2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Fókuszban városunk öröksége – Kalocsa hungarikumait bemutató installációk a Városházán

Illés György Cinó  |  2022. 06. 24., 09:06

Kalocsa azon kevés települések közé tartozik, amelyek két hungarikummal is büszkélkedhetnek: egyik a fűszerpaprika, beleértve a növény termesztésének és feldolgozásának hagyományait, a másik pedig a népművészeti örökségünk, benne úgy a népi díszítő kézműves technológiák, mint a kalocsai motívumkincs. Örökségünk e két elemét bemutató installációkat állítottak fel a Városházán, a díszterem bejáratának két oldalán. A hungarikum-falak népszerűsítésére akciót indított az önkormányzat: nézd meg, szelfizz, és gyűjtsd a lájkokat!

A hungarikum-falak június 10-én, pénteken tartott átadóján a Városháza új látványosságait dr. Filvig Géza polgármester mutatta be a jelenlévőknek, így mások mellett Simon Zoltán alpolgármesternek, a megjelent önkormányzati képviselőknek, köztük Kákonyi Istvánnal, aki a népviselet bemutatása céljából az egyik tablón is szerepel, valamint a sajtó képviselőinek.

Nyereményjáték!

A sajtónyilvános átadó ünnepségen a polgármester elmondta, hogy az Agrárminisztérium 2021-ben írta ki azt a pályázatot, amely alkalmas volt arra, hogy a két hungarikumunkat megfelelő formában bemutassák a „város szívében”, a több mint százéves Városházán.

Szigeti Tamás tanácsadónak köszönhetően az önkormányzatunk egy eredményes pályázatot nyújtott be, így 100%-os finanszírozású pályázati projekt keretében tudták a két hungarikum-falat kialakítani, összesen kétmillió forint értékben.
A pályázati forrás elnyerését és a közbeszerzési eljárást követően az installációkat egy kalocsai grafikai vállalkozás valósította meg.

Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. (…) Jöjjenek, és tekintsék meg ezt, jöjjenek fel a városházára!”– invitált minden érdeklődőt Filvig Géza, hozzátéve: ezzel kapcsolatosan is egy játékot hirdetnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Úgyhogy, Kedves Kalocsaiak! Gyertek föl a Városháza folyosójára, a hungarikum-falról készítsetek egy fotót vagy szelfit, és azt küldjétek be az info@kalocsa.hu email címre, közzé fogjuk tenni, és azok a fotók, amelyek a legtöbb lájkot fogják kapni, amelyekre a legtöbb szavazat érkezik ezáltal, az első három helyezettet fogjuk díjazni hungarikum termékekkel." A JÁTÉK JÚLIUS 24-ÉIG TART, ÍGY egy TELJES Hónap ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Szeretném, hogyha ebben az időszakban tényleg nagy nyüzsgés lenne Városháza folyosóján, a hungarikum-falak előtt sokan fotózkodnának és tényleg átélnék azt, hogy komoly értékeink vannak a városban, legyünk rá büszkék, és használjuk ki”– mondta Filvig Géza, köszönetet mondva végül minden közreműködőnek a megvalósításért.


Fókuszban Kalocsa öröksége

Sokszor, sokan tűzték már zászlajukra, hogy Kalocsa gazdag kulturális örökségét a lokálpatrióta honfi büszkeség hizlalása mellett a turizmus fejlesztéseinek céljaira is minél jobban ki kell aknázni. E felé tett komoly lépéseknek tekinthető a két hungarikumban rejlő marketingerő kihasználását szolgáló két hungarikum-fal, valamint az is, hogy

VÁROSUNK KILENC GYŰJTEMÉNYE MAGYAR ÖRÖKSÉGI ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT.

Az erről szóló okiratot hivatalosan március 19-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

AZ ÉRINTETT KILENC GYŰJTEMÉNY VEZETŐJÉVEL JÖVŐ SZERDÁN TART PÓDIUMBESZÉLGETÉST DR. FILVIG GÉZA POLGÁRMESTER.

A rendezvény nyilvános, további részletekért lásd a témakörben született cikkünket, amelyben ismertetjük a kilenc érdemesült gyűjteményt is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK