2022. 09. 30. péntek
Jeromos
: 420 Ft   : 435 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Itt a hivatalos tájékoztatás a lovaskocsis balesetről – Egy 72 éves pataji férfi súlyosan megsérült

Illés György Cinó  |  2020. 08. 15., 09:59

Aratásból tarthatott hazafelé a gabonával megrakott lovaskocsi, amelynek hátulról nekiütközött egy ételkiszállító autó tegnap előtt reggel az 51-es főúton, Dunapataj közelében, amint arról már gyorshírünkben csütörtök délelőtt beszámoltunk. Az ütközéstől a bakról leesett kocsist, aki értesüléseink szerint borda- és fejsérüléseket szenvedett, helikopterrel vitték kórházba. A ló megriadva elrohant a kocsival együtt, bő egy kilométerre sikerült leterelni az útról, de még ott is sokáig nyugtatásra szorult. Elértük az ételkihordó kocsi balesetben nem sérült vezetőjét, aki a történteket azzal magyarázta, hogy a lovaskocsit előzni szerette volna, ám ekkor egy autó őt szabálytalanul előzni kezdte, emiatt kellett a sávjában maradnia, de lefékezni már nem tudott a lovaskocsi előtt. Erről a harmadik járműre vonatkozó utalást a rendőrségi tájékoztatás nem tartalmaz.

Időközben ugyanis megérkezett a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint az Országos Mentőszolgálat sajtóosztályának kérdéseinkre adott tájékoztatása – ezek, valamint más, munkatársaink által begyűjtött adatok alapján állítottuk össze ezt a cikkünket.

Az elsődleges rendőrségi híradás a police.hu portálon tegnap előtt 9 óra 11 perckor arról számolt be, hogy egy személygépkocsi és egy lovaskocsi addig tisztázatlan körülmények között összeütközött az 51-es számú főút 108-as kilométerénél 8 óra 30 perc körül. Az elsődleges adatok szerint a baleset következtében a lovaskocsit hajtó férfi megsérült.
A tájékoztatás hozzátette:

A HELYSZÍNELÉS IDEJÉRE A RENDŐRÖK 9 ÓRÁTÓL FÉLPÁLYÁN LEZÁRTÁK A FŐUTAT,

és, hogy az érintett útszakaszon váltakozó irányba folyamatosan haladhatnak közlekedők.
Később azonban – amint arról a balesetről szóló első híradásunkban is beszámoltunk –

AMIKOR VALAMIVEL HÁROMNEGYED TÍZ ELŐTT A MENTŐHELIKOPTER MEGÉRKEZETT, MÁR MINDKÉT IRÁNYBÓL LEZÁRTÁK A FORGALMAT.

Ez után – annak ellenére, hogy sokan gyors tájékozódás után inkább visszafordultak – hamar hosszú kocsisor torlódott föl, mindkét irányban legalább fél kilométer hosszan.

Ekkor egy autós azt a tájékoztatást kapta a helyszínelést vezető rendőrtől, hogy a forgalom váltakozó irányonként azonnal elindulhat, mihelyt a helikopter fölszáll.
Ez negyed 11 körül történt meg, amiről videónk is látható a cikk alatt beágyazva.
Ezt követően szűk negyedóra alatt mindkét irányból áthaladtak a föltorlódott járművek a későbbiekben pedig már nem okozott a baleset fennakadást a közlekedésben, nem számolva a váltakozó irányú forgalom miatti, legföljebb pár perces késedelmével.

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

 

Egy ember súlyosan megsérült

Több szemtanú által alátámasztott, de hivatalosan meg nem erősített helyszíni információk alapján

ÚGY TUDJUK, HOGY A BALESET UTÁN A SÉRÜLT ÚJRAÉLESZTÉSE IS SZÜKSÉGESSÉ VÁLT,

ami sikerrel járt, és a mentők a beteg állapotát stabilizálni tudták.
A helyszínen adatot gyűjtő munkatársunknak a sérült közeli hozzátartozójaként bemutatkozott, fiatal férfi azt mondta, tudomása szerint

A SÉRÜLT VALÓSZÍNŰLEG BORDATÖRÉSEKET ÉS FEJSÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT.

A hozzátartozó úgy tudta,

ÁLLAPOTA SÚLYOS.

Azonban mindebből az Országos Mentőszolgálattól kérdéseinkre kapott tájékoztatás csupán annyit erősít meg, hogy a helyszínre mentőautót és mentőhelikoptert is riasztottak, és, hogy

A BALESET KÖVETKEZTÉBEN EGY FÉRFI SÚLYOS SÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT, AKIT ELLÁTÁSÁT KÖVETŐEN A MENTŐK STABIL ÁLLAPOTBAN SZÁLLÍTOTTAK KÓRHÁZBA.

A szűkszavú tájékoztatás erre sem tér ki, de a helyszínen láttuk, hogy egy sérültet mentőhelikopterrel vittek el a helyszínről, és vele Kecskemét felé vették az irányt.
[Videó a cikk alatt!]

A két vezető 72 éves és 43 éves dunapataji férfi

A baleset részletes leírását a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság kérdésünkre válaszolva a következők szerint adta meg:
Augusztus 13-án 8 óra 35 perckor

EGY 43 ÉVES DUNAPATAJI FÉRFI EGY VOLKSWAGEN MÁRKÁJÚ GÉPKOCSIVAL KÖZLEKEDETT AZ 51-ES SZÁMÚ FŐÚTON BAJA FELŐL BUDAPEST IRÁNYÁBA.

A helyszíni szemle adatai szerint a sofőr

KÉSŐN ÉSZLELTE AZ ELŐTTE HALADÓ LOVASKOCSIT, EZÉRT – AZ ERŐTELJES FÉKEZÉS ELLENÉRE – AZ ÚT 107.450-ES MÉTERÉNÉL NEKIÜTKÖZÖTT.

A hivatalos rendőrségi tájékoztatás hozzáteszi: a baleset során

A LOVASKOCSIT HAJTÓ 72 ÉVES DUNAPATAJI FÉRFI AZ ÚTTESTRE ESETT ÉS MEGSÉRÜLT, A LÓ A KOCSIVAL TOVÁBBHALADT. AZ ÁLLATOT A HELYSZÍNTŐL 1 KILOMÉTERRE SIKERÜLT MEGÁLLÍTANI.

Amint korábban már megírtuk, a gépkocsi vezetője elmondása szerint egy őt szabálytalanul előző autó miatt történhetett a baleset – erről a rendőrségi tájékoztatás azonban nem adott hírt.

A ló egy kilométert rohant lélekszakadva a kocsival

Amint a helyszínen láttuk, a lovaskocsi hátsó féderezése tönkrement, ütközője letörött, de más látható sérülése nem volt, a rakomány nagy része is rajta volt.
A ló is épnek látszott, viszont az őt hátulról ért ütéstől és a zajhatástól

AZ ÁLLAT MEGIJEDT, ÉS ŐRÜLT ROHANÁSBA KEZDETT, MÁR HAJTÓJA NÉLKÜL.

Az ijedt jószágot a helyszíntől egy jó kilométerre található, becsatlakozó földútra tudták csak leterelni a lovaskocsi vezetőjének rokonai és munkatársai.
A kocsin gabonát szállítottak, bizonyra aratás után hordták a csűrbe a termést. Annak egy kisebb része az útra borult az ütközéskor, de nagyobb része a kocsin maradt.
Viszont

A LOVAT MÉG MINTEGY KÉT ÓRÁVAL A BALESET UTÁN IS NAGY TÜRELEMMEL NYUGTATTA EGY CSIKÓSLEGÉNY.

Amint a termény mentésében segédkezők közül valaki meg is jegyezte,

SZERENCSE A BAJBAN, HOGY A MEGRIADT ÁLLAT FÉKTELEN FUTÁSÁBAN NEM OKOZOTT NAGYOBB GALIBÁT, NEM ROHANT NEKI A SZEMBEJÖVŐKNEK!

Képgaléria megtekintése (13 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Szerkesztőségünkhöz a sérült állapotának alakulásáról az előző cikkünkben írottak óta egyelőre nem érkezett újabb hír, így csak reménykedni tudunk mielőbbi, teljes felépülésében. Az alábbi videónkon az látható, ahogyan az őt elszállító légi mentők előkészülnek a felszállásra, és ahogyan elrepül a sérülttel a helikopter Kecskemét felé, bár a videó készítésekor még nem tudtuk, kit, kiket, milyen balesetből kifolyólag, milyen sérüléssel mentenek.

[Ahogyan a narrációban elhangzott találgatásokkal szemben a képeken látható darus kocsi sem a baleset résztvevője volt, hanem az autómentő – A szerk.]

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 29., 18:11
Az egyik csapat Bács-Kiskun megyében, Kecskeméten és Kecelen működött. Tagjai marihuána termesztésével, feldolgozásával és a terjesztésével is foglalkoztak. Még >>>
2022. 09. 29., 15:51
Mivel a víz után a kávé a leggyakrabban fogyasztott ital a világon, így joggal érdemel meg egy saját világnapot. Még >>>
2022. 09. 29., 13:05
A takarékosság jegyében idén nem lesz őszi szünet. Még >>>
2022. 09. 29., 13:01
A sofőrt és utasát a Bács-Kiskun megyei rendőrök őrizetbe vették, a határsértőket pedig visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz. Még >>>
2022. 09. 29., 09:46
Nagy szeretettel hívják városunk idősebb, nyugdíjas korú lakóit a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ udvarán tartandó ünnepi műsorra! Még >>>
2022. 09. 29., 09:25
Petőfi kora címmel rendezett tudományos konferenciát a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára XXI. Levéltári Napja alkalmából 2022. szeptember 28-án, szerdán 10 órától a Cifrapalotában. A program moderátora dr. habil. Fülöp Tamás, a Neumann János Egyetem rektora volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK