2018. 01. 19. péntek
Márió, Sára
: 309 Ft   : 252 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Traffipaxos zöld Lada Niva a roncstemetőben végezte – kivonták a „hadrendből” a kalocsai rendőrség veteránját

Zsiga Ferenc  |  2017. 12. 28., 23:55

Kevés olyan közismert és egyben múlt idéző rendőrségi jármű lehetett már Magyarországon, mint a Kalocsai Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti munkáját hosszú éveken át segítő zöld Lada Niva, amely a környékbeli járművezetők körében a benne elhelyezett traffipax miatt szerzett kétes ismertséget. A szinte fogalommá vált, gyakori felállítási helye, a Miskei út miatt „Miskei úti rémnek”, katonai terminológiával élve „tereptárgynak” is nevezett járművet néhány hete vonták ki a szolgálatból az országos, illetve a Bács-Kiskun megyei rendőrségi gépjárműcsere program keretében. Állami szolgálatból távozóknál gyakori szófordulat az „érdemei elismerése mellett”, amire valljuk be őszintén, a Niva bőven rászolgált. Még akkor is, ha a rém jelző elsősorban nem a traffipaxnak, sokkal inkább a rém ronda külsőnek szólt, hiszen a szovjetesen egyszerű kocka karosszériát a nap által mattra fakított, rém ronda zöld festék fedte.

A Nivában elhelyezett, méreteiből gyanítva valószínűleg nem a legkorszerűbb sebességmérő sorsáról nincs tudomásunk, de annyi bizonyos, a Niva és elmaradhatatlan belső kelléke, a trafi megszolgálta az árát.

Természetesen egy idő után a kalocsaiak és környékbeliek ismerősként tekintettek rá, de az átutazók körében azért arathatott a veterán vadász, ezzel is növelve a bírság formájában megjelenő állami bevételeket.

Ha jobban megvizsgáljuk, a legendás Niva hosszú évtizedes működésével közgazdasági, mikroökonómiai tételt is igazolt, már ami az input = ráfordítás, valamilyenfeladat megoldásához szükséges befektetés, output = eredmény, haszon közötti gazdasági összefüggést, elemzést jelenti.

Egy megszólalásig hasonló zöld Lada Niva
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A keleti tömb autógyártását reprezentáló, a rozsda által is szeretett, 1982-1993-ig gyártott négyhengeres, 1,6-os benzines Lada Niva négyfokozatú kézi váltójával, 78 lóerejével, összkerék meghajtásával két évvel még a Szovjetunió felbomlását (1991. december 31.) is túlélte, vagyis nagy valószínűséggel a két ország közötti cserekereskedelem keretében érkezett.

Ha a gyártás utolsó évét tekintjük, ennek már akkor is 25 éve! Ha még néhány évig „hadrendben” tartják, akár oldtimer minősítést kaphatott volna a zöldike.
Ám bánkódásra nincs ok, még így is nagy érdeklődésre számíthat a veterán keleti autókat gyűjtők körében.

Akik azt feszegetik, hogy vajon megérdemlik-e a magyar rendőrök azt a luxust és kényelmet, hogy összekeres, automata, drága Mercedesekkel is járjanak, azoknak a válaszom: igen! Különösen, ha mint a kalocsaiak, már kibekkelték azt a néhány évtizedet, amíg az utolsó Lada Niva is nyugdíjba ment.

A korrektség jegyében azért ide kívánkozik, hogy ezzel a járművel a rendőrök csak a szintén bőven felújításra szoruló kapitányság épületétől a traffipax felállítási helyéig és a vissza útvonalon közlekedtek.

Bárhogy is volt, sokakból nosztalgikus érzéseket válthat ki a város egy kivételes színfoltjának elvesztése.

A megyei rendőr-főkapitányság honlapján megjelent sajtóközlemény szerint a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság használatába 2017. december 15-én 90 szolgálati gépjármű került. A Skoda, Mercedes, Audi, Volkswagen és Suzuki gyártmányú, rendőri jelleggel ellátott szolgálati személygépkocsikat Dávid Károly r. dandártábornok megyei rendőrfőkapitány adta át Kecskeméten.

A rendőrség munkájában a gyors reagálás, a szolgálati feladatok biztonságos ellátása és a logisztikai tevékenység hatékony végrehajtása alapvető követelmény, amelyek teljesítése elképzelhetetlen az elhasznált, magas futásteljesítményű gépjárművek folyamatos amortizációs cseréje nélkül.

Az új gépkocsik rendszerbe állításával a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság járőrgépjárműveinek átlagos életkora 5 és fél évről 3 évre csökkent – áll a sajtóközleményben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!

Még több friss hír

2018. 01. 16., 10:30
A Bajai Tankerületi Központ évértékelőjén annak működése mellett, számos fontos változás is napvilágot látott. A központ három járás 24 intézményét, 19 tagintézményét és 2 telephelyét fogja össze és koordinálja. Szemléletük, hogy a munkájuk során elért pozitív változásokat gyermek, szülő és pedagógus egyaránt érzékelje.
2018. 01. 15., 11:22
A Kalocsai FC elnökségének, és szűk baráti körének köszönhetően ismét megidézték a régi idők fociját a Városi Sportcsarnokban, ahol teltházas publikum előtt léphettek pályára az egykori paksi és kalocsai közönségkedvencek. A rendezők önzetlen igyekezete és a „hajdani gladiátorok” csatája ezúttal is méltó módon ápolta a dicső elődök hagyományait.
2018-01-17 18:30:59
Egy férfi a poggyászfeladás megúszása miatt nyolc réteg ruhában akart felszállni Izlandon egy repülőre, de meggyűlt a gondja a repülőtársasággal. Kíváncsiak voltunk, vajon van-e bármilyen szabály arra, hogy hány pulóverben vagy nadrágban lehet utazni, illetve a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren futott-e már bele hasonló helyzetbe a repülőtéri vagy a biztonsági személyzet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 01. 19., 10:28
Két személyautó ütközött össze nem sokkal ezelőtt a Szent István király út és az 51-es főút kereszteződésében. Jelenleg is tart a helyszínelés! Még >>>
2018. 01. 18., 20:13
A Vajas-parti vízi turisztikai és tömegsport célú projekt részeként kerülnek városunkba az itt egyre népszerűbb sportág gyakorlásához nélkülözhetetlen hajók. Mostantól nincs mentség: a rutin és összeszokottság nem lesz kiváltság, annak hiánya nem lesz kifogás többé! Még >>>
2018. 01. 18., 16:31
Ezt – konkrétumok említése nélkül – Bálint József polgármester jelentette ki a mai, egyébként egészen más tárgyú sajtótájékoztatója záróakkordjaként. Még >>>
2018. 01. 18., 00:13
Földink ráadásul figyelemfelkeltő jelenség lesz, hiszen alaposan kilóg a február 5-én tartandó születésnapi koncert fellépőinek sorából, ahol a magyar rock-, pop- és tánczene hírességei közt lép színpadra – Hogy miért?! Még >>>
2018. 01. 17., 19:12
Az Oroszlán ma gyors és hatékony, a Nyilast felfalja a rendetlenség. Még >>>
2018. 01. 16., 22:02
Ha senki nem él elővásárlási joggal, akkor heteken belül nyélbe üthetik az adásvételt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 MrSmith
 2018-01-15 08:47:27
 3 Az alabbi cikk margojara : "Spoiler: megnyertük a CLLD pályázatot! – Újabb cicaharc a Városházán Angeli és Kinyóné közt" Annyit beszel...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A Changhe Aircraft Industries Group (CAIG) Z-18A típusjelű szállító helikoptere megkezdte szolgálatát a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi hadseregének légierejében – legalábbis erről közölt cikket a kormányzati China Central Television (CCTV) hírműsora.
Gyűlnek a viharfelhők a bolgár repülős égen, legalábbis ami a hadrendben lévő típusok üzembentartását illeti. Legújabb áldozat a Szu-25-ös flotta, mely 2017. december 14. óta nem repülhet és komoly kérdés, hogy fog-e újra.
2018. január 17-én, szerdán délután egy havas domboldalra zuhant a Török Légierő egyik CASA CN-235 típusú katonai teherszállító repülőgépe. A repülőgép 3 fős személyzete életét vesztette.
A Magyar Honvédség már az ország légterébe történő berepülés előtt jelzett arról a kisgépről az illetékes szerveknek, amelyről később kiderült, hogy tizenegy migránst szállított, s amit hétfő este találtak meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kállósemjén határában - közölte a Honvédelmi Minisztérium.