2022. 06. 25. szombat
Vilmos
: 401 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Fókuszban városunk öröksége – Kalocsa hungarikumait bemutató installációk a Városházán

Illés György Cinó  |  2022. 06. 24., 09:06

Kalocsa azon kevés települések közé tartozik, amelyek két hungarikummal is büszkélkedhetnek: egyik a fűszerpaprika, beleértve a növény termesztésének és feldolgozásának hagyományait, a másik pedig a népművészeti örökségünk, benne úgy a népi díszítő kézműves technológiák, mint a kalocsai motívumkincs. Örökségünk e két elemét bemutató installációkat állítottak fel a Városházán, a díszterem bejáratának két oldalán. A hungarikum-falak népszerűsítésére akciót indított az önkormányzat: nézd meg, szelfizz, és gyűjtsd a lájkokat!

A hungarikum-falak június 10-én, pénteken tartott átadóján a Városháza új látványosságait dr. Filvig Géza polgármester mutatta be a jelenlévőknek, így mások mellett Simon Zoltán alpolgármesternek, a megjelent önkormányzati képviselőknek, köztük Kákonyi Istvánnal, aki a népviselet bemutatása céljából az egyik tablón is szerepel, valamint a sajtó képviselőinek.

Nyereményjáték!

A sajtónyilvános átadó ünnepségen a polgármester elmondta, hogy az Agrárminisztérium 2021-ben írta ki azt a pályázatot, amely alkalmas volt arra, hogy a két hungarikumunkat megfelelő formában bemutassák a „város szívében”, a több mint százéves Városházán.

Szigeti Tamás tanácsadónak köszönhetően az önkormányzatunk egy eredményes pályázatot nyújtott be, így 100%-os finanszírozású pályázati projekt keretében tudták a két hungarikum-falat kialakítani, összesen kétmillió forint értékben.
A pályázati forrás elnyerését és a közbeszerzési eljárást követően az installációkat egy kalocsai grafikai vállalkozás valósította meg.

Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. (…) Jöjjenek, és tekintsék meg ezt, jöjjenek fel a városházára!”– invitált minden érdeklődőt Filvig Géza, hozzátéve: ezzel kapcsolatosan is egy játékot hirdetnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Úgyhogy, Kedves Kalocsaiak! Gyertek föl a Városháza folyosójára, a hungarikum-falról készítsetek egy fotót vagy szelfit, és azt küldjétek be az info@kalocsa.hu email címre, közzé fogjuk tenni, és azok a fotók, amelyek a legtöbb lájkot fogják kapni, amelyekre a legtöbb szavazat érkezik ezáltal, az első három helyezettet fogjuk díjazni hungarikum termékekkel." A JÁTÉK JÚLIUS 24-ÉIG TART, ÍGY egy TELJES Hónap ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Szeretném, hogyha ebben az időszakban tényleg nagy nyüzsgés lenne Városháza folyosóján, a hungarikum-falak előtt sokan fotózkodnának és tényleg átélnék azt, hogy komoly értékeink vannak a városban, legyünk rá büszkék, és használjuk ki”– mondta Filvig Géza, köszönetet mondva végül minden közreműködőnek a megvalósításért.


Fókuszban Kalocsa öröksége

Sokszor, sokan tűzték már zászlajukra, hogy Kalocsa gazdag kulturális örökségét a lokálpatrióta honfi büszkeség hizlalása mellett a turizmus fejlesztéseinek céljaira is minél jobban ki kell aknázni. E felé tett komoly lépéseknek tekinthető a két hungarikumban rejlő marketingerő kihasználását szolgáló két hungarikum-fal, valamint az is, hogy

VÁROSUNK KILENC GYŰJTEMÉNYE MAGYAR ÖRÖKSÉGI ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT.

Az erről szóló okiratot hivatalosan március 19-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

AZ ÉRINTETT KILENC GYŰJTEMÉNY VEZETŐJÉVEL JÖVŐ SZERDÁN TART PÓDIUMBESZÉLGETÉST DR. FILVIG GÉZA POLGÁRMESTER.

A rendezvény nyilvános, további részletekért lásd a témakörben született cikkünket, amelyben ismertetjük a kilenc érdemesült gyűjteményt is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>
2022. 06. 24., 16:01
Június 22-én, szerda délután a Mezei Virágok Népdalkör látogatta meg a Szociális Otthon lakóit, hogy egy kis kulturális színt vigyenek az idős gondozottak mindennapjaiba. Még >>>
2022. 06. 24., 15:26
Teljes terjedelmében égett egy személyautó a Bátyai úton. Még >>>
2022. 06. 23., 15:50
Nincs is jobb, mint a finom, édes, roppanós főtt kukorica. Hogy ne csalódjunk, mindenképpen alaposan nézzük meg, hogy milyen kukoricát vásárolunk. Még >>>
2022. 06. 23., 15:44
A vállalkozásoknak érdemes mielőbb pótolniuk az esetleges hiányosságokat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK