2023. 06. 06. kedd
Cintia, Norbert
: 369 Ft   : 345 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Heti közlekedésrendészeti összefoglaló Bács-Kiskun vármegyéből

Zsiga Ferenc  |  2023. 02. 25., 09:55

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten ötvenkilenc anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a rendőrök. Ez a korábbiakhoz képest még mindig növekvő tendenciát mutat a rendszeres helyi és vármegyei akciók ellenére. Súlyos sérüléssel járó baleset hét esetben történt, illetve nyolc olyan karambol volt, ahol – összesen tizennégyen – könnyebb sérüléseket szenvedtek. Két balesetet ittas sofőrök hibájából következett be – adja hírül a police.hu.

Az elmúlt héten 24 autóvezető ellen indult eljárás ittas vezetés miatt. Kirívóan magas volt a gyorshajtók száma: 1248 fő lépte át a megengedett sebességhatárokat; ők legalább 30.000 forint összegű bírságra számíthatnak. Annak a sofőrnek, aki Soltvadkert lakott területén belül a megengedett 50 km/h helyett 100 km/h-val hajtott, 90.000 forint bírságot kell fizetnie.

A Bács-Kiskun vármegyei rendőrök – a Roadpol Seatbelt-hez csatlakozva – a hét folyamán többek között azt ellenőrizték, hogy a sofőrök és utasaik közlekedés közben használják-e a biztonsági övet. Megdöbbentő eredmény született: néhány nap alatt 826 emberrel szemben szabtak ki közigazgatási bírságot azért, mert a ne törődtek a saját biztonságukkal és elmulasztottak egy minimális mozdulatot, amely életet menthet: nem kapcsolták be a biztonsági övet. A szabálysértők között sofőrök és utasok egyaránt voltak. Tévhit, hogy ennek a passzív biztonsági eszköznek a használata leginkább az elől ülőket védi, és hátul kevésbé fontos a használata. A hátul ülők ugyanolyan súlyos – sok esetben halálos – sérülést szenvedhetnek egy jelentősebb vagy balszerencsés karambol esetén, ha nincsenek bekötve.

A biztonsági öv használatának elmulasztása esetén a rendőrök közigazgatási bírságot és büntetőpontot szabnak ki: lakott területen belül 10.000 forint és 3 pont, lakott területen kívül 15.000 forint és szintén 3 pont, autópályán pedig 20.000 forint a bírság összege, amihez 5 büntetőpont jár. A biztonsági öv használatát elmulasztóknak egy-egy akció helyszínén lehetőségük volt kipróbálni a biztonsági öv szimulátort. A gép néhány km/h sebességre felgyorsulva azt mutatja be, hogy milyen erőbehatás éri a szervezetet akkor, ha a biztonsági öv használatban van. Az öv nélkül hirtelen fékezés, megállás, baleset esetén az emberi test tehetetlenül halad tovább; a sofőr vagy az utasok általában kiesnek az autóból, amely súlyos sérüléshez, esetleg halálhoz vezet.

A biztonsági övet a passzív biztonsági eszközökhöz soroljuk, tehát jelentősége nem a baleset elkerülhetőségében, hanem a már bekövetkezett baleset következményeinek a csökkentésében mutatkozik meg. A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívja a közlekedők figyelmét arra, hogy a biztonsági öv használata a közlekedés során kötelező. 

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-06-01 10:54:39
Kalocsa Város Önkormányzata idén is megemlékezést tart az Asztrik téren, az Országzászlónál a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából. Az eseményen ünnepi beszédet mond Buzogány Szabolcs István, a Kalocsai Eperföldi Sportiskolai Általános Iskola tanára.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 06. 05., 13:30
Az alaptantervi jogszabályi keretek közötti szabad óraszámok terhére, egyedi megoldással, a helyi tanrend részeként oktatnák. Még >>>
2023. 06. 05., 09:27
Eszméleténél volt, és nem volt alkohol befolyása alatt. Még >>>
2023. 06. 05., 09:17
A hazai forrás a magyar vidék gazdaságának gerincét adó mezőgazdaság és élelmiszertermelés teljes modernizációjára nyújt lehetőséget. Még >>>
2023. 06. 05., 07:40
Csapadékosabbá válik az időjárás a hét elején: többfelé kell esőre, záporra, zivatarra számítani, emellett élénk, olykor erős szél valószínű. Még >>>
2023. 06. 04., 09:39
Június 8-18. között ivóvíz hálózat fertőtlenítési és hálózat tisztítási munkát végeznek a kalocsai járásban. Még >>>
2023. 06. 02., 11:07
Azonban aggodalomra semmi ok, Lakatos György, a fesztivál atyja máris gondoskodott a megoldásról. Még >>>