2023. 09. 28. csütörtök
Vencel
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

100 éves a kalocsai állami rendőrség – Kiállítás a Viski Károly Múzeumban

100 éves a kalocsai állami rendőrség – Kiállítás a Viski Károly Múzeumban
Kastély Béla  |  2022. 09. 20., 07:00

Az újkori, államosított kalocsai rendőrség fennállásának centenáriuma alkalmából egy történelmi visszatekintő anyagot állítottak össze, amely a kalocsai Viski Károly Múzeumban kapott helyet. A tárlat egyik része a csendőrség, illetve a rendőrség előtti idők világába, a másik pedig korabeli fotók segítségével a testület életének 100 éves történetébe enged betekintést. A kiállítást 2022. szeptember 17-én 11 órakor nyitották meg. A tárlatot Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke méltatta, köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester, a kiállítást Bóbis Attila rendőr alezredes, a Kalocsai Rendőrkapitányság megbízott vezetője nyitotta meg, majd Romsics Imre, a múzeum igazgatója mutatta be a jelenlévőknek. Az esemény fényét Répási Balázs és Csupor Balázs szaxofon–zongora duettje emelte. A megnyitó alatt a múzeum előtti parkolóban régi és új rendőrautókat állítottak ki, majd büféasztalos állófogadás után a városi rendőrkapitányság épületét is megtekinthették az érdeklődők.

Az ünnepélyes megnyitó Répási Balázs és Csupor Balázs szaxofon–zongora duettjével kezdődött, majd Markó László, a Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke vezette fel a rendezvényt, akitől az is megtudtuk, miként született meg a kiállítás megrendezésének ötlete.

A tavalyi százéves várostörténeti kiállítás megnyitóján átsétáltunk a városházára, melynek az alaprajzát megnéztük. Ott szerepelt a rajzon egy külön helyiség, ami az állami rendőrségnek a székhelye volt, 100 évvel ezelőtt. Ez egy jó kiindulópont volt ahhoz, hogy a következő kiállítást megrendezzük"

mondta Markó László.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A Kalocsai Múzeumbarátok Köre elnöke ezt követően felkérte dr. Filvig Gézát beszéde megtartására. A polgármester üdvözölte a megjelenteket, köztük Mayer József leköszönt rendőrkapitányt, valamint megköszönte a rend őreinek, hogy 101 éve Kalocsát, a kalocsai lakosokat szolgálják és védik.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A polgármester köszöntője után Markó László bemutatta Bóbis Attila rendőr alezredest, a Kalocsai Rendőrkapitányság megbízott vezetőjét. Mint megtudtuk, a kapitány 25 évvel ezelőtt szerelt fel. A rendőri pályát Budapesten kezdte, majd Izsákon dolgozott, mint körzeti megbízott. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után, ahol hadnagyi rendfokozatot kapott, Izsákon lett csoportvezető. Innen került a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságra, ahol a Közlekedés Rendészeti Osztály vezetője lett. A Kalocsai Rendőrkapitányság vezetői feladatait 2022. július 1-jétől látja el.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A bemutatás után az alezredes is köszöntötte a résztvevőket és megköszönte a kiváló szervezést, majd elmondta:

Nemzetközi tapasztalataim, más kitekintések és a visszajelzésekből nyugodt szívvel állíthatom, hogy a mai magyar rendőrség Európa egyik legjobban szervezett, legeredményesebb rendőrsége. Büszkén jelenthetem, hogy ennek az országos rendőrségnek a Kalocsai Rendőrkapitányság szintén az egyik oszlopos tagja, és élen jár a munkavégzésben. Ezt elsősorban kiválóan felkészült kollégáinknak, valamint kiváló elődeinknek, a volt rendőrkapitány uraknak köszönhető

– mondta mások mellett Bóbis Attila.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A kiállítás rendkívül részletes és mindenre kiterjedő, mintegy 30 perces bemutatóját Romsics Imre múzeumigazgató tartotta. Az igazgató nagyon érdekes információkkal gyarapította a jelenlévők tudását.

Az élet iróniája, hogy Kalocsán 1921. július 1-jén alakul meg az állami rendőrség 33 fővel, és majd 1921. szeptember 28-án alakul meg a város. Előtte ugyanis a községi rendőrség és a csendőrség vigyázott a rendre, de a városokban mindez már az állami rendőrség feladata volt."mondta az igazgató.

A kiállítási anyagban egy egészen megdöbbentő okiratot is megtekinthetünk.

A legelső tárlatban látható az a statárium, ami az 1848-as szabadságharc utáni nagy káoszban próbál rendet rakni ebben az országban, hiszen nem lehetett kimenni úgy a falvak közötti területekre, hogy valakik ne raboljanak ki. Ezért Rádai Gedeon hozott egy rendelkezést: a valakit tetten érnek, ott és azonnal, három órán belül fölakasztják. Lehet, hogy a mai világban ez kicsit morbidnak tűnik, de akkor két esztendő alatt rendet raktak az országban, és szó szerint rendet.

-  hangsúlyozta Romsics Imre múzeum igazgató.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A kiállítási tárgyak között szolgálati fegyverek, egyenruhák, rendfokozati váll-lapok is láthatók, illetve korabeli újságcikkeken, fotókon és a fotókhoz illő tárgyakon keresztül mutatják be a szervezet több mint 100 éves múltját és tevékenységét. 

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A múzeum parkolójában kiállították a rendőrség egyik ikonikus járművét is. Az ezerkettes Lada, vagyis a Zsiguli nemcsak a Bujtor István filmek rajongóinak szívét dobogtatta meg. A Patus Zsolt nyugalmazott rendőr főtörzszászlós tulajdonában lévő, 1980-as évjáratú, kereklámpás egy igazi gyönyörűség. Ezek a szolgálati Ladák és változataik három évtizeden át rótták az utakat országszerte.

Képgaléria megtekintése (66 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Kastély Béla / KALOhírek

A kiállítás megnyitója után az egykori Kolecsányi-villát, a városi rendőrkapitányság épületét az érdeklődők Bóbis Attila rendőr alezredes kalauzolása mellett járhatták be, az elmondottakat Romsics Imre múzeumigazgató történeti információkkal fűszerezte.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 28., 10:12
Egy hónap múlva délután öt órakor már sötét lesz. Még >>>
2023. 09. 28., 09:14
Igazi C-vitamin bomba a piros csipkebogyó! Még >>>
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK