2022. 10. 02.
Petra
: 421 Ft   : 429 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban
Illés György Cinó  |  2022. 08. 08., 14:48

Múlt szombaton délután újabb kiállítás nyílt Kovács László Fazekas alkotóházában Ezúttal Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása nyílt meg, mintegy ötven érdeklődő előtt. A kiállítást megnyitotta Pécsi Krisztina, az alkotó régi barátja, jó ismerője, aki pályáját, fejlődést is követte, és a mandalák szellemi, lelki tartalmának, üzenetének is értő tolmácsolója.

A mandalák egyfajta meditatív állapotban készülnek, általában napi egy-két órás munkával, egyenként úgy egy hónap alatt, a kisebb lélegzetvételű munkák, persze, hamarabb is – tudtuk meg Gombaszöginé Vargacz Tecától. Az alkotó elmondta, hogy jó néhány éve látott egy mandaladíszítésű követ, amely nagyon megtetszett neki, és először csak elkezdte nézegetni a kavicsokat, hogy melyikből mit lehetne kihozni.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Később a gyakorlatba is elkezdte átültetni elképzeléseit, képezte is magát, más alkotók munkáinak tanulmányozásával, a mandalák szellemi tartalmainak, filozófiájának megismerésével és sok gyakorlással, próbálkozással, mígnem szinte szenvedélyévé vált a mandalafestés.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A mostani kiállítás-megnyitót emlékezetesebbé tette, hogy a művésznő három kisebb alkotását tombolanyereményként ajánlotta föl, így hárman egy-egy művészi mandaladíszítésű kis ajándéktárggyal térhettek haza. Az érkezők a neveiket egy-egy papírra írva egy kalapba dobták, majd a megnyitó utáni udvari program nyitányként húzták ki a nyerteseket.


A résztvevők ezt követően magánfelajánlás nyomán sült szalonna vacsora keretében vitathatták meg a látottakat, illetve folytathatták kötetlenebb formában a beszélgetést, köztünk gyakran olyanok, akik máskor, máshol nem is igen találkoznak egymással.
Ezeknek az alkalmaknak az értékek közvetítése mellett talán éppen ez volna a lényege, hiszen a Fazekas Alkotóház körüli pezsgő kulturális élet célja épp a közösségépítés – fejtette ki portálunknak a kiáltásmegnyitó és az annak apropóján megtartott közösségi est kapcsán Kovács László.

Az alkotóház, illetve az annak életét irányító fazekasmester komolyabb rendezvénnyel legközelebb a Paprikafesztivál idejére készül. Hogy le ne maradjanak, kövessék Kovács László, illetve az alkotóház közösségi médiás oldalát!
Érdemes!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 10. 02., 09:27
Az intézkedés során 10 fő külföldit talált a rendőr a gépkocsi fülkéjében kialakított rejtekhelyen. Még >>>
2022. 10. 02., 08:39
2022. 10. 01., 10:41
A rezsiválság miatti intézkedéscsomag keretében egyre több uszodát zárnak be országszerte. Még >>>
2022. 09. 30., 18:19
Az észak, északkelet felé távozó felhő- és csapadékzóna mögött az ország nagyobb részén átmenetileg szakadozik, gomolyosodik a felhőzet, kisüt a nap, és a délután nagyobb részében már csak kevés helyen lehet záporeső, északkeleten, keleten zivatar. Még >>>
2022. 09. 30., 16:15
Az asszony sérülései olyan súlyosak voltak, hogy az egyik kézfejét amputálni is kellett. Még >>>
2022. 09. 30., 09:40
Két embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki a roncsok közül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK