2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Fényképeken Kalocsa öröksége – Fotótárlat a Városi Galériában

Illés György Cinó  |  2017. 02. 28., 18:46

Pénteken, február 24-én délután öt órakor kezdődött a megnyitója annak a Viski Károly Múzeum és a Kalocsai Értéktár Bizottság gondozásában létrejött fotótárlatnak, amelyen városunk értékeinek, örökségi elemeinek bemutatását, illetve új örökségelemek fölkutatását célul tűző, a bizottság által – szerény érdeklődés mellett – kiírt pályázatra érkezett műveket mutatják be az érdeklődőknek, emellett a múzeum archívumából válogatott fotókon a régi Kalocsa is bemutatkozik.

A kiállítás megnyitója a Liszt Ferenc AMI tanára, Vízi Melinda zongorajátékával vette kezdetét, majd dr. Bálint József mondott köszöntőt. Rövid fölvezetőjében a polgármester sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Kalocsa egyetlen itt élő, saját pályázóval sem büszkélkedhetett ezen a pályázaton, majd kihirdette az eredményeket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Eszerint az első helyezést Kovács Ferenc nyerte el a kalocsai vasútállomást sajátos nézőpontból bemutató alkotásáért. A fotó a nemrégiben reménykeltőre fordult sorsú, patinás épületünket egy ecetfacsemete mögé fotózva érzékelteti az egykor szebb napokat látott épület legutóbbi időkig kétséges, bizonytalan helyzetét.

A második helyet Szőnyi Istvánnak ítélte a grémium, aki kifejezetten az értéktári dokumentáció számára igyekezett készíteni olyan fotókat, amelyek az archiválás, értékek dokumentálása szigorú szempontjainak is megfelelve jelenít meg kalocsai örökségelemeket, köztük a sóhajok hídjáról – ezzel a fotóval állt a dobogó második fokára.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A harmadik helyezett Bakó Géza lett, aki a bank fölújított, pontosabban újra megvalósított bádogos tetődíszéről készült fotóért kapott elismerést.

A polgármesteri köszöntések után a kiállítást Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója, egyben a Kalocsai Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, aki az archív képanyag válogatásából is kivette a részét.

A múzeumigazgató szomorúságának adott hangot, hogy mindössze három pályázó élt a felhívás nyújtotta lehetőséggel, holott a pályázatok benyújtásának határidejét meg is hosszabbították, és a polgármesterhez hasonlóan külön fájlalta, hogy a pályázók közt nem volt egyetlen kalocsai – ma Kalocsán élő – fotós sem. Pedig még csak „fotósnak” sem kellett hozzá lenni, a képeket ugyanis nem fotós szakmai szempontok és technikai elvárások szerint vizsgálták, hanem elsősorban tematikájukat tekintve értékelték – derült ki az igazgató által elmondottakból.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az igazgató szólt általában a települési értéktárakról is. Elmondta, ezeket „alulról építkezőnek” szokták mondani, de valójában az értéktárakat és az azt gondozó települési értéktér bizottságokat a törvény erejével hozták létre, és ezek az intézmények eddig nem tudtak szervesen meggyökeresedni a társadalomban, amit az is jelez, hogy eddig egyetlen állampolgári megkeresést könyvelhettek el. A figyelem fölkeltésére és az örökségi értékek iránt érzékeny emberek megmozgatására szánták ezt a pályázatot is.

A továbbiakban a pályázók szerény számával összevetve népes közönség tagjai megtekintették a kiállított alkotásokat, majd kötetlen beszélgetésben elegyedve, pogácsa és egy-egy pohár bor mellett értékelték a látottakat.

A kiállítás március 18-áig, vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-12, illetve 14-17 óráig megtekinthető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés