2017. 11. 18. szombat
Jenő
: 312 Ft   : 265 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

In memoriam Szabó Gyula (1941–2017)

Illés György Cinó  |  2017. 11. 11., 22:27

Mintha három, sőt négy életet élt volna egyszerre: az iskolában pedagógusként évfolyamok sorának a becsületes szakma mellett tartást, derűs életszemléletet, iránymutatást adott, a kalocsai judo-szakosztály lelke volt, miközben fél város úgy ismerte: a Kutyás Gyuszi bácsi, s végül, de nem utolsósorban családja, amely szinte egybe olvadt hobbijai révén őt körbevevő közösségekkel.

SZABÓ GYULA CSELGÁNCSOZÓK GENERÁCIÓIT NEVELTE FÖL VÁROSUNKBAN.

A kalocsai Cselgáncs Szakosztályt családjaként szerette, így természetes volt a cselgáncsversenyek utáni „rántottborda-sültkrumpli-kóla” nevű szertartás, amit szinte mindig saját zsebből, és a lelkes szülők támogatásával finanszírozott, mondván: „ezek a gyerekek megérdemlik!”

A MÁSIK NAGY SZERELME A KUTYÁK ÉS A KUTYAKIKÉPZÉS VOLT.

Sokan csak a „kutyás Gyula bácsinak” hívták, ami nem is csoda, hiszen a kalocsai kutyás egyesületnek barátaival együtt alapító tagja, majd hosszú éveken át elnöke volt.
Aktív korában nem múlt el hétvége kutyapálya, vagy kutyakiállítás nélkül. Egy alkalommal még Svájcba is meghívták néhány hétre, hogy egy rakoncátlan berni pásztorkutyát „ráncba szedjen” – ez is jól példázza, hogy mennyire bíztak a kutyakiképzői tudásában.

Kutyatenyésztői munkásságát elismerendően életműdíjként a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Kalocsai Szervezetének örökös, tiszteletbeli elnöki címét adományozták neki egy Kalocsán szervezett, rangos nemzetközi kutyakiállításon.

HÉTKÖZNAPJAIN – NYUGDÍJAZÁSÁIG – SZAKMUNKÁSTANULÓKAT PALLÉROZOTT, DIÁKJAI ÉS A NEVELŐI KOLLEKTÍVA ELISMERÉSÉTŐL ÖVEZVE.

Szabó Gyula búcsúztatóját múlt szombaton tartották a kalocsai művelődési központ kamaratermében, ahová a fentiek nyomán nem meglepő módon olyan sokan eljöttek, hogy megadják a végtisztességet a példaadó tanárnak, lelkiismeretes szakembernek, odaadó barátnak, szerető férjnek, testvérnek, apának, hogy alig fértek a terembe.

URNÁJA KÖRÜL MEGRENDÜLTEN ÁLLT CSALÁDJA,

így felesége mellett fia, Gyula, leánya, a ravatalnál a búcsúztató beszédet mondó Henrietta, három unkája, valamint testvére és annak családja, unokatestvérei, sógorai, sógornői és családjaik.

Ám a rokonságon kívül a szomszédság, a barátok, tanítványok és pedagógus kollégák is nagy számban jöttek el fejet hajtani a szeretett mester, vagy pályatárs előtt, bizonyítva, hogy életével példáját adta a búcsúztatón elhangzott nekrológban is idézett hitvallásának:

Azért születünk a Földre, hogy valami szépet, maradandót alkossunk, amivel hasznára lehetünk a közösségnek, amelyben élünk, fejlesszük tudásunkat, és másokat is segítsünk, hogy az életet hasznosan, célokat tűzve magunk elé tudatosan éljünk.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén! Kövessük végig Danival és a #DOKU harmadik epizódjával együtt az utat a hanyatt eséstől (szó szerint) a döntőig. Nézzük meg együtt, ott mi történt!
2017. 09. 27., 19:08
Itt az új Patron! Falunap, pályaavató focimeccs. Az első helyzet kimarad. Hogyan lehetett volna gól? Egyszerű. Megjön az univerzális ember. Az ellenfél elesik baráti tűzben. Süsü is belendül. Pedig már előző nap is lendületben volt! Tóth Dani legújabb videójából nem utolsó sorban az is kiderül, hogy honnan ered a bizonyára legismertebben csengő nevű dunapataji kőműves legendája, hogyan lehetett volna gól az első kimaradt helyzet, és egyáltalán, mi az összefüggés a patron és egy falunapi focimeccs közt.
2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017. 11. 15., 21:36
A reformáció 500 éves évfordulójának ünnepségei szolgáltattak apropót a mezőbergenyei Kálvin-szobor felállításához. A fölavatott szobor a kalocsai Farkas Tibort alkotása. Nemrégiben a fővárosban is kiállítása volt Farkas Tibor szobrászművésznek, méghozzá az egész eddigi életművét felölelő válogatással. Mindezek kapcsán készült vele interjú.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 11. 17., 16:21
Eltűntek a „Művház” szobrai! Ismeretlenek vitték el őket tegnap. Még >>>
2017. 11. 17., 10:04
Kalocsán is van varázsa az Amerikából indul Black Fridaynek. A Hufbau-Akker műszaki szaküzlet előtt már reggel hatkor a fél 9-es nyitásra vártak a vásárlók. Még >>>
2017. 11. 16., 17:46
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Kalocsai Mikulásfutás és bringázás esemény a Futóbarátok által. Még >>>
2017. 11. 15., 19:40
Szent Asztrik érsek liturgikus ünnepén, november 12-én délelőtt tíz órakor tartották a főszékesegyházban azt az istentiszteletet, amire az államfő is ellátogatott. Még >>>
2017. 11. 14., 22:11
Dani úton volt a forradalom 61. – és a köztársaság kikiáltásának 28. évfordulóján. A hosszú vonatozás alkalmat adott neki egy mély és őszinte elmélkedésre, s arra, hogy visszatekintsen a forradalomra, az azóta eltelt időre, benne saját életére, és a mienkre is. Nagyon mai tükörből… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Joco
 2017-10-24 12:36:15
 1 Elmegy ez a polgármester a .......! Hihetetlen ami aa városban történik! Majd minket vállalkozókat nem fizetnek ki azért mert a város és ...

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

 kisbéta
 2017-10-19 10:38:16
 3 Milyen játszóterek ? Azonkívül, hogy fodrászhoz jár , nem nagyon csinál semmit . A körzetében lakom, de nem nagyon hívott össze lakosság...

Botka László miniszterelnök-jelölt hétvégi lemondása után Angeli Gabriella is visszaadta az MSZP felkérését a jövő évi választásokon országgyűlési képviselőjelöltként történő megmérettetésre – erről szóló sajtónyilatkozatát ma délután küldte meg portálunknak.

 kisbéta
 2017-10-29 12:55:23
 6 Nem normális, a hidat nem 5 perc alatt lehet felépíteni, nem győzi meg néhány kapavágás....., ostoba liba

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A napokban zajló Dubai Airshow 2017 szakkiállításon, az emirátusok légierejének vezérőrnagya, Abdulla Al Said Al Hashemi bejelentette, hogy aláírták a szerződést a Lockheed Martin vállalattal 80 darab Block 60 F-16E/F modernizációjáról.
Az amerikai Draken International vállalat a napokban 22 darab spanyol, már hadrendből kivont Mirage F1M-et vásárolt. A most beszerzett repülőgépek tovább növelik a vállalat amúgy sem kevés példányszámú, közel 100 gépes flottáját.
Az Airbus Defence and Space (DS) a C295 szállító repülőgép speciálisan átalakított és felfegyverzett változatát mutatta be a nagyközönségnek, amelyet kifejezetten felderítő-hírszerző-előrejelző szerepkörre szánnak - erre utal az ISR (intelligence surveillance and reconnaissance) rövidítés a nevében.
Alig nyolc hónappal az építési munkák megkezdése után máris elérte a legfelső szintet a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az új, 2B oldali utasmóló (Pier B) fejlesztése.