2022. 11. 28. hétfő
Stefánia
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb részletek a hétfő reggeli halálos balesetről – Az elhunyt sofőr figyelmetlensége vezethetett a tragédiához

Újabb részletek a hétfő reggeli halálos balesetről – Az elhunyt sofőr figyelmetlensége vezethetett a tragédiához
Illés György Cinó  |  2022. 10. 03., 14:28

A reptér felől érkező kamionos elmulasztotta az elsőbbségadást, az elkerülő úton haladó jármű vontatmányának ütközött. Vezetőfülkéje a fölismerhetetlenségig összeroncsolódott, a motor kiszakadt a helyéről és az út menti árokba repült, a másik járművet a szemközti árokban egy fa állította meg, de a sofőrfülke szerencsére jó állapotban megmaradt, a benne utazónak sem lett komolyabb sérülése. A helyszínen tájékozódtunk.

Amint a katasztrófavédelem közlése nyomán már korábban megírtuk, az elsődleges információk szerint két kamion ütközött össze Kalocsánál, az 512-es számú út és a Paksi köz kereszteződésénél október 3-án, hétfőn reggel 9 óra 22 perc körül.

A balesetet az okozhatta, hogy az egyik sofőr figyelmen kívül hagyta a részére kihelyezett „Elsőbbségadás kötelező” közúti jelzőtábla [valójában „Állj! Elsőbbségadás kötelező”, azaz STOP tábla – A szerk.] utasítását, és nem biztosított elsőbbséget a védett úton haladó teherautónak.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A baleset következtében az egyik sofőr olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A másik sofőr is megsérült a balesetben.
Műszaki mentés céljából a kalocsai hivatásos tűzoltók vonultak ki. Az egység egy embert feszítővágó segítségével emelt ki az egyik járműből. A mentők is a helyszínen voltak. Az érintett útszakaszon teljes útzár volt érvényben, a forgalmat elterelték, kerülni a városon keresztül lehetséges – írta reggel a katasztrófavédelem.

Az esetről pár perccel korábban a rendőrség hivatalos portálja, a Police.hu is beszámolt az esetről, azonban a rendőrségi tájékoztatás az általunk is megírtakon túli többletinformációt nem tartalmazott.
Később kértük a rendőrség hivatalos, részletesebb tájékoztatását, amelyben a baleset körülményei mellett az elhunyt sofőr korára és lakóhelyére is rákérdeztünk, ám a válasz szerint a fenti közleményen túlmenően a rendőrség nem kíván nyilatkozni a balesetről.

A helyszínen tájékozódva, az ott látható nyomok, a roncsok helyzete és a rajtuk lévő sérülések alapján annyival sikerült többet megtudnunk, illetve kikövetkeztetnünk, hogy

A SZERENCSÉTLENÜL JÁRT SOFŐR AZ IPARI PARK FELŐL KÖZELÍTETT AZ ELKERÜLŐ ÚTI KERESZTEZŐDÉSHEZ, AHOL MINIMÁLIS FÉKNYOMOT HAGYVA, NAGY SEBESSÉGGEL ROHANT BELE AZ ELKERÜLŐ ÚTON AZ 51-ES ÚT FELŐL FOKTŐ IRÁNYÁBAN HALADVA KÖZLEKEDŐ KAMION RAKOMÁNYÁNAK OLDALÁBA.

Az ütközés erejére jellemző, hogy a sofőrfülke teljesen szétroncsolódott, a motor kiszakadt és az út széli árokba repült, rengeteg alkatrész szanaszét szóródott a karambol helyszíne környékén.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A MÁSIK JÁRMŰVET PEDIG AZ ÚT TENGELYÉTŐL MINTEGY 30-40 FOKOS SZÖGBEN HALADÓ PÁLYÁRA LÖKTE, AZ ÚT TÚLOLDALÁN AZ ÁROKBA CSAPÓDOTT, A VONTTÓ BEBICSKÁZOTT, MAJD EGY ÚT MENTI FÁNAK CSAPÓDVA ÁLLT MEG.

Képgaléria megtekintése (3 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

Csak a szerencsén múlhatott, hogy a sofőrfülke szinte teljesen ép maradt, és benne az utas sem sérült komolyabban. Ő még ott jártunkkor, mintegy másfél órával a történtek után is a helyszínen egyeztetett a történtekről a helyszínelő rendőrökkel.


A végzetes figyelmetlenség okait csak találgatni lehet

Azt, hogy mi lehetett az oka a STOP tábla figyelmen kívül hagyásának, csak találgatni lehet, de az alárendelt úton látható halvány, alig néhány méter hosszú féknyom arra utal, hogy a baleset előtti pillanatokban a sofőr cselekvőképes volt, tehát vélhetően nem rosszullét okozta a figyelmetlenséget.

Ellenben tény, hogy a kereszteződés növényzettel sűrű benőttsége miatt is különösen veszélyes: a keresztező, fölérendelt utat a növényzettől az utolsó pillanatig egyáltalán nem lehet belátni, sőt, észlelni is alig, így az utat egészen a kereszteződésig kísérő, magas fák, sűrű bokrok miatt a nem kellően figyelmes sofőrt szinte meglepetésként érheti a kereszteződés.
Indokolt tehát a rendőrségnek a közleményük végére írott figyelmeztetése, amelyben azt kérték:

FOKOZOTT ÓVATOSSÁGGAL ÉS FIGYELEMMEL KÖZLEKEDJENEK!

Emellett az újabb tragédiák elkerülése végett célszerű lenne a növényzet ritkítása a kereszteződés előtti 50-100 méteren, illetve fekvőrendőr kiépítése is indokolt lehet itt, valamint más, hasonló okból veszélyes kereszteződésekben, tankcsapda jellegű helyett a tengely- és futóműkímélő fajtából.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 27., 18:48
Nem mindegy, melyik gyertyát gyújtod meg a koszorún Még >>>
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK