2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Vádat emeltek egy korrupt kalocsai pénzügyőr ellen

2015. 12. 03., 23:13

A férfit még májusban, összehangolt akció keretében érte tetten a TEK és a rendőrség. Akkor a hivatalos szervek szűkszavú közlésén kívül mindössze annyit sikerült megtudnunk az esetről, hogy a rendőrök, illetve a Terrorelhárítási Központ (TEK) szolgálatosai 3-4 megkülönböztető fényjelzést használó polgári autóval hajtották végre az akciót. Az egyik szemtanú fotót is küldött portálunknak.

A fotót akkor közöltük is, kiegészítve a megyei rendőrkapitányság sajtóosztályának és a TEK kommunikációs részlegének tájékoztatásával. Utóbbitól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a TEK semmilyen nyomozati jogkörrel nem rendelkezik, így az ügy hátteréről nincs információjuk. A TEK minden akciója valamely társhatóság felkérésére történik, általában olyan esetekben, amikor a gyanúsított esetleges fegyverbirtoklása, ön és közveszélyes állapota indokolja a fokozott erőkkel történő föllépést. Ebben az esetben a Nemzeti Védelmi Szolgálat volt a kezdeményező, de az eset hátterét most sem ismerik, ezúttal is csupán egy konkrét operatív feladatot hajtottak végre. Ahogy akkori cikkünket zártuk: a Nemzeti Védelmi Szolgálatról tudható, hogy az állami szervek kötelékébe tartozók körében lát el részben védelmi, részben nyomozói feladatokat, utóbbit elsősorban korrupciós ügyek föltárására.


Forrás: KALOhírek / olvasói fotó

A májusi eset ma (csütörtökön) újra fókuszba került, amikor a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy kalocsai pénzügyőr ellen.

A Baon.hu a vádiratra hivatkozva azt írja: a 30 éves vádlott pénzügyőrként dolgozott törzsőrmester rendfokozatban. 2015. május 12-én szolgálatban egy kalocsai vállalkozás kereskedésében próbavásárlást hajtott végre. Az ellenőrzés során a vádlott telefonon a helyszínre hívatta a vállalkozás egyik alkalmazottját. Félrehívta az asszonyt és elkezdte emlegetni, hogy korábban milyen szabálytalanságokat találtak a vállalkozásnál. Azt is mondta a vádlott, hogy ezek miatt négy ember munkáját kitevő mennyiségű irat keletkezett, és hogy ezekért a „hibákért” akár 5 millió forintos bírság is kiszabható. Valójában azonban az adóhatóság korábban nem talált szabálytalanságokat a kereskedés működésében.
Az ellenőrzés utáni napokban a vádlott telefonon is beszélt az alkalmazottal, majd találkozott vele egy kalocsai fogadó parkolójában. Itt közölte, hogy a szabálytalanságoknak a rendszerből való „eltüntetése” és a NAV-nál indult eljárások „megoldása” másfél millió forintba kerül. Valótlanul azt is állította, hogy a pénz neki és négy, meg nem nevezett munkatársának kell.
Ezután további telefonos és személyes egyeztetések következtek, végül a vállalkozás alkalmazottja 2015. május 26-án, az esti órákban Kalocsán adta át a kért 1,5 millió forintot a vádlottnak. A vállalkozó azonban eközben feljelentést tett és a hatóságok csapdát állítottak a pénzügyőrnek: 2015. május 26-án a pénz átadása után a Terrorelhárítási Központ rendőrei elfogták a vádlottat és lefoglalták a pénzt.

Schmidt Gábor a megyei Főügyészség sajtószóvivője az MTI-vel azt is közölte: a vádlottnál tartott házkutatás során az is kiderült, hogy a férfi az otthonában a szolgálati lőfegyverén és a hozzá tartozó lőszereken kívül engedély nélkül is tartott lőszereket.

Az előzetes letartóztatásban lévő pénzügyőrt a nyomozó ügyészek hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettén kívül lőszerrel visszaélés bűntettével is vádolják. Az ügyészség végrehajtandó fegyházbüntetés kiszabását indítványozta az ügyben.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés