2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

ZEBRA! – Három napig ezen lovagoltak a rendőrök

ZEBRA! – Három napig ezen lovagoltak a rendőrök
Illés György Cinó  |  2020. 05. 15., 12:36

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság háromnapos akció keretében figyelte a közlekedők gyalogátkelőhelyen mutatott magatartását a megye több városában. Az akció keretében Kalocsán is több helyszínen dolgoztak a rendőrök. A módszer nem ismeretlen: egyikük a gyalogátkelőhely közelében figyeli a szabályok betartását, a hiányosságokat pedig rádión jelzi a kicsivel arrébb várakozó társainak, akik a renitens járművezetőket megállítva kérik számon a szabálytalanságot.

Ellenőrzésekre az akción kívül is, bármikor, bárhol számíthatunk. A szabályokat viszont nem csak a büntetés elkerülése érdekében kell betartani, sőt, sokkal inkább a balesetek elkerülése végett.

SZÓVAL, TESSÉK NAGYON KÖRÜLTEKINTŐEN VEZETNI, NEM CSAK EBBEN A HÁROM NAPBAN, ÉS NEM CSAK A GYALOGÁTKELŐHELYEKEN!

Ezekben a tavaszi napokban azonban a rendőrségi akció miatt mégis a zebrán nyíltak legkönnyebben a pénztárcák a közlekedési szabálysértések nyomán.
Persze, ha már ott voltak a terepen a rend éber őrei, akkor nem csak a gyalogos-átkelőhelyekre vonatkozó szabályok betartását ellenőrizték, hanem az általános szabályokat is számon kérték.

A két „fizetős sláger”

Persze, egy rendőrségi ellenőrzés során sok minden miatt bezsebelhetünk egy büntetést, a rendőrség meg tőlünk annak büntetési tételét, de van két örökzöld szabálytalanság, ami komoly retorziót vonhat maga után, és sem a kifigyeléséhez, sem a bizonyításához még csak meg sem kell állítani az autót. Csak már a bizonyíték birtokában, a dorgáláshoz kell lemeszelni a sofőrt.

EGYIK SLÁGER A BIZTONSÁGI ÖV – AZT, KÉREM, MINDIG BE KELL KAPCSOLNI, HA ÚTON VAGYUNK, NEM CSAK AZÉRT, MERT KÖTELEZŐ, HANEM AZÉRT IS, MERT MÉG KIS SEBESSÉGEKNÉL IS MEGLEPŐEN NAGY ERŐHATÁSTÓL KÍMÉLHETI MEG TESTÜNKET EGY BALESET ESETÉN.

Aki nem hiszi, legközelebb menjen el a rendőrség által szervezett baleset-megelőzési napok valamelyikére, és próbálja ki az e célt szolgáló demonstrációs eszközt. De akár elég csak megnézni a karambolszimulátorról készült, ebbe a tavaly ősszel az egyik ilyen akcióról készült cikkünkbe ágyazott videónkat.

A másik sláger a telefon.

REMEK, CÍMLAPRA VALÓ FOTÓKAT ÉS GYÖNYÖRŰ VIDEÓKAT KÉSZÍTHETNEK A RENDŐRÖK RÓLUNK, AHOGY A FÜLÜNKNÉL TARTJUK A TELEFONT, ÉS VÍGAN CSEVEGÜNK VALAMI RENDKÍVÜL FONTOS ÉS HALASZTHATATLAN DOLOGRÓL.

Csakhogy a KRESZ szerint az ilyen halaszthatatlan beszélgetések lefolytatása érdekében ki kell állni a forgalomból, ha tényleg olyan fontos.
Esetleg használhatunk kihangosítót, vagy head-setet is, a lényeg, hogy ne tartsuk a kezünkben a készüléket.

STOP = ÁLLJ! (angol>>>magyar)

Még szebb felvételek készülhetnek az emberről, ha a kocsi épp áll, például épp egy zebránál.
A ma délelőtt 11 órakor kezdődött akció helyszínén, a kalocsai rendőrség előtti zebránál – kétségtelenül a város egyik legfurmányosabb csomópontjában – kitűnő alkalom kínálkozott a „forgatáshoz”, ugyanis itt nem csak zebra, hanem stoptábla is van. Annál pedig minden esetben meg kell állni. Aki ezt elmulasztja, mélyen zsebbe nyúlhat.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Máris fölsoroltunk három drága buktatót, noha még szóba sem kerültek a gyalogátkelőhelyre vonatkozó szabályok…
Pedig

A FOLYAMATBAN LÉVŐ AKCIÓ SORÁN ELSŐSORBAN A GYALOGOSOK BIZTONSÁGÁT SZOLGÁLÓ SZABÁLYOK BETARTÁSÁT ELLENŐRIZTÉK.

Azok kedvéért, akiknek esetleg már megkoptak a KRESZ-szel kapcsolatos ismereteik, vagy attól tartanak, hogy a vizsgájuk óta párszor már át is írták a szabályzatot, fussuk át a főbb tudnivalókat!

Ezt kell betartani a zebrán a járművezetőknek…

A KRESZ 43.§-a határozza meg a járművezetőkre vonatkozó szabályokat a gyalogosokkal szembeni magatartás vonatkozásban.
Ennek értelmében a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművel a gyalogosnak elsőbbséget kell adni. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában is elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten halad át, amelyre a jármű bekanyarodik.

Azokat a helyeket, ahol a gyalogosnak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének fokozott óvatossággal és olyan sebességgel kell megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni, és a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos átkelőhely előtt meg is tudjon állni.

A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és továbbhaladni akkor szabad, ha a vezető meggyőződött arról, hogy azt a gyalogosok elsőbbségének a megsértése nélkül megteheti.

Fokozottan ügyelni kell az úttesten a villamos megállóhelynél levő járdasziget és az ahhoz közelebbi járda között áthaladó gyalogosok, a menetrend szerint közlekedő járművek megállóhelyéről az úttestre lelépő gyalogosok, az autóbuszra felszálló és arról leszálló gyermekek, továbbá az egyedül vagy csoportosan áthaladó gyermekek, illetve a koruk, testi fogyatékosságuk vagy más ok miatt saját biztonságukra ügyelni felismerhetően nem képes személyek biztonságának a megóvására.

… ezt pedig a gyalogosoknak

A KRESZ 21.§-a a gyalogosokkal szembeni elvárásokat is megfogalmazza.
E szerint ők a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehetnek át az úttesten, de arra csak akkor léphetnek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről. Az úttestre váratlanul nem léphetnek, és kötelesek az úttesten késedelem nélkül átmenni, valamint a járművek vezetőinek megzavarására vagy megtévesztésére alkalmas minden magatartástól tartózkodni.
A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen áthaladó gyalogosnak a járművekkel, illetve kijelölt gyalogos-átkelőhely hiányában az útkereszteződésnél az arra az útra kanyarodó járművekkel szemben elsőbbsége van, de a megkülönböztető jelzéseket használó gépjárművekkel szemben nincs elsőbbségük.

A kerékpárosokra vonatkozó szabályok szerint a gyalogátkelőhelyen a kerékpárt tolva lehet átkeni, a gyalogosokra vonatkozó szabályok betartásával.

Több helyszínen ellenőriztek

A szerda délelőtti akció után a rendőrök városunk egy másik frekventált, több ok miatt is az átlagosnál veszélyesebb kereszteződésében, a Bátyai út–Vigadó sor–Meszesi út hármas csomópontjában folytatták a szabálytalankodókra való vadászatot.

A lesipuskás módszer lényege, hogy a „lesben álló”, azaz az adott helyszínt megfigyelő rendőr a szabálytalanságról videót készít, és közben már jelzi is a minden irányban néhányszor tíz méteres távolságban várakozó kollégáinak, hogy melyik jármű vezetőjét milyen szabálytalanságért lehet számon kérni.

Ezen a képen viszont szemfüles olvasónknak is sikerült „tetten érni” a hosszú, méla lesben álló rendőrségi munkatársat.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!


Úgy tudjuk, a múlt pénteken az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztető akció keretében teljesített kihívásáról videót közzé tevő Youtube influenszer, Nasz Dániel a zebrákon való közlekedés szabályairól és veszélyeiről is készít majd egy rövitfilmet, és ez utóbbiról a rendőrség hivatalos portálján is hírt adtak az akcióról.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Baleset-megelőzési Bizottsága által meghirdetett Zebra terv elnevezésű kampányhoz Bács-Kiskun megye idén is csatlakozott. Ennek keretében a rendőrök 2020. május 12-e és 14-e között a közlekedésbiztonsági szempontból kiemelt kockázatú gyalogos-átkelőhelyek közvetlen környezetében végeztek ellenőrzést – írja a Police.hu.

Az akció célja, hogy felhívja a figyelmet a közlekedés legvédtelenebb résztvevőire, a gyalogosok biztonságára, főképp, mert

A GYALOGOSOKAT ÉRT KÖZLEKEDÉSI BALESETEK SZINTE MINDEN ESETBEN SZEMÉLYI SÉRÜLÉSSEL JÁRNAK, ÉS IGEN GYAKRAN SÚLYOS, ILLETVE TRAGIKUS KIMENETELŰEK.

A rendőrök megyeszerte, a kisebb városokban is ellenőrzéseket tartottak, melynek során a települések frekventált helyein gyalogosokat, kerékpárosokat és járművezetőket egyaránt megállítottak.

AZ ÁLTALÁNOS RENDŐRI KONTROLL MELLETT A MEGYESZÉKHELYEN, A VÁROSBAN KIÉPÍTETT TÉRFIGYELŐ RENDSZER SEGÍTSÉGÉVEL, ILLETVE CIVIL GÉPKOCSIK FEDÉLZETI KAMERÁVAL SZŰRTÉK KI ÚGY A ZEBRÁN KÖZLEKEDŐ GYALOGOSOKNAK ELSŐBBSÉGET MEG NEM ADÓ GÉPKOCSIVEZETŐKET, MINT A SZABÁLYTALANKODÓ GYALOGOSOKAT.

Előtérbe került a prevenció is.

Kecskemét több gyalogos-átkelőhelyénél is állítottak meg járókelőket és bicikliseket az egyenruhások. A szabálytalanul közlekedőket figyelmeztették, és felhívták a figyelmüket a közlekedési szabályok betartásának fontosságára.
Ellenben a

A SZABÁLYOSAN KÖZLEKEDŐKET – EGY RÖVID FELELETVÁLASZTÓS TESZT KITÖLTÉSÉT KÖVETŐEN – MEGAJÁNDÉKOZTÁK.

A kicsik ceruzát, fluoreszkáló matricát, csokoládét, a felnőttek fényvisszaverő mellényt, a biciklisek pedig csengőt, fényvisszaverő prizmát, lámpát és karpántot kaptak a rendőröktől.

Annak érdekében, hogy ne váljanak közlekedési baleset sérültjeivé, áldozatává, mind maguk a gyalogosok, mind a járművezetők rendkívül sokat tehetnek. Fontos, hogy a járművezetők fokozott figyelemmel és óvatossággal közelítsék meg azokat a helyeket, ahol gyalogosok hirtelen megjelenésére lehet számítani. Gyalogosként a legfontosabb, hogy az úttesten való áthaladás előtt meg kell győződni arról, hogy biztonságosan át lehet-e kelni. Tilos jelzésen soha ne menjen át, és korlátozott látási viszonyok esetén ügyeljen a láthatóságra – írja a rendőrségi portál cikke, hozzátéve,

… hogy mindenki hazaérjen!" Az akcióról pedig ezt a videót tették közzé:


Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 24., 10:01
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!
2023-11-21 18:40:00
Mindazokat várják, akik a Paksi Atomerőmű és a kapcsolódó létesítmények társadalmi kontrolljának menetére, a TEIT működésére, a Társulás rendelkezésére álló források felhasználására kíváncsiak, vagy javaslattal kívánnak élni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>
2023. 11. 22., 09:12
Gyermekkórházak osztályain gyógyuló gyermekek részére, illetve nehéz sorsú családok kisgyermekeinek szervez karácsony előtt örömöt a bohócdoktor csapat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK