó és munkavállaló esete. Nem beszélve a szabálytalanul elszámolt céges költségekről, az eltitkolt gazdasági eseményekről, azaz a „kér számlát?” esetkörről. Tudom persze, van ennek egy olyan magyarázata is: mindez másként lenne, ha nem kellene annyi adót fizetni…

Akik most a börtönökből kijönnek, azoknak az adócsaló magatartások büntetőjogi üldözése, a 2012. január 1-je óta hatályos költségvetési csalás (Btk. 396. §) csak elnevezésében lehet új, mert ez a kerettényállás ugyanazokat a lényeges elemeket tartalmazza, mint amit az adójogi szabályokban már régen lefektetettek. Azzal a többlet feltétellel, hogy a büntetőjogi tényálláshoz szükséges az elkövető szándékos magatartása, bűnössége.

Ennyi elvi kitérő után azért térjünk vissza a mostanában szabaduló, akkor még adócsalás és okirat hamisítás miatt elítélt „balekekhez”. Ha igaz, amit mondanak, az ő „balekké” válásukhoz néhány olyan, az ügyvédi etikai kódexben foglaltakkal össze nem egyeztethető jogászi magatartás is vezetett, hogy komolyan elhitték: ha egyedül, a stróman, közvetítő megnevezése nélkül „viszik a balhét”, egy olyan országban, ahol mindennapos az adóelkerülés, nagy bajuk majd nem lehet. Tévedtek! Más kérdés, ha nem egyedül dolgoztak, az ügyvédet is a stróman fizette.

Az időközben menő üzletemberré avanzsált, hatalmas ingatlan portfólióval, cégek sorával rendelkező, a strómant (az a személy, aki kétes hírű üzlethez adja a nevét, hogy az igazi bűnösök helyett ő "vigye el a balhét", majd ha a büntetését letöltötte, vagy lecsillapodtak a kedélyek, megkapja a fizetségét) foglalkoztató bácsik és nénik most élvezhetik igazán, amit a „balekekkel” fizettettek meg. Fiktív számlák, kamu fuvarlevelek, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalások feltehetően ezeknél a cégeknél már soha nem lesznek, a NAV munkatársai bármennyire is résen legyenek.

Az egyik magát szintén „baleknek” nevező, eddig több mint hat évet ült egykori „számlakisiparos” nemrégiben üzent: ha már itthon lesz, elképzelhető, hogy szigorúan a peranyagra, az ítéletre alapozva egy kicsit elénk tárja majd a „nagy időket”. Na, nem bosszúból, inkább tanulságként, mert a börtönévek alatt megtörve már az sem nagyon bosszantja, hogy a számlagyárak igazi nyertesei legfeljebb az előzetesben töltött ideig élvezték a BV szeretetét.

Kíváncsian várjuk ezt a beszélgetést.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK