2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szinte megszűnt a bűnözés Bács-Kiskun megyében – Csak a tiltott határátlépés és az embercsempészet dívik, de azok nagyon

Szinte megszűnt a bűnözés Bács-Kiskun megyében – Csak a tiltott határátlépés és az embercsempészet dívik, de azok nagyon
Illés György Cinó  |  2020. 08. 11., 16:32

Ha csak az előző három nap bűnügyi közleményeinek mérlegét nézzük, akkor az eredmény 21-3 – azaz 24 hírből csak épp egy nyolcadát, három olyan hírt találtunk, amelyik nem az illegális bevándorlással függ össze, 21–átlagban napi hét – hír viszont a migrációval volt kapcsolatos, köztük az illegális határátlépés mellett két embercsempészekről szóló esetről is beszámol a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság a Police.hu portál oldalain. Ezek mellett egy lebukott szemetelőről, egy friss és egy „fölmelegített”, februári rablásról szólt csak a fáma az augusztus 7-8-9-ei terítésben, nem számolva a rendőrségi portál közlekedéssel kapcsolatos híradásaival.

A cikkünk lezárásáig a rendőrségi portálon ma publikált három hír sem változtat az arányon, sőt! Ugyanis mindhárom mai rendőrségi hír a migráció tárgykörébe tartozik: a „Határsértőket tartóztattak fel a rendőrök Hercegszántónál”,„Újabb illegális migránsokat tartóztattak fel a rendőrök Hercegszántónál”és „Újabb illegális migránsok Hercegszántónál” című cikkeken kívül hétfő délig még nem jelent meg más rendőrségi hír megyénkből.

Az elmúlt három napban közzétett, összesen három migránsmentes hír közül egyébként egyről már korábban is olvashattak portálunkon – egy kisfiútól kerékpárját elrabló jánoshalmi férfi ügyéről, aki egy 23 éves fiatalembert is megtámadott késével, szombaton írtunk.
Egy másik, szintén rablással kapcsolatos eset Kecskeméten történt még július 21-én, a sértettje szintén egy fiatalkorú fiú volt, akitől ugyancsak a biciklijét, továbbá 725 forint készpénzt zsákmányolt két 19 éves támadója, akik közül az egyiket már hamarabb, tettestársát viszont csak most pénteken fogták el a rendőrök.
A harmadik, migráns témakörből kilógó, illegális hulladéklerakással kapcsolatos esetről hétfőn adtunk hírt.

Ebben a járványveszélyben rendesen még bűnözni sem lehetett…

A március közepénbevezetett járványügyi rendelkezések egy sor bűnelkövetési formát szinte ellehetetlenítettek. Mit kezdhettek volna szegény lakásbetörők, amikor mindenki otthon ült családostul, vagy szerencsétlen autótolvajok, amikor a kocsik a garázsban álltak, még az üzemanyag-keresletet is annyira lecsökkentve, hogy az olajtermelők a piaci kereslet-kínálat törvényeinek engedelmeskedve kínjukban fizettek is a forgalmazóknak, csak vigye eltőlük valaki a felszínre hozott nyersolajat…?!

Lőttek a hirtelen felindulásból elkövetett kocsmai verekedéseknek, hiszen a kocsmák is zárva voltak, ahogyan befellegzett a biciklilopásoknak, a létszámkorlátok és távolságtartás megnehezítette a bolti lopásokat, és a bevezetett szabályok megnehezítették a „munkáját” egy sor más bűncselekmény notórius elkövetőinek is.
Nem beszélve arról, hogy a bűnelkövetők szeretnek a tömegben megbújni – erre most hónapokig nem volt lehetőségük.

A másik oldalról nézve viszont sokkal feltűnőbb, ha valaki mozog, járművel közlekedik, vagy például éjszaka járkál akkor, amikor minden szabálykövető ember otthon tétlenkedik, digitális tananyagot oktat az iskola nélkül maradt gyermekeinek, vagy a homeoffice-ban szorgoskodik a munkahelyi feladatain. Ezért a rossz fiúk sem szívesen mentek el otthonról „dolgozni”.

Így aztán szinte csak kiberbűnözés, valamint a telefonos és az unokázós csalások feltételei javultak, vagy legalább nem romlottak számottevően.

Koronavírus és migráció

Közben szinte el is felejtettük, hogy a modern kor legnagyobb szabású népvándorlásának közepén ülünk, amelynek során

A FÖLD LAKOTT TERÜLETEINEK MINTEGY KÉTHARMADÁRÓL PRÓBÁLNAK IRDATLAN TÖMEGEK A LAKOTT TERÜLETEK APRÓ TÖREDÉKÉRE, A LEGGAZDAGABB ORSZÁGOKBA ELJUTNI, MÁR KÖZÉPTÁVON IS SZINTE TELJES LAKOSSÁGCSERÉVEL ÉS A LIBERÁLIS–KERESZTÉNY KULTÚRKÖR FUNDAMENTALISTA ISZLÁM KULTÚRÁRA TÖRTÉNŐ LEVÁLTÁSÁVAL FENYEGETVE A FEJLETT VILÁGOT.

Tetézi a bajt, hogy a fejlett világ egy jelentős része erről láthatólag egyáltalán nem akar tudomást venni, sőt, még igyekszik is előmozdítani a folyamatokat, abban valamiféle hamis emberiesség illúzióját látva, s ezért toronymagasról nézve le e társadalmaknak azon tagjait és szervezeteit, akik még rendelkeznek az identitásuk tudatos megélésének képességével és némi természetes életösztönnel.

A bezártság időszakában csúcsra pörgött közösségi médiában lehetett is találkozni olyan megnyilvánulásokkal, amelyek szerint a koronavírus hatására megszűnni látszik a migráció, aminek –szerintük – az az oka, hogy valójában nincs is illegális bevándorlás, csak a Zorbán találta ki, hogy legyen megfelelő ellenségképe.
Ezen a nyomdokon haladva egyesek odáig is eljutottak, hogy amikor a déli határunk alatt ásott alagútról érkezett hír, akkor azt kacsának vélték, mások szerint pedig a rendőrök ásták unalmukban, kormányzati utasításra, hangulatkeltésképp.

Az, hogy az ilyen vélekedés milyen mértékben elrugaszkodott a valóságtól, annyira nyilvánvaló, hogy cáfolására most szótse vesztegessünk.

Ellenben – mielőtt a járványnak más mutatókra, így az öngyilkossági hajlamra, illetve a válások és születések számára gyakorolt hatását vizsgálnánk – pillantsunk rá az elmúlt három nap megyei rendőrségi híreinek listájára, hogy abban, mint cseppben a tengert, meglássuka csökkenni a koronavírus-járvány hatására sem akaró migrációs fenyegetés komolyságát!
Annál is inkább, mert nem kell sem orvosnak, sem látnoknak lenni ahhoz, hogy az ember belássa:

A ROSSZA KÖZBIZTONSÁGÚ ÉS KÉTSÉGES EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSÚ TERÜLETEKRŐL, TÁRSADALMI FESZÜLTSÉGEKTŐL, HÁBORÚKTÓL TERHELT VIDÉKEKRŐL ÉRKEZŐ NAGY TÖMEGBEN, ÚTJUK SORÁN VÁLTOZÉKONY CSOPORTOKBAN, VÉLETLENSZERŰ ÁLLOMÁSOKON ÁT ÉRKEZŐ BEVÁNDORLÓK A JÁRVÁNYVESZÉLYFOKOZÓDÁSÁT JELENTIK AZ ŐKET BEFOGADÓ – ÉS A MIGRÁNSOKAT ÁTENGEDŐ – EURÓPAI ORSZÁGOK SZÁMÁRA.

A rendőrségi portál – migrációs helyzettel foglalkozó hírekben túltengő – teljes, háromnapos, péntek-szombat-vasárnapi termése ez volt:
(címekkel és rövid leírással, zárójelben a publikálás időpontjával, ’óra:perc’ formátumban)

Augusztus 7., péntek:

 • Nyolc határsértő Bács-Kiskun megyében (02:27)
  Hercegszántó térségében a rendőrök nyolc külföldit tartóztattak fel.
 • Illegális migránst tartóztattak fel a rendőrök Hercegszántó-Budzsak térségében (03:06)
  A magát iráninak valló férfi jogellenesen jutott be az ország területére.
 • Lezárt akta: kisfiút rabolt ki (07:37)
  A kiskunhalasi nyomozók a rablás mellett garázdaság és kifosztás bűntettével is gyanúsítják a 45 éves jánoshalmi férfit.
 • A nyomozók két török férfit vettek őrizetbe embercsempészés gyanújával (12:28)
  A kamionsofőrök segítséget nyújtottak az illegális migránsoknak abban, hogy jogellenesen Nyugat-Európába jussanak.
 • Újabb erőszakos átlépési kísérlet a magyar-szerb határon (14:26)
  Jogellenesen próbált meg bejutni Magyarország területére egy migránscsoport Hercegszántónál.
 • Illegális migránsokat tartóztattak fel a rendőrök Kelebiánál (20:01)
  A magukat koszovói állampolgárnak valló férfiakat a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Újabb illegális migránsokat tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében (21:56)
  A magukat tunéziai állampolgárnak valló férfiakat a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


Augusztus 8., szombat:

 • Hatfős migránscsoportot tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében (00:24)
  A rendőrök visszakísérik őket az ideiglenes határzárhoz.
 • Két embercsempész állhat bíróság elé (08:07)
  Egyikük 17 illegális migránst szállított, a másik a felvezető autóval biztosította a zavartalan utaztatást.
 • Illegális migráns Katymárnál (09:23)
  Jogellenesen jutott be az ország területére egy külföldi férfi.
 • A nyomozók elfogták a rablás két gyanúsítottját(11:42)
  A rendőrök az egyik gyanúsítottat a rablás után két nappal elfogták, társával szemben pedig elfogatóparancsot adtak ki. A 19 éves körözött férfit tegnap őrizetbe vették, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.
 • Illegális migránsok Bács-Kiskun megyében (15:25)
  A Felsőszentiván külterületén feltartóztatott külföldi férfiakat a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Alvázon megbújt migránst találtak a rendőrök (18:29)
  A Tompánál feltartóztatott férfit visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Egy határsértő Felsőszentivánnál (22:59)
  A rendőrök feltartóztatták az illegális migránst.


Augusztus 9., vasárnap:

 • Határsértők Hercegszántónál (04:55)
  Hét fővel szemben intézkedtek a rendőrök.
 • Szemetelt – a rendőrök vádemelést javasolnak ellene (08:09)
  A bajai rendőrök kiderítették, hogy ki helyezett el nagyobb mennyiségű hulladékot Bácsbokod külterületén. A férfi ügyében befejezték a nyomozást.
 • Illegális migránsok Bács-Kiskun megyében (18:16)
  A magukat afgán állampolgárnak valló férfiakat a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Határsértők Bács-Kiskun megyében (19:43)
  Jogellenesen jutott be az ország területére három külföldi férfi.
 • Illegális migránsok Hercegszántó-Budzsak külterületén (21:48)
  A magukat szír állampolgárnak valló férfiakat a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.
 • Határsértők Homorúdnál (22:15)
  Jogellenesen jutott be az ország területére három külföldi férfi.
 • Illegális migránsok Hercegszántónál (22:44)
  Négy határsértő próbált meg jogellenesen bejutni az országba.
 • Határsértők Bácsszentgyörgynél (23:36)
  A magukat szír állampolgárnak valló férfiak nem tudták igazolni, hogy jogszerűen tartózkodnak Magyarországon.
 • Újabb illegális migránsokat tartóztattak fel a rendőrök Hercegszántónál (03:50)
  Jogellenesen jutott be az ország területére hat férfi.
 • Újabb illegális migránsok Hercegszántónál (00:56)
  A határsértőket a rendőrök visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.


A járvány közvetett, nem epidemiológiai veszélyeiről

A járványügyi szabályok miatti bezártsággal kapcsolatban lehetett arról hallani szakértői véleményeket, hogy az elszigeteltség szorongást okozhat, a járvány fenyegetésétől való félelem, a gazdasági visszaesésről érkező hírek, munkahelyek megszűnése, elvesztése pedig szintén komoly aggodalmat, lélektani nyomást okozhatott sok embernél, ami miatt

SZAKÉRTŐK AZ ÖNGYILKOSSÁGOK SZÁMÁNAK MEGNÖVEKEDÉSÉTŐL TARTOTTAK.

Portálunk ezt az információt csak a teljesség igénye nélkül, és csak Kalocsa városára vonatkoztatva tudta ellenőrizni, de annak alapján úgy látjuk, hogy ez az aggodalom túlzó volt:

INFORMÁCÁIÓINK SZERINT VÁROSUNKBAN NEM NÖVEKEDETT SZIGNIFIKÁNSAN AZ ÖNGYILKOSSÁGOK SZÁMA, SŐT, BÁR A TAVALYI RENDKÍVÜL ALACSONY ESETSZÁMNÁL TÖBB SAJNÁLATOS ESETRŐL TUDUNK, ÁM EZEK SZÁMA BELESÍMUL A SOKÉVES ÁTLAGBA.

A tavalyi év statisztikai adatai szerint az idén vizsgált időszaknak nagyjából megfelelő 2-3. negyedévben mindössze 4 közigazgatási hatósági eljárás indult a Kalocsai Rendőrkapitányság fennhatósági területén.
A 2018-as adat sokkal magasabb esetszámot mutat: akkor a kérdéses hat hónap során 24 ilyen eljárás indult.
Az idei esztendőre vonatkozóan úgy tudjuk, hogy március közepétől mostanáig mintegy tucatnyi ilyen eljárás indult Kalocsán, tehát a mostani adat egyáltalán nem kiemelkedő.

Szintén jósolták, hogy

A BEZÁRTSÁG KEDVEZHET A GYERMEKVÁLLALÁSI KEDVNEK,

vagy éppenséggel különösebb jókedv és szándékosság nélkül is gyermekáldáshoz vezethet egy egyébként egészséges párkapcsolatban – ez

A DECEMBER KÖZEPÉTŐL JÖVŐ ÉV MÁRCIUSÁNAK KÖZEPÉIG-VÉGÉIG TERJEDŐ IDŐSZAK SZÜLETÉSI STATISZTIKÁIBAN LESZ LÁTHATÓ, HA VALÓBAN NŐTT A TERHESSÉGEK SZÁMA.

Arra is vonatkozott előrejelzés, hogy az összezártság a nem elég stabil alapokon álló kapcsolatokat megbonthatja, az együttélés feszültségei, szociális súrlódások fokozódása miatt a házasságok meggyengülhetnek, ami

A VÁLÁSOK SZÁMÁNAK DRASZTIKUS NÖVEKEDÉSÉT EREDMÉNYZHETI.

Ezzel kapcsolatban még nincs megerősített adatunk, de igyekszünk utánanézni, és az eredménnyel jelentkezünk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 15., 19:59
Font Sándor: Azt gondolom, Kalocsa városa a folytonosságban érdekelt, hiszen látjuk a megkezdett és majdan befejeződő beruházásokat; az óvoda esetében ez 1,5 év, és a programtervek is, amiket felsoroltam szinte kézzel foghatók. Nagy baj lenne, ha bármilyen oknál fogva ezek megakadnának, mert egy új városvezetés újra gondolhatja, nem azt tartja a legfontosabbnak, amit a jelenlegi, és minden kezdődik elölről.
2024. 05. 15., 06:58
Az összes kalocsai polgármesterjelölt határidőig, kellő számban leadta ajánlószelvényeit, azokat a választási bizottság ellenőrizte, majd a jelölteket bejegyezte a nyilvántartásba. Ezt a bizottság határozatba foglalta, amely már mindegyikük esetében – a nyolcadik jelölt vonatkozásában múlt csütörtökön – jogerőre is emelkedett.
2024-05-15 10:51:52
E hét pénteken ünnepli a Dunatáj Fotókör fennállásának 20. évét, melynek keretében Fotóművészeti Napra invitálnak minden érdeklődőt. Az eseményen fellép a Kalocsa Kamarakórus, a Kalocsai Református Kórus és Lakatos György fagottművész is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>
2024. 05. 16., 09:41
Mézes tészta, főzött csokis krém és sok kókusz: a békebeli édességnek nem lehet ellenállni. Még >>>
2024. 05. 15., 10:26
A járőrök és körzeti megbízottak több egységgel indultak az elkeseredett fiatal keresésére. Még >>>
2024. 05. 13., 12:43
A Kiskunhalasi Rendőrkapitányság munkatársainak kábítószer-kereskedelem és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt folytatott nyomozása vezetett eredményre. Még >>>
2024. 05. 13., 11:19
Csalás követte az együttlétet, de hamar beazonosították, majd őrizetbe vették a bácsalmási rendőrök azt a 24 éves nőt, aki 4 millió forintot emelt el kuncsaftja számlájáról. A pénzből viszont akkorra már jó pár „menetre” való összeg hiányzott. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK