2023. 03. 21. kedd
Benedek
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 610.8 Ft/l   Dízel: 618.8 Ft/l   Írjon nekünk

Fókuszban városunk öröksége – Kalocsa hungarikumait bemutató installációk a Városházán

Illés György Cinó  |  2022. 06. 24., 09:06

Kalocsa azon kevés települések közé tartozik, amelyek két hungarikummal is büszkélkedhetnek: egyik a fűszerpaprika, beleértve a növény termesztésének és feldolgozásának hagyományait, a másik pedig a népművészeti örökségünk, benne úgy a népi díszítő kézműves technológiák, mint a kalocsai motívumkincs. Örökségünk e két elemét bemutató installációkat állítottak fel a Városházán, a díszterem bejáratának két oldalán. A hungarikum-falak népszerűsítésére akciót indított az önkormányzat: nézd meg, szelfizz, és gyűjtsd a lájkokat!

A hungarikum-falak június 10-én, pénteken tartott átadóján a Városháza új látványosságait dr. Filvig Géza polgármester mutatta be a jelenlévőknek, így mások mellett Simon Zoltán alpolgármesternek, a megjelent önkormányzati képviselőknek, köztük Kákonyi Istvánnal, aki a népviselet bemutatása céljából az egyik tablón is szerepel, valamint a sajtó képviselőinek.

Nyereményjáték!

A sajtónyilvános átadó ünnepségen a polgármester elmondta, hogy az Agrárminisztérium 2021-ben írta ki azt a pályázatot, amely alkalmas volt arra, hogy a két hungarikumunkat megfelelő formában bemutassák a „város szívében”, a több mint százéves Városházán.

Szigeti Tamás tanácsadónak köszönhetően az önkormányzatunk egy eredményes pályázatot nyújtott be, így 100%-os finanszírozású pályázati projekt keretében tudták a két hungarikum-falat kialakítani, összesen kétmillió forint értékben.
A pályázati forrás elnyerését és a közbeszerzési eljárást követően az installációkat egy kalocsai grafikai vállalkozás valósította meg.

Eddig nagyon pozitív visszajelzéseket kaptunk. (…) Jöjjenek, és tekintsék meg ezt, jöjjenek fel a városházára!”– invitált minden érdeklődőt Filvig Géza, hozzátéve: ezzel kapcsolatosan is egy játékot hirdetnek.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!Úgyhogy, Kedves Kalocsaiak! Gyertek föl a Városháza folyosójára, a hungarikum-falról készítsetek egy fotót vagy szelfit, és azt küldjétek be az info@kalocsa.hu email címre, közzé fogjuk tenni, és azok a fotók, amelyek a legtöbb lájkot fogják kapni, amelyekre a legtöbb szavazat érkezik ezáltal, az első három helyezettet fogjuk díjazni hungarikum termékekkel." A JÁTÉK JÚLIUS 24-ÉIG TART, ÍGY egy TELJES Hónap ÁLL RENDELKEZÉSRE.

Szeretném, hogyha ebben az időszakban tényleg nagy nyüzsgés lenne Városháza folyosóján, a hungarikum-falak előtt sokan fotózkodnának és tényleg átélnék azt, hogy komoly értékeink vannak a városban, legyünk rá büszkék, és használjuk ki”– mondta Filvig Géza, köszönetet mondva végül minden közreműködőnek a megvalósításért.


Fókuszban Kalocsa öröksége

Sokszor, sokan tűzték már zászlajukra, hogy Kalocsa gazdag kulturális örökségét a lokálpatrióta honfi büszkeség hizlalása mellett a turizmus fejlesztéseinek céljaira is minél jobban ki kell aknázni. E felé tett komoly lépéseknek tekinthető a két hungarikumban rejlő marketingerő kihasználását szolgáló két hungarikum-fal, valamint az is, hogy

VÁROSUNK KILENC GYŰJTEMÉNYE MAGYAR ÖRÖKSÉGI ELISMERÉSBEN RÉSZESÜLT.

Az erről szóló okiratot hivatalosan március 19-én adták át a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.

AZ ÉRINTETT KILENC GYŰJTEMÉNY VEZETŐJÉVEL JÖVŐ SZERDÁN TART PÓDIUMBESZÉLGETÉST DR. FILVIG GÉZA POLGÁRMESTER.

A rendezvény nyilvános, további részletekért lásd a témakörben született cikkünket, amelyben ismertetjük a kilenc érdemesült gyűjteményt is!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023. 03. 17., 15:28
A március 11-én Soltvadkerten megtartott Weinhardt János Asztalitenisz Emlékversenyen négy csapattal vett részt az ASC Kalocsa. A megye egyes mezőny aranyérmét Vida–Győri párosunk szerezte meg.
2023. 03. 16., 15:18
Az egyetlen ismert Petőfi sírversnek és az eredeti sírkőnek a múzeum udvarán emléksarkot rendeztek be. Az ünnepélyes avatót március 15-én délelőtt tartották. Ünnepi műsort a Belvárosi Általános Iskola tanulói adtak. Köszöntőt mondott dr. Filvig Géza polgármester. A sírkő és a vers történetét Romsics Imre múzeumigazgató ismertette.
2023-03-21 08:47:44
A kalocsai kereskedő, Szabó Ferenc a ravatalon feküdt, amikor a város népe a jobbágy-felszabadításra koccintott. Petőfi költészetét általa ismerhették meg a kalocsaiak, unokaöccse a szabadságharc lőporfelelőse volt. A sírvers, a sírkő és az alatta eltemetett személy történetét a március 15-ei emlékhelyavatón ismerhettük meg.
2023-03-20 13:21:39
Az eseménynek különös jelentőséget ad, hogy az eseményen a térségi vízellátó és szennyvíztisztító rendszer fejlesztéséről, a Kalocsa-Paks Duna-híd építéséről első kézből juthat információkhoz a nagyobb részt szakmai közönség.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 20., 13:13
Elfogtak és őrizetbe vettek a kalocsai rendőrök egy 54 éves férfit, akinek bevonták a vezetői engedélyét egy hónapja, amikor ittasan balesetezett. Most azonban ismét volán mögé ült, szintén részegen, ráadásul a vezetői engedélye nélkül. Még >>>
2023. 03. 20., 08:47
Napos, tavaszias idő várható a jövő héten: folytatódik a felmelegedés, megszűnnek a hajnali fagyok és pénteken akár 22 Celsius-fok is lehet a legmelegebb órákban. Még >>>
2023. 03. 19., 09:43
Értékes nyereményekkel indítja újra útjára a vízivást népszerűsítői kampányát az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a víz világnapjához (március 22.) kapcsolódóan. Még >>>
2023. 03. 18., 11:12
Akik szerint Magyarország – és a pápa – magára maradt a béke pártján, azok kedvéért itt egy remek videó! Így olvas be egy igazi, tisztességes baloldali a képmutató EP héjáknak! Még >>>
2023. 03. 17., 14:44
Világszerte romlik az emberek alvásminősége, erre szeretné felhívni a figyelmet a minden évben megrendezésre kerülő alvás világnapja, ami mindig a tavaszi napéjegyenlőség előtt kerül megrendezésre. Még >>>
2023. 03. 17., 09:47
Március 21-én parkgondozási munkálatokat végeznek a városban. Még >>>