2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Porszűrő filter okozhatta a Fűszerpaprika Zrt. malmában keletkezett tüzet – A kár többszázmillió forint lehet

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 28., 11:13

Csütörtökön reggel, azaz ma folytatódott a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. telephelyének legszebb, ipari műemlék-jellegű épületében, a paprikamalomban szerda délután keletkezett tűzeset kivizsgálása. A helyszínre fél 10-kor érkeztek tűzoltótisztek Bajáról, akiket az üzemvezető fogadott. Mint megtudtuk, vélhetően a parika őrleményben lévő por kiszűrésére használt filterek gyulladása okozta a később a kétszintes malom és a berendezések nagyobb részére is kiterjedő tüzet. Informálisan szerzett értesüléseink szerint a kár a százmillió forintot is meghaladhatja.

Miként tegnap megírtuk, március 27-én, szerdán, 15.50 perckor a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. munkatársai riasztották a katasztrófavédelem központi ügyeletét azzal, hogy a társaság telephelyének központi épülete és a benne található berendezések egy része ég, kérik az azonnali segítséget. Ma, a helyszínen járva megtudtuk, a malomépületben dolgozók először füstre lettek figyelmesek, de a bonyolult rendszer miatt csak nehezen tudták megállapítani, hogy a tűz honnan ered.

Mint kiderült számukra, a tűz egy az emeleti részen található szűrőberendezésből indulhatott ki. Mivel a szűrés magasnyomású légáramlattal történik, a tüzet ugyan megpróbálták, de nem tudták poroltókkal eloltani. Ekkor hívták a tűzoltóság központi ügyeletét.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A szomszédos tűzoltóparancsnokság laktanyájából már néhány perc múlva a helyszínen voltak a kalocsai tűzoltók, akik látva a tűzeset bonyolultságát segítséget kértek a katasztrófavédelmi műveleti szolgálattól.

A kecskeméti központi ügyelet azonnal a helyszínre küldte a kiskőrösi és a solti hivatásos tűzoltókat, akiknek megérkezése után, a műveletirányítási szolgálat utastásai mellett, bő három és félóra megfeszített munkával sikerült megfékezni a tüzet.

A szakszerű és gyors beavatkozás következtében a tűz a szomszédos épületekre, illetve a malomépület több mint egyharmad részére és az ott elhelyezett berendezésekre nem terjedt tovább. Ám a hét vízsugárral történt oltás következtében a zsákokban elhelyezett kész paprika őrlemény egy része is kárt szenvedett.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ma délelőtt az üzem dolgozói a még épen maradt kész terméket biztonságos helyre szállították. A helyszínen azt is megtudtuk, hogy nagy valószínűséggel az épületet megtápláló villamos berendezés egy része is megsérült a tűzben, ám hogy az alkalmas lesz-e az épen maradt őrlőberendezések működtetésére, a későbbi vizsgálat dönti majd el.

A társaság helyszínen tartózkodó egyik vezetője elmondta, ugyan a kár jelentős és problémát okoz a termelés folytatásában, ám valószínűleg a kieső kapacitást a cégcsoporton belül biztosítani tudják. A szakemberek egyetértetettek abban, hogy a tüzet azok a műanyag, gumi- és papír alapú szűrők okozhatták, amelyek rendeltetése, hogy a levegőbe áramoltatott paprika őrleményt a portól megtisztítsák. A tűz gyors kiterjedésében nagy szerepe volt annak, hogy az áramló levegő gyakorlatilag friss oxigén utánpótlást biztosított, a még pontosan nem tudni melyik filternél keletkezett tűznek.

Képgaléria megtekintése (11 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A gyönyörű, a századforduló után épült klasszikus malomépület tartófalai, maga a szép külső klinker téglaburkolat nem szenvedett kárt, viszont az ablakok többsége részben a tűztől, részben a beavatkozás következtében kitört, illetve a tetőszerkezet is megrongálódott.

A tűzvizsgálatot a Bács-Kiskun megyei katasztrófavédelem tisztjei a mai napon is folytatják, a kár felmérése és mértékének megállapítása szakértői feladat lesz. Informálisan annyit azért megtudtunk, hogy a kár akár százmilliós is lehet. Az épület természetesen biztosítva volt, így várható, hogy a biztosítótársaság is szakembereket küld a helyszínre.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés