2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fényképeken Kalocsa öröksége – Fotótárlat a Városi Galériában

Illés György Cinó  |  2017. 02. 28., 18:46

Pénteken, február 24-én délután öt órakor kezdődött a megnyitója annak a Viski Károly Múzeum és a Kalocsai Értéktár Bizottság gondozásában létrejött fotótárlatnak, amelyen városunk értékeinek, örökségi elemeinek bemutatását, illetve új örökségelemek fölkutatását célul tűző, a bizottság által – szerény érdeklődés mellett – kiírt pályázatra érkezett műveket mutatják be az érdeklődőknek, emellett a múzeum archívumából válogatott fotókon a régi Kalocsa is bemutatkozik.

A kiállítás megnyitója a Liszt Ferenc AMI tanára, Vízi Melinda zongorajátékával vette kezdetét, majd dr. Bálint József mondott köszöntőt. Rövid fölvezetőjében a polgármester sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy Kalocsa egyetlen itt élő, saját pályázóval sem büszkélkedhetett ezen a pályázaton, majd kihirdette az eredményeket.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Eszerint az első helyezést Kovács Ferenc nyerte el a kalocsai vasútállomást sajátos nézőpontból bemutató alkotásáért. A fotó a nemrégiben reménykeltőre fordult sorsú, patinás épületünket egy ecetfacsemete mögé fotózva érzékelteti az egykor szebb napokat látott épület legutóbbi időkig kétséges, bizonytalan helyzetét.

A második helyet Szőnyi Istvánnak ítélte a grémium, aki kifejezetten az értéktári dokumentáció számára igyekezett készíteni olyan fotókat, amelyek az archiválás, értékek dokumentálása szigorú szempontjainak is megfelelve jelenít meg kalocsai örökségelemeket, köztük a sóhajok hídjáról – ezzel a fotóval állt a dobogó második fokára.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

A harmadik helyezett Bakó Géza lett, aki a bank fölújított, pontosabban újra megvalósított bádogos tetődíszéről készült fotóért kapott elismerést.

A polgármesteri köszöntések után a kiállítást Romsics Imre, a Viski Károly Múzeum igazgatója, egyben a Kalocsai Értéktár Bizottság elnöke nyitotta meg, aki az archív képanyag válogatásából is kivette a részét.

A múzeumigazgató szomorúságának adott hangot, hogy mindössze három pályázó élt a felhívás nyújtotta lehetőséggel, holott a pályázatok benyújtásának határidejét meg is hosszabbították, és a polgármesterhez hasonlóan külön fájlalta, hogy a pályázók közt nem volt egyetlen kalocsai – ma Kalocsán élő – fotós sem. Pedig még csak „fotósnak” sem kellett hozzá lenni, a képeket ugyanis nem fotós szakmai szempontok és technikai elvárások szerint vizsgálták, hanem elsősorban tematikájukat tekintve értékelték – derült ki az igazgató által elmondottakból.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Az igazgató szólt általában a települési értéktárakról is. Elmondta, ezeket „alulról építkezőnek” szokták mondani, de valójában az értéktárakat és az azt gondozó települési értéktér bizottságokat a törvény erejével hozták létre, és ezek az intézmények eddig nem tudtak szervesen meggyökeresedni a társadalomban, amit az is jelez, hogy eddig egyetlen állampolgári megkeresést könyvelhettek el. A figyelem fölkeltésére és az örökségi értékek iránt érzékeny emberek megmozgatására szánták ezt a pályázatot is.

A továbbiakban a pályázók szerény számával összevetve népes közönség tagjai megtekintették a kiállított alkotásokat, majd kötetlen beszélgetésben elegyedve, pogácsa és egy-egy pohár bor mellett értékelték a látottakat.

A kiállítás március 18-áig, vasárnap és hétfő kivételével naponta 10-12, illetve 14-17 óráig megtekinthető.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 29., 08:23
Kalocsán ugyan némileg csökkent a munkaerő iránti igény, de ezúttal vidéken jóval több munkahelyre keresnek dolgozókat, mint egy hete. Így összesen már 134 munkahelyre várják a jelentkezőket térségünkből, ami a múlt hetinél hárommal több, miközben Szegedre továbbra is létszámkorlát nélkül toborozzák a határvadászokat.
2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 31., 10:31
Húsvétkor is ér mézeskalácsot sütni, de most turbózzátok fel egy kis répával. Nem beszélve arról, hogy így a gyerekek egy kicsivel több zöldséget is tudnak enni, teljesen észrevétlenül. Még >>>
2023. 03. 30., 10:55
A rókák veszettség elleni immunizálására idén tavasszal is sor kerül, melyhez kapcsolódóan az ebzárlat és a legeltetési tilalom életbe lépése sem marad el az érintett térségekben. Még >>>
2023. 03. 30., 09:49
Alig két perc, néhány kattintás, pár adat, és már hozzá is járultunk a Kék Madár Alapítvány céljaihoz, a fesztivál megszervezéséhez, illetve a beteg gyerekek támogatásához, ráadásul úgy, hogy az nekünk egyetlen fillérünkbe sem kerül! Hogyan? – Ebből a kevesebb mint két perces videóból kiderül! Még >>>
2023. 03. 29., 16:00
Zöld erdőben jártunk már sokszor, most íme néhány tradicionális húsvéti vers gyerekeknek, felnőtteknek. Még >>>
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK