2023. 01. 28. szombat
Karola, Károly
: 388 Ft   : 357 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

„Szerencsés” szombati tűz a Budamobilnál

Illés György Cinó  |  2016. 03. 07., 15:53

Tízmillióra is rúghat a kár, de még nincs meg a hivatalos kárfelmérés eredménye. A közvetlen kárt növeli a termeléskiesésből fakadó, másodlagos veszteség. Ez utóbbi nem jelentős: szerencsére ma már beindulhatott az üzemben a termelés. Megtudtuk: a tűz szomszédságában álló, hatalmas központi gázelosztó tartály nagy galibát is okozhatott volna, főleg, ha a rendhagyó munkarend miatt nem lett volna szombati műszak a telephelyen.

A tűzesetről már forródróton tájékoztattunk, hiszen városunk egyik legjelentősebb, számos munkahelyet jelentő üzemében támadott a „vörös kakas”, majd tegnap újabb hírekkel jelentkeztünk az eset kapcsán.

Négy településről jöttek oltani

Akkori híradásunkat annyiban kell pontosítanunk, hogy a helyszíni tájékozódás alapján úgy tudtuk, hogy a kalocsai és bajai egységek mellett a kiskunhalasi tűzoltókat riasztották, akik ott jártunkig nem érkeztek ki a helyszínre. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Kalocsai Tűzoltóság mellett Bajára, Kiskőrösre és Soltra küldtek riasztást, Kiskunhalasra nem. Ennek következtében a halasiak tényleg nem érkeztek meg, ellenben az említett négy település mindegyikének lánglovagjai megjelentek és kivették részüket az oltásban – tudtuk meg a tűzoltóság sajtóosztályának tájékoztatásából.
A tűz oka még nem ismert, ezt hivatalos tűzvizsgálati eljárás keretében igyekeznek megállapítani. Ennek határideje harminc nap – derült ki a telefonon kapott tájékoztatásból.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Sok, vagy kevés? – Milliókban mérhető kár

Öt-tízmillió forintra becsülte kérdésünkre a szombati tűzben keletkezett kárt Sziráki Szilárd, a Budamobil Kft. ügyvezetője, de amint elmondta, a biztosító hivatalosan még nem mérte föl a kárt, így pontosabbat egyelőre nem tudott mondani erről.

A tűz által okozott közvetlen pusztítás mellett az esettel járó termeléskiesés is növeli a károkat. Ugyanakkor ez szerencsére nem jelentős, mivel lényegében csak a szombati, rendkívüli műszakot érintette.

AZ ÜZEM MŰKÖDÉSÉHEZ SZÜKSÉGES FELTÉTELEKET A HÉTVÉGÉN MEGTEREMTETTÉK, A MUNKÁT KÖZVETLENÜL AKADÁLYOZÓ KÁROKAT ELHÁRÍTOTTÁK, ÍGY A MAI NAPON MÁR ZAVARTALANUL MEGKEZDŐDHETETT A TERMELÉS

 – tudtuk meg az ügyvezetőtől.


Forrás: Illés György / KALOhírek

A tűz az üzem egyik irattárában, annak mintegy tíz négyzetméteres helyiségében keletkezett, ahol nagy mennyiségű papírt tartottak – ezek az iratok égtek. Ugyanakkor értékes adatok, fontos dokumentumok nem semmisültek meg, mert itt archív, selejtezésre váró iratokat tároltak, ezek váltak a lángok martalékává – tudtuk meg.

Sziráki Szilárd megkérte szerkesztőségünket, hogy közvetítsük háláját a gyorsan és szakszerűen eljáró tűzoltók felé – kérésének ezúton teszünk eleget. Mint elmondta, a több településről érkezett tűzoltók késedelem nélküli és összehangolt munkájuknak volt köszönhető, hogy sikerült minimalizálni a károkat, meggátolni a tűz továbbterjedését.Szerencsés szombati műszak

Szerencse a szerencsétlenségben, hogy épp ezt a szombatot jelölték ki hivatalosan a március 14-ei munkanap kiváltására, ugyanis ha ez nincs így, akkor a hétvégére való tekintettel nem dolgoztak volna az üzemben, csak a portás tartózkodott volna a telepen. Többnyire ő is a tűz fészkétől távoli, és ellenkező irányba néző ablakú portásfülkében lett volna. A munkások a gomolygó füstöt nagyon hamar észlelhették, sőt még előbb megérezték annak szagát, amit a portás – már csak a kedvezőtlen széljárás miatt is – csak jóval később vehetett volna észre, amikor esetleg már tényleg nagy a baj.

Márpedig lehetett volna sokkal nagyobb is, hiszen a kigyulladt épületrész tőszomszédságában áll a telep központi gázelosztó tartálya.

ROSSZ BELEGONDOLNI, MI TÖRTÉNHETETT VOLNA, HA A TÖBB KÖBMÉTERES GÁZELOSZTÓ TARTÁLY MEGSÉRÜLT, LÁNGRA KAPOTT, NE ADJ’ ISTEN FÖLROBBANT VOLNA!

Úgy tudjuk, a berendezés még nem volt közvetlen veszélyben, de ha a tűz továbbterjed és elhatalmasodik, akkor veszélybe kerülhetett volna. Ennek fényében különösen nagy szerencse, hogy dolgoztak a telepen a tűz kitörésekor, és az is érthetővé válik, hogy miért riasztották három település – Kalocsa, Baja és Kiskunhalas – tűzoltóit is az esethez.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 01. 27., 16:00
Pilot jelleggel elsőként a Budapest–Baja vonalon közlekedő egyes járatok fedélzetén lesz lehetőség bankkártyás jegy- és bérletvásárlásra a Volánbusznál. A közlekedési társaság 2023. január 30-tól február 26-ig 10 autóbuszon vizsgálja a kártyás fizetést lehetővé tevő fedélzeti eszközöket. Még >>>
2023. 01. 27., 10:46
A busz nagyságú aszteroidát alig pár napja fedezték föl. A föld légkörének külső részén, az exoszférán halad majd keresztül – hogy mennyire közel a Földhöz, azt egy videós animáció érzékelteti. A cseljabinszki eseményt épp tíz éve egy alig több, mint kétszer ekkora objektum okozta. Még >>>
2023. 01. 27., 09:30
A futballtörténelmi eset Portugáliában történt egy női labdarúgó kupameccsen. Eddig azt se tudtuk, hogy ilyen is van… Még >>>
2023. 01. 27., 08:28
A Munkahelyeink.hu második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely a munkavállalók véleménye alapján állapítja meg a legjobb magyar munkahelyek rangsorát. Még >>>
2023. 01. 26., 11:32
A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két kiskörösi férfival szemben. Az elkövetők 71 vevőt károsítottak meg azzal, hogy interneten kedvező áron kínáltak előre fizetéssel elektronikai készülékeket úgy, hogy a kifizetett termékek leszállítása eszük ágában sem volt. Még >>>
2023. 01. 26., 11:05
A vizet ihatjuk hidegen, szobahőmérsékleten, citrommal, piros bogyós gyümölcsökkel, és még sok más módon. De tudtad, hogy az sem mindegy, mikor iszol? Még >>>