2022. 08. 10. szerda
Lőrinc
: 401 Ft   : 393 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmári sofőr frontálisan ütközött Münchennél – egyik súlyos sérültet a magyar határig hozta a német mentő

Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 10., 20:53

A Münchenhez közeli Ostin és Hausham között december 28-án, 20 óra után néhány perccel szenvedett súlyos közlekedési balesetet az a 29 éves szakmári fiatalember, aki Kalocsa és Baja környéki, Németországban dolgozó vendégmunkásokkal tartott haza. A kettő, szinte egymásba érő települést összekötő 2076-os számú úton enyhe havazás közepette haladó magyar Ford Galaxy kisbusz elé váratlanul egy 22 éves helyi német lány a mellékútról felhajtott. A lány a havas, csúszós úton elvesztette az uralmát az általa vezetett Suzuki Sx4 személygépkocsi fölött, és frontálisan összeütközött az akkor már fékező ezüst színű Ford Galaxyval. A Ford utasai közül a sofőr és az egyik ugyancsak húszas éveiben járó hátsó utas könnyebb, míg az anyósülésen és a sofőr mögött ülő két 50-60 év közötti hölgy súlyos, akár maradandó sérüléseket szenvedett. A súlyos sérülteket először a mentőszolgálat helyben felállított mobilsátrában látták el, majd miután stabilizálták az állapotukat, az egyiket a müncheni, a másikat a Bad Abling-i kórház traumatológiai osztályára szállították. Ez utóbbi súlyos sérültet a német mentő ma hozta az osztrák-magyar határig, ahol a mentőszolgálat bajai munkatársai vették át. A másik súlyos sérült továbbra is a müncheni kórházban van.

A német hatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a mentők és a rendőrség 20 óra 20 perckor kapta a riasztást, de a helyszínre egy tűzoltó egységet is útba indítottak. Az utat két órára teljes szélességében lezárták. Az úttest takarításában és a sérült járművek elszállításában a tűzoltók is közreműködtek. A két könnyebb, vélhetően enyhe agyrázkódást szenvedett magyar, illetve a hasonló tüneteket produkáló német sérültet is kórházba szállították megfigyelésre, de ők már másnap elhagyták az intézményt. 

A súlyos baleset híre helyben is futótűzként terjedt. Az esetről más médiumok mellett a müncheni TZ hírportál azonnal, még a helyszínről beszámolt, de a másnapi újságokban is hír értéke volt a magyar vendégmunkások által elszenvedett balesetnek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: München - TZ hírportál

Hivatalosan megerősített információnk szerint a rendőrség a balesetet szenvedett Ford Magyarországról érkezett tulajdonosának másnap adta ki a tároló helyre szállított roncsban lévő csomagokat és értékeket. A tulajdonos a járműtorzót csak felügyelet mellett tekinthette meg, és fényképfelvételt is csak így készíthetett róla. Az eljárás folyamatban van, a német rendőrség a balesetben résztvevőket elsődlegesen már meghallgatta.

Információnk szerint a balesetben az a hölgy sérült meg legkomolyabban, aki a sofőr mögötti ülésen ült és a biztonsági öve nem volt becsatolva. Az elszabadult, a hirtelen fékezéstől előrevágódó csomagok is közrejátszhattak abban, hogy a lábai az első két ülés közé beszorultak és nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. A német orvosok az elmúlt napokban már több műtétet elvégeztek rajta. A további beavatkozásokat és a rehabilitációt már Magyarországon végzik, miután ma a német mentők az osztrák-magyar határon átadták a beteget magyar kollégáiknak.

A müncheni kórházba szállított betegről annyit tudunk, hogy három hasi műtéten esett át, és valószínűleg a kinyíló légzsák okozta sérülésektől komoly mellkasi fájdalmai vannak. A elemi erejű ütközésre jellemző, hogy mindkét érintett jármű légzsákjai kinyíltak, a kocsik gyakorlatilag totálkárosra törtek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: München - TZ hírportál

A súlyos baleset annak ellenére több jogi kérdést felvet, hogy szinte bizonyosra vehető: a Ford Galaxy szakmári vezetője vétlen a baleset bekövetkezésében. Ám egy ilyen eset kapcsán a német rendőrség nagy valószínűséggel vizsgálja, hogy az érintettek milyen minőségben tartózkodtak az országban, legálisan vállaltak-e munkát, illetve hogy a magyar jármű vezetője mennyit ült aznap a volán mögött. Ez a reakcióidő szempontjából lehet fontos. Sajnos nem ritka, hogy a Németországba vendégmunkásokat szállítók kora reggel elindulnak, majd 900-1000 kilométer megtétele után már fordulnak is vissza. Sajnos nem minden esetben van váltó sofőr. Miután a legtöbbjük nem hivatalos vállalkozás keretében fuvaroz, ezt rajtuk nem tudják számon kérni. Aztán az is figyelemre méltó szempont lehet: az utasok azért fizetik ki a sofőrnek az előre kialkudott viteldíjat, hogy épségben szállítsa őket haza. Ez egy olyan polgári jogi szerződés, ami ha nem teljesül, annak következményei lehetnek.

A müncheni német hatóságok egyik elejtett mondatából tudjuk, hogy a napokban ehhez a helyszínhez közel egy bajai busz hajósi vezetője és ugyancsak vendégmunkás utasai szenvedtek balesetet. Ám ennél az esetnél a magyar sofőr felelősségét vizsgálják. Információnk szerint ezen a buszon váltósofőr is tartózkodott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022. 08. 07., 08:20
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés