2021. 11. 29. hétfő
Taksony
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Szent István Gimnázium 250 éve a Viski Múzeum tárlatán

Illés György Cinó  |  2015. 09. 23., 08:53

A gimnázium fennállásának 250. évfordulójára rendezett programsorozat keretében életre hívott kiállítás ünnepélyes megnyitóján Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő, a gimnázium egykori diákja köszöntőt mondott, Perity Lajos, az intézmény jelenlegi igazgatója fölidézte a gimnázium történetét, és pillanatfelvételt adott az iskola jelenéről, majd a tárlatot Romsics Imre, a múzeum igazgatója nyitotta meg.

A megnyitó ünnepélyre a fesztivál szombati napján, délelőtt 11 órai kezdettel, mondhatni „főműsoridőben” került sor. Ennek megfelelően a megnyitó nagy érdeklődés mellett zajlott a Viski Károly Múzeum földszinti folyosóján.

Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke rövid konferansza után, köszöntőjében Bolvári Ferdinánd elmondta: számos más egykori gimnazistához hasonlóan ő nemcsak tudást, az érettségi bizonyítványt, és a sok szép iskolai élményt kapta, hanem ott ismerte meg későbbi feleségét is.

Nosztalgikus visszaemlékezésében az iskola sok más adománya közt az általa átélt, feledhetetlen, az országon átvezető dunai kajaktúra mellett más, egy életre meghatározó élményt idézett föl, mielőtt átadta volna a szót a gimnázium igazgatójának, Perity Lajosnak.

„250 év nagyon hosszú idő, emberi léptékkel nehezen érzékelhető, de hosszú idő ez egy iskola történetében is. Vajon hány ember állt közvetlen kapcsolatban ez idő alatt az iskolával? Talán nem járok messze a valóságtól, ha azt mondom, hogy közel 20.000 ember, egy Kalocsa méretű kisváros lakossága mondhatta el magáról, hogy kalocsai gimnazista volt” – kezdte beszédét az igazgató, majd az adott keretek engedte részletességgel összefoglalta a gimnázium történetét, az intézmény alapító okiratának 1765. június 12-én történt aláírásától napjainkig. Szólt a kezdeti piarista rendhez kötődő időszakról és arról is amikor jezsuiták vették át az intézményt, fölidézte az I. és a II. Ratio Educationis királyi tanügyi rendeletek hatálybalépésének következményeit az iskola életére, és szólt a háborús időszakokról is, amikor az épület hadi kórháznak helyszínt, a diákság pedig katonákat – és hősi halottakat – adott a hazának.

Szintén fölidézte, amikor a gimnázium ’19-ben sikeresen elkerülte, és amikor ’48-ban elszenvedte a kommunista átszervezést, és az iskola szervezeti kereteinek fejlődése és a benne folyó pedagógiai munka változásai mellett az általa elfoglalt épületek kialakulásának, bővítésének történetét is ismertette.

Az iskola jelenével kapcsolatban emlékeztetett: az utóbbi években pályázati forrásból több jelentős felújítás is zajlott, zajlik. 2013. novemberében átadták a korszerű természettudományi laboratóriumot, a jelenlegi munkálatok során pedig az épület teljeskörű energetikai felújítása történik meg.
Jelenleg 4 évfolyam 12 osztályában, 27 fős tantestület mellett 11 óraadó tanárral és 301 tanulóval folyik a nemzeti kerettantervre épülő, tagozatos rendszerű oktatás.

A továbbiakban Romsics Imre mutatta be a kiállítást a megjelenteknek, ismertetve a kiállított tárgyak kiválasztásának, csoportosításának szempontjait. A gimnázium negyed évezrede fotók, tantervek, bizonyítványok, kitüntetések, a tudós tanárok művei, munkásságuk egyéb emlékei, a természetrajzi szertár érdekes kellékei mutatják be az intézmény fejlődését. Így ajánlva a kiállítást a nagyérdemű figyelmébe.

A megnyitó ünnepélyen közreműködött a Kalocsa Kamarakórus, és az alkalom fényét emelte Korsós Nóra 10/B osztályos tanuló szavalata is, aki Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című versét mondta el.

Az ember élete delére érve már tudja, hogy az időnek nem csak hossza, hanem vastagsága is van. A gimnázium történetét bemutató kiállítás is bizonyítja, ez az intézmény nagyon vastag negyed évezredet élt meg, amelybe a sok nagyszerű diáktett, sport és tanulmányi eredmény mellett világraszóló tudományos kutatások és fölfedezések, európai szintű tudós tanárok életművei is belefértek.
Ennek adja átfogó szeletét – a teljesség igénye nélkül – a Viski Károly Múzeum időszaki kiállítása, amely egy éven át lesz megtekinthető.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>
2021. 11. 28., 11:55
Személyautó árokba hajtott a Dunapataj táblától 100 méterre, Ordas irányában. Még >>>
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei