2018. 01. 16. kedd
Gusztáv
: 309 Ft   : 253 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

In memoriam Szabó Gyula (1941–2017)

Illés György Cinó  |  2017. 11. 11., 22:27

Mintha három, sőt négy életet élt volna egyszerre: az iskolában pedagógusként évfolyamok sorának a becsületes szakma mellett tartást, derűs életszemléletet, iránymutatást adott, a kalocsai judo-szakosztály lelke volt, miközben fél város úgy ismerte: a Kutyás Gyuszi bácsi, s végül, de nem utolsósorban családja, amely szinte egybe olvadt hobbijai révén őt körbevevő közösségekkel.

SZABÓ GYULA CSELGÁNCSOZÓK GENERÁCIÓIT NEVELTE FÖL VÁROSUNKBAN.

A kalocsai Cselgáncs Szakosztályt családjaként szerette, így természetes volt a cselgáncsversenyek utáni „rántottborda-sültkrumpli-kóla” nevű szertartás, amit szinte mindig saját zsebből, és a lelkes szülők támogatásával finanszírozott, mondván: „ezek a gyerekek megérdemlik!”

A MÁSIK NAGY SZERELME A KUTYÁK ÉS A KUTYAKIKÉPZÉS VOLT.

Sokan csak a „kutyás Gyula bácsinak” hívták, ami nem is csoda, hiszen a kalocsai kutyás egyesületnek barátaival együtt alapító tagja, majd hosszú éveken át elnöke volt.
Aktív korában nem múlt el hétvége kutyapálya, vagy kutyakiállítás nélkül. Egy alkalommal még Svájcba is meghívták néhány hétre, hogy egy rakoncátlan berni pásztorkutyát „ráncba szedjen” – ez is jól példázza, hogy mennyire bíztak a kutyakiképzői tudásában.

Kutyatenyésztői munkásságát elismerendően életműdíjként a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Kalocsai Szervezetének örökös, tiszteletbeli elnöki címét adományozták neki egy Kalocsán szervezett, rangos nemzetközi kutyakiállításon.

HÉTKÖZNAPJAIN – NYUGDÍJAZÁSÁIG – SZAKMUNKÁSTANULÓKAT PALLÉROZOTT, DIÁKJAI ÉS A NEVELŐI KOLLEKTÍVA ELISMERÉSÉTŐL ÖVEZVE.

Szabó Gyula búcsúztatóját múlt szombaton tartották a kalocsai művelődési központ kamaratermében, ahová a fentiek nyomán nem meglepő módon olyan sokan eljöttek, hogy megadják a végtisztességet a példaadó tanárnak, lelkiismeretes szakembernek, odaadó barátnak, szerető férjnek, testvérnek, apának, hogy alig fértek a terembe.

URNÁJA KÖRÜL MEGRENDÜLTEN ÁLLT CSALÁDJA,

így felesége mellett fia, Gyula, leánya, a ravatalnál a búcsúztató beszédet mondó Henrietta, három unkája, valamint testvére és annak családja, unokatestvérei, sógorai, sógornői és családjaik.

Ám a rokonságon kívül a szomszédság, a barátok, tanítványok és pedagógus kollégák is nagy számban jöttek el fejet hajtani a szeretett mester, vagy pályatárs előtt, bizonyítva, hogy életével példáját adta a búcsúztatón elhangzott nekrológban is idézett hitvallásának:

Azért születünk a Földre, hogy valami szépet, maradandót alkossunk, amivel hasznára lehetünk a közösségnek, amelyben élünk, fejlesszük tudásunkat, és másokat is segítsünk, hogy az életet hasznosan, célokat tűzve magunk elé tudatosan éljünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 15., 08:00
Angeli Gabriella elszólta magát a legutóbbi testületi ülésen, legalábbis az alpolgármester szerint, aki ezért gyorsan a fejére is koppintott, illetve köszönetet mondott neki. A képviselő szerint nyilvános információt tett közzé. A lényeg: a CLLD pályázaton nyertünk egy kazal pénzt egy csomó célra. Később azt is megtudtuk, hogy mennyit. Hogy nagyjából mire, azt már sejtettük.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 16., 14:03
Szép fehér köntösbe öltözött a város! Bár nem esett túl sok hó, közlekedni azért csak óvatosan és lassan lehetett. Az utak és a járdák egyaránt havas, jeges és csúszós egyveleggel várták a legbátrabbakat Még >>>
2018. 01. 16., 12:13
Színes csodákat varázsol úgy, hogy Ő ezeket csak a lelki szemeivel látja. Heti Napló Sváby Andrással és Lakatos Norbival. Még >>>
2018. 01. 15., 20:08
Úgy tudjuk eredményes volt a ma záruló jelöltállítási folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy érkezett jelölés a címre. A beérkezett jelölések érvényességét ad hoc bizottság ellenőrzi, a cím odaítéléséről a testület minősített többséggel dönt. Még >>>
2018. 01. 15., 14:25
Hamarosan jöhet a 400 forint feletti átlagos benzinár. Három éve nem látott csúcsra drágult ugyanis az olaj a világpiacon, és várhatóan folytatódik a tendencia. Az előrejelzések szerint ez összességében több mint 10 százalékos áremelkedést okozhat Magyarországon, ráadásul heteken belül. Még >>>
2018. 01. 15., 13:59
Hallottátok a Piroska napi népi jóslatot, ami szerint Piroska napján ha fagy, negyven napig el nem hagy? Ma is érezhettük, ahogy megcsúszik az autónk, vagy ahogy működésbe lép az ABS. Csak óvatosan, ne feledjétek, hogy csak munkanapokon és munkaidőben síkosságmentesítenek! Még >>>
2018. 01. 14., 19:22
Vikidál Gyula, a magyar rocklegenda is felfigyelt A Dal 2018 indulói közül a zenekarra, és azt is elárulta, miért pont a Leander Kills "Nem szól harang" című dalának szurkol. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. január 16-i információk szerint, Lengyelország újabb négy (további 4 gépes opcióval) M-346 Master típusú kiképzőgépet rendelt az olasz Leonardo repülőgépgyártó vállalattól.
Az Alma-atai Katonai Körzet Taldikorgánszki helyőrségi katonai bírósága 4 év szabadságvesztésre ítélte azt a kazah pilótát, aki felelős a még 2016 decemberében elvesztett Szu-27-esért.
Folytatódnak a járatfejlesztések a Budapest Airportnál: csak az eddigi előzetes bejelentések alapján, 2018 nyarán egymilliónál is több ülőhelyet kínálnak a légitársaságok a Budapestről induló járatokon, mint a tavalyi év azonos időszakában.
A mintegy 193,8 millió dollár értékű üzlet szerint, a szaúdi forgószárnyasok egyedi konfigurációban készülnek majd.