2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Szakmári sofőr frontálisan ütközött Münchennél – egyik súlyos sérültet a magyar határig hozta a német mentő

Zsiga Ferenc  |  2018. 01. 10., 20:53

A Münchenhez közeli Ostin és Hausham között december 28-án, 20 óra után néhány perccel szenvedett súlyos közlekedési balesetet az a 29 éves szakmári fiatalember, aki Kalocsa és Baja környéki, Németországban dolgozó vendégmunkásokkal tartott haza. A kettő, szinte egymásba érő települést összekötő 2076-os számú úton enyhe havazás közepette haladó magyar Ford Galaxy kisbusz elé váratlanul egy 22 éves helyi német lány a mellékútról felhajtott. A lány a havas, csúszós úton elvesztette az uralmát az általa vezetett Suzuki Sx4 személygépkocsi fölött, és frontálisan összeütközött az akkor már fékező ezüst színű Ford Galaxyval. A Ford utasai közül a sofőr és az egyik ugyancsak húszas éveiben járó hátsó utas könnyebb, míg az anyósülésen és a sofőr mögött ülő két 50-60 év közötti hölgy súlyos, akár maradandó sérüléseket szenvedett. A súlyos sérülteket először a mentőszolgálat helyben felállított mobilsátrában látták el, majd miután stabilizálták az állapotukat, az egyiket a müncheni, a másikat a Bad Abling-i kórház traumatológiai osztályára szállították. Ez utóbbi súlyos sérültet a német mentő ma hozta az osztrák-magyar határig, ahol a mentőszolgálat bajai munkatársai vették át. A másik súlyos sérült továbbra is a müncheni kórházban van.

A német hatóságoktól kapott tájékoztatás szerint a mentők és a rendőrség 20 óra 20 perckor kapta a riasztást, de a helyszínre egy tűzoltó egységet is útba indítottak. Az utat két órára teljes szélességében lezárták. Az úttest takarításában és a sérült járművek elszállításában a tűzoltók is közreműködtek. A két könnyebb, vélhetően enyhe agyrázkódást szenvedett magyar, illetve a hasonló tüneteket produkáló német sérültet is kórházba szállították megfigyelésre, de ők már másnap elhagyták az intézményt. 

A súlyos baleset híre helyben is futótűzként terjedt. Az esetről más médiumok mellett a müncheni TZ hírportál azonnal, még a helyszínről beszámolt, de a másnapi újságokban is hír értéke volt a magyar vendégmunkások által elszenvedett balesetnek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: München - TZ hírportál

Hivatalosan megerősített információnk szerint a rendőrség a balesetet szenvedett Ford Magyarországról érkezett tulajdonosának másnap adta ki a tároló helyre szállított roncsban lévő csomagokat és értékeket. A tulajdonos a járműtorzót csak felügyelet mellett tekinthette meg, és fényképfelvételt is csak így készíthetett róla. Az eljárás folyamatban van, a német rendőrség a balesetben résztvevőket elsődlegesen már meghallgatta.

Információnk szerint a balesetben az a hölgy sérült meg legkomolyabban, aki a sofőr mögötti ülésen ült és a biztonsági öve nem volt becsatolva. Az elszabadult, a hirtelen fékezéstől előrevágódó csomagok is közrejátszhattak abban, hogy a lábai az első két ülés közé beszorultak és nagyon súlyos sérüléseket szenvedett. A német orvosok az elmúlt napokban már több műtétet elvégeztek rajta. A további beavatkozásokat és a rehabilitációt már Magyarországon végzik, miután ma a német mentők az osztrák-magyar határon átadták a beteget magyar kollégáiknak.

A müncheni kórházba szállított betegről annyit tudunk, hogy három hasi műtéten esett át, és valószínűleg a kinyíló légzsák okozta sérülésektől komoly mellkasi fájdalmai vannak. A elemi erejű ütközésre jellemző, hogy mindkét érintett jármű légzsákjai kinyíltak, a kocsik gyakorlatilag totálkárosra törtek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: München - TZ hírportál

A súlyos baleset annak ellenére több jogi kérdést felvet, hogy szinte bizonyosra vehető: a Ford Galaxy szakmári vezetője vétlen a baleset bekövetkezésében. Ám egy ilyen eset kapcsán a német rendőrség nagy valószínűséggel vizsgálja, hogy az érintettek milyen minőségben tartózkodtak az országban, legálisan vállaltak-e munkát, illetve hogy a magyar jármű vezetője mennyit ült aznap a volán mögött. Ez a reakcióidő szempontjából lehet fontos. Sajnos nem ritka, hogy a Németországba vendégmunkásokat szállítók kora reggel elindulnak, majd 900-1000 kilométer megtétele után már fordulnak is vissza. Sajnos nem minden esetben van váltó sofőr. Miután a legtöbbjük nem hivatalos vállalkozás keretében fuvaroz, ezt rajtuk nem tudják számon kérni. Aztán az is figyelemre méltó szempont lehet: az utasok azért fizetik ki a sofőrnek az előre kialkudott viteldíjat, hogy épségben szállítsa őket haza. Ez egy olyan polgári jogi szerződés, ami ha nem teljesül, annak következményei lehetnek.

A müncheni német hatóságok egyik elejtett mondatából tudjuk, hogy a napokban ehhez a helyszínhez közel egy bajai busz hajósi vezetője és ugyancsak vendégmunkás utasai szenvedtek balesetet. Ám ennél az esetnél a magyar sofőr felelősségét vizsgálják. Információnk szerint ezen a buszon váltósofőr is tartózkodott.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.