2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 420 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Őrizetben a kalocsai kábítószer-termesztő duó – Lassan nem a paprika, a cannabis növény termesztéséről leszünk híresek?

Őrizetben a kalocsai kábítószer-termesztő duó – Lassan nem a paprika, a cannabis növény termesztéséről leszünk híresek?
Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 15., 10:05

Ezek szándékosan fejjel rohannak a falnak? Különben miként lehet valaki annyira elbizakodott, hogy a gyanú szerint nekilát indiai vadkendert, cannabist tartalmazó növényt termeszteni, marihuánát előállítani egy olyan kis településen, mint a két utcából álló Negyvenszállás? Már amikor a gondolat megfogalmazódott, az első magot elültették, tudni kellett volna: ha bukta van, ilyen mennyiség esetén az azonnali meghívást jelent a börtönbe! Ha valamiben, hát kábítószeres ügyekben kétségkívül jók a kalocsai nyomozók. Így elég lett volna csak az elmúlt két-három év ilyen irányú felderítéseiről szóló beszámolóinkat olvasni, hogy a rendre lakossági bejelentéseknek tulajdonított, de talán ki nem mondva, a rendőrség jó bűnfelderítési operatív munkájának köszönhetően az ilyen emberek csúnyán megjárták.

A kábítószer termesztést és forgalmazást a börtön falain belül és kívül nehezen bocsátják meg, ez szerencsére annyira sérti a magyar társadalom értékítéletét.

Éppenséggel a két gyanúba keveredett férfi már a rendőrségi akció nyomán is könnyen beazonosítható, ígérjük, egészen a jogerős, akár a felmentéstől a 10 évig terjedő szabadságvesztéssel záruló ítéletig ügyelünk a két elfogott személy személyiségi jogaira. Van idő, megvárjuk a legvégét. Még ha ők, amennyiben a gyanú bebizonyosodik, a cannabis növény termesztéssel és marihuána előállítással láthatóan nem ügyeltek gyerekeink, a felnövekvő generációk egészségére.

Nem is annyira a személyek, inkább a történet lehet tanulságos, és hogy ennek kapcsán is rávilágítsunk az ilyen ügyek veszélyeire, büntetőjogi hátterére.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

Forrás: Poice.hu

Október 9-e, kedd, a lebukás napja sokáig emlékezetes marad annak a két kalocsai lakosnak, akik az indiai vadkendert, cannabis tartalmú növényt valószínűleg negyvenszállási ingatlanukon, a kíváncsi szemek elől magas kerítéssel elrejtve termesztették. Ám a rendőröktől kicsit hamarabb ők is fülest kaphattak, vagy csak a megérzésük diktálta, de mielőtt a nyomozók a helyszínre értek, a sebtében kivágott cannabis ültetvény töveit már egy kalocsai családi házba menekítették. Az igazságszolgáltatás a rendőrök képében ott is utolérte őket, és ha már ott voltak, tették a dolgukat.

Már csak azért is, mert a rendőrség felvételein látható, kiterített, vadkendernek látszó tövek száma és a lefoglalt, közel öt kiló növényi törmelék alapján az valószínűsíthető: ha a termesztésből előállított cucc kábítószernek minősül, elérheti a jelentős mennyiséget.

Mielőtt tovább mennénk, érdemes feleleveníteni a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságnak az ügyben kiadott, az előző cikkünk alapját képező sajtóközleményét:

A kalocsai nyomozók többek között 110 tő vadkendert találtak egy házkutatás során. A gyanúsítottakat őrizetbe vették.
bővebben ...

„Október 9-én érkezett lakossági bejelentés a Kalocsai Rendőrkapitányságra arról, hogy Negyvenszálláson 40-50 tőből álló kenderültetvény található. A kiérkező nyomozók a helyszíni ellenőrzés során csak az ültetvény hűlt helyét találták, azonban pár órával később az egyik kalocsai családi házban és melléképületeiben házkutatást tartottak. Az ingatlan területén 110 tő, körülbelül 1,5 méter magasságú cannabis növényt, hozzávetőleg 30 kilogramm növényi nyesedéket és körülbelül 4,8 kilogramm már szárított növényi törmeléket találtak. A lefoglalt ültetvényt és növényeket szakértő vizsgálja.

A kalocsai nyomozók kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették K. Tibor 56 éves és K. Attila 28 éves helyi lakosokat, valamint előterjesztést tettek letartóztatásuk indítványozására.”

Mit foglal magába a kábítószer birtoklás büntetőjogi tényállása?

Az új Btk, azaz a 2012. évi C. törvény XVII. fejezete az egészséget veszélyeztető bűncselekmények közé sorolja a 178. §- ba foglalt kábítószer birtoklása törvényi tényállást.

Kábítószer birtoklása

178. §(1) Aki kábítószert termeszt, előállít, megszerez, tart, az ország területére behoz, onnan kivisz, vagy azon átszállít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

a) két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha

aa) üzletszerűen,

ab) bűnszövetségben,

ac) hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyként, e minőséget felhasználva,

b) öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha jelentős mennyiségű kábítószerre,

c) öt évtől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés, ha különösen jelentős mennyiségű kábítószerre követik el a bűncselekményt.

A normaszöveg még folytatódik, akár életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását is lehetővé teszi, de a tényálláson belül van két fogalom, amit a Negyvenszállás-Kalocsa ügy kapcsán érdemes kifejteni.

Mit tekint a törvény kábítószer termesztésnek?

A kábítószer termesztése olyan növények termesztését jelenti, amelyek a kábítószer előállítására alkalmas növények termesztésének, forgalmazásának és felhasználásának rendjéről szóló 162/2003. (X. 16.) Korm. rendeletben szerepelnek.

A termesztés önmagában nem eredményez fogyasztásra alkalmas kábítószert, hiszen a termesztett anyag feldolgozásra, szárításra, finomításra szorul, mégis büntetőjogilag releváns magatartás, befejezett bűncselekmény, függetlenül attól, hogy a fogyasztáshoz további tevékenység szükséges. 

A termesztéssel a bűncselekmény már akkor befejezetté válik, ha a növény, akár gondozással, vagy a nélkül, önállóan fejlődik. A bűncselekmény megvalósulásához nem szükséges a növény beérése. A növény magjainak elültetése és gondozása tehát nem előkészületi jellegű magatartás, hanem befejezett bűncselekmény, amennyiben a magokból kikelt növény már önállóan fejlődik.

Mi a „vadkender, cannabis növény, marihuána, fű,” amit a gyanú szerint az őrizetbe vett személyek is termesztettek?

Marihuánának nevezik az indiai kender szárított virágát, magját és levelét. Marihuána egy hallucinogén drog, olyan anyag, amely eltorzítja azt, ahogyan a körülöttünk lévő világot érzékeljük. A cannabisban található vegyi anyagot, amely ezt a torzulást okozza, „THC”-nek nevezik. 

A marihuána a kender szárított leveléből, szárából, virágából és magjaiból készült keverék. A színe legtöbbször zöld, barna vagy szürke. Amikor cigarettában vagy pipában szívják, a marihuána jellegzetes, édeskés szagot áraszt, ez az egyik legfőbb árulkodó jele. A marihuána a leginkább elterjedt illegális drog a világon. Amikor valaki elszív egy „füves cigit”, általában perceken belül érezni kezdi a hatását. Az azonnal jelentkező érzetek – felgyorsuló szívverés; mozgás- és egyensúlyzavarok, a dolgok „álomszerű” megélése – az első fél órában elérik csúcspontjukat. 

Ezek a rövid távú hatások rendszerint két-három óra alatt elmúlnak, de az elfogyasztott drog mennyiségétől, a THC erejétől, valamint a keverékhez adott egyéb kábítószerektől függően tovább is tarthatnak. A marihuána használatának szellemi hatásai súlyosak. A marihuánát fogyasztók emlékező és gondolkodási képessége rosszabb, mint azoké, akik nem élnek vele.

Büntetőjogi szempontból mit jelent a kis – jelentős - különösen jelentős mennyiség?

A büntetés kiszabásánál, de már a fogva tartáselrendelésénél is jelentőséggel bír, hogy a bűncselekményt kis, jelentős, vagy különösen jelentős mennyiségű cannabis növényre, illetve hatóanyagra követték el.

Csekély mennyiségről beszélünk, ha a növényegyedek, azaz az egyes vadkender tövek száma legfeljebb öt.

Jelentős mennyiségű a kábítószer, ha az a csekély mennyiség felső határának húszszorosa.

A rendőrségi közlemény szerint a K. duó ügyében 115 (!) tövet foglaltak le, plusz még ott van a nyesedék és a közel  4,8 kilogramm „morzsalék”, így nagy valószínűséggel – a végső szót a szakértő mondja ki –  jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása megalapozott gyanúja miatt folytatják az eljárást, ami viszont a büntetési tételt az alapesettől eltérően 5-10 évre emeli.

Különösen jelentős a mennyiség, ha az a csekély mennyiség kétszázszorosa. A kis, jelentős és különösen jelentős mennyiség mértékét hatóanyag tartalom szerint is meghatározzák, de ennek bonyolultsága miatt azt itt nem részletezzük.

Nem lehet elmenni egy másik minősítő, súlyosbító körülmény mellett sem, ami ebben az ügyben a bűnszövetségben való elkövetés lehet. Bűnszövetség akkor létesül, ha két vagy több személy bűncselekményeket szervezetten követ el, vagy ebben megállapodik, és legalább egy bűncselekmény elkövetését megkísérlik, de nem jön létre bűnszervezet.

A tárgyalt ügyben két személy vett részt ugyan abban a bűncselekményben, így a vizsgálat minden bizonnyal kiterjed majd ennek a körülménynek a vizsgálatára is. Amennyiben a bűnszövetséget bizonyítani tudják, a kiszabható büntetési tétel 2-8 évre emelkedik.

Kíváncsian várjuk a fejleményeket, új információ esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés