2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Kamionbaleset – Ellentmondásos sajtóvisszhang kísérte, bonyolult forgalmi helyzet okozta a magyar sofőr halálát

Illés György Cinó  |  2018. 02. 19., 22:01

A február 13-án, múlt kedden délután Németországban történt, egy fiatal, magyar sofőr életét követelő, súlyos közlekedési baleset nagy visszhangot váltott ki a német sajtóban. A részben egymásnak is ellentmondó híreket általunk megbízhatónak ítélt, de nem hivatalos forrásunk csak részben erősítette meg. A részletkérdéseket a helyileg illetékes, német közlekedési rendőrség lesz hivatott tisztázni, akiknek munkáját ügyészségtől kirendelt szakértő is segíti.

Az A3-as autópályán kedd délután súlyos közlekedési baleset történt, amelyben két ember súlyosan – más forrás szerint egyik könnyebben – megsérült, egy 34 éves, magyar kamionvezető pedig életét vesztette. A Würzburg-biebelriedi közlekedési rendőrség az esetet igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálja – derül ki egy német internetes oldalon talált, már a tragikus események napján közzétett bejegyzésből, ám időközben számos más híradás is látókörünkbe került.

A HIVATKOZOTT LEÍRÁS SZERINT AZ ÉRINTETT PÁLYASZAKASZON TÖBB, ÖSSZEFÜGGŐ BALESET IS TÖRTÉNT AZNAP.

A súlyos közlekedési balesetben előbb számos gépjármű, köztük több tehergépjármű és egy személyautó összeütközött az A-3-ason Frankfurt irányában, a Randersackerbeteiligt csomópont közelében.

Fotó: Truckin’ Gpic’s / Facebook

Az elbeszélés szerint az egyik teherautó üvegtáblákat szállított, és rakománya egy része az útra borult, ami a portál értesülései szerint szintén oka volt a helyzet súlyosbodásának, ugyanis az így kialakult torlódásba – eszerint talán részben az üvegszilánkok miatt lecsökkent fékhatás miatt – hátulról többen beleszaladtak.

Körülbelül egy kilométerrel hátrébb délután 3 óra 20 perc körüli időben a torlódás miatt újabb ütközés történt, több tehergépjármű – köztük a Qualitrans–Cargo Kft. szerencsétlenül járt munkattársának kamionja – részvételével.

A föntebb említett cikk szerint, míg az első teherautó vezetője és egy Scania autószállító – ez a leírás ráillik a Qualitrans–Cargo Kft. flottájának több járművére – vezetője észrevették a torlódást és lassítottak, addig mögöttük egy harmadik tehergépjármű-vezetője túl későn észlelte a kialakult helyzetet, és az előttük állókba rohant, azokat egymásba tolva.

A német médiában megjelent, esetenként egymásnak is ellentmondó híradásokból azonban a történteket nem lehet egyértelműen rekonstruálni. Egyes források három ütköző kamiont említenek, mások négy érintett teherszerelvényről írnak, és az sem világos a híradásokból, hogy a tragikus baleset halálos áldozata a kocsisor melyik járművét vezette.

A föntebb hivatkozott elbeszélést értelmezve úgy tűnhet, hogy az elhunyt sofőr a második járművet vezette, portálunkhoz eljutott más értesülés szerint viszont a halálos sérülést szenvedő sofőr járműve haladt leghátul a négy kamionból álló sorban, így ő maga rohant bele hátulról az előtte araszolókba, vagy már veszteglőkbe.

Ami bizonyos:a médiában megjelent képek tanulsága szerint


egy MERCEDES VEZETŐFÜLKÉJE SZINTE A FELISMERHETETLENSÉGIG ÖSSZERONCSOLÓDOTT, ARRÓL PEDIG MINDEN HÍRADÁS EGYBEHANGZÓAN TÁJÉKOZTAT, HOGY A JÁRMŰ FÜLKÉJÉBE BESZORULT SOFŐR OLYAN SÚLYOS SÉRÜLÉSEKET SZENVEDETT, HOGY A HELYSZÍNEN ELHUNYT.

Még a hivatkozott cikk publikálása idején is folyt az útpályában esett károk helyreállítása, amelybe a helyi önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak, aktívan támogatva az autópálya-rendőrség munkáját, többek között a nagy tömegű, sérült járművek mozgatásában.

A jelentős anyagi kárral is járó baleset után az életmentés, és műszaki mentés, helyszínelés idejére

AZ A3-AS ÉRINTETT SZAKASZÁT TELJESEN LE KELLETT ZÁRNI, OTT HUZAMOSABB IDEIG FORGALOMELTERELÉS VOLT ÉRVÉNYBEN, A SÉRÜLTEK ÁPOLÁSÁBA PEDIG EGY MENTŐHELIKOPTERT IS BEVONTAK

– derül ki az interneten olvasható cikkekből. Ismételjük, a sok közül az egyből.
René Engmann szabadúszó fotós és videóújságíró pedig az alábbi, német nyelvű helyszíni videóriportot töltötte föl a tragikus balesetről a közismert videómegosztó oldalon.

Tisztázatlan részletek

Az ellentmondó hírek alapján tehát nem világos a balesetben résztvevő járművek száma, a történtek elbeszélésében is vannak különbségek az általunk föllelt források közt. Eltérően szólnak a sérültek számát illetően, a halálos áldozat mellett legalább egy súlyos sérültet azonban egybehangzóan említenek.

További, visszatérő elem egy elfutott sofőrről szól. E szerint a balesetben érintett többi teherautó közül két másiknak a vezetője is megsérült. Egyiküket a közeli klinikára szállították, míg a másik sofőr a föntebb idézett német online hírforrás szerint riadalmában elfutott.

Ám az állítólag elfutott sofőrrel kapcsolatban – hivatalosan meg nem erősített forrásból – portálunk úgy tudja, hogy

AZ EGYIK SOFŐR A RENDKÍVÜLI KÖRÜLMÉNYEK KÖZT – A MENTÉS MEGKEZDÉSÉT ILLETŐ TANÁCSTALANSÁGA ÉS TEHETETLENSÉGE MIATT – VALÓBAN FÖL-ALÁ SZALADGÁLT, KERESVE A BEAVATKOZÁS MÓDJÁT ÉS A SEGÍTSÉGET.

– ezt értelmezhette a felületes szemlélő úgy, hogy a sofőr „elfutott”.

Számos részlet ezen túlmenően is nehezen tisztázható a súlyos baleset körülményei közül. A vizsgálatok tartanak, amely eredményei még nem ismertek. Így továbbra is tisztázatlanok az esemény konkrét kiváltó okai, valamit a baleset előtti 5-10 másodperc esemény sora.

A hivatalos állásfoglalás megjelenéséig nem szabad találgatásokba bocsátkozni, ezért feltételezések és hiányos, ellentmondó információk alapján mi sem kívánjuk megkísérelni a történtek pontosabb rekonstruálását.

Ez a helyileg illetékes német közlekedési rendőrség hálátlan feladata lesz, amelynek munkája elősegítésére ügyészségi baleseti szakértőt is kirendeltek.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK