2023. 09. 27. szerda
Adalbert
: 388 Ft   : 368 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban
Illés György Cinó  |  2022. 08. 08., 14:48

Múlt szombaton délután újabb kiállítás nyílt Kovács László Fazekas alkotóházában Ezúttal Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása nyílt meg, mintegy ötven érdeklődő előtt. A kiállítást megnyitotta Pécsi Krisztina, az alkotó régi barátja, jó ismerője, aki pályáját, fejlődést is követte, és a mandalák szellemi, lelki tartalmának, üzenetének is értő tolmácsolója.

A mandalák egyfajta meditatív állapotban készülnek, általában napi egy-két órás munkával, egyenként úgy egy hónap alatt, a kisebb lélegzetvételű munkák, persze, hamarabb is – tudtuk meg Gombaszöginé Vargacz Tecától. Az alkotó elmondta, hogy jó néhány éve látott egy mandaladíszítésű követ, amely nagyon megtetszett neki, és először csak elkezdte nézegetni a kavicsokat, hogy melyikből mit lehetne kihozni.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Később a gyakorlatba is elkezdte átültetni elképzeléseit, képezte is magát, más alkotók munkáinak tanulmányozásával, a mandalák szellemi tartalmainak, filozófiájának megismerésével és sok gyakorlással, próbálkozással, mígnem szinte szenvedélyévé vált a mandalafestés.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A mostani kiállítás-megnyitót emlékezetesebbé tette, hogy a művésznő három kisebb alkotását tombolanyereményként ajánlotta föl, így hárman egy-egy művészi mandaladíszítésű kis ajándéktárggyal térhettek haza. Az érkezők a neveiket egy-egy papírra írva egy kalapba dobták, majd a megnyitó utáni udvari program nyitányként húzták ki a nyerteseket.


A résztvevők ezt követően magánfelajánlás nyomán sült szalonna vacsora keretében vitathatták meg a látottakat, illetve folytathatták kötetlenebb formában a beszélgetést, köztünk gyakran olyanok, akik máskor, máshol nem is igen találkoznak egymással.
Ezeknek az alkalmaknak az értékek közvetítése mellett talán éppen ez volna a lényege, hiszen a Fazekas Alkotóház körüli pezsgő kulturális élet célja épp a közösségépítés – fejtette ki portálunknak a kiáltásmegnyitó és az annak apropóján megtartott közösségi est kapcsán Kovács László.

Az alkotóház, illetve az annak életét irányító fazekasmester komolyabb rendezvénnyel legközelebb a Paprikafesztivál idejére készül. Hogy le ne maradjanak, kövessék Kovács László, illetve az alkotóház közösségi médiás oldalát!
Érdemes!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 07:10
Muzsikaszótól lesz hangos a város, amikor néptáncosaink színes forgataga a város hét pontján tart majd bemutatókat a Kalocsai Szüreti Felvonulás keretében. A helyszínek közt nyolc lovas kocsi szállítja majd a hagyományőrzőket, akik között talán már határon túliakat is láthatunk majd. Mutatjuk az időpontot és a helyszíneket!
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 11:40:00
Érdemes volt kilátogatni szeptember első szombatján a kalocsai reptérre, ahol látványos tűzijátékkal nyíló esti futás, repülési lehetőség és ingyenes egészségügyi vizsgálatok is várták az érdeklődőket az Aero Club Foktő-Kalocsa rendezvényén.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 27., 16:56
A Kórházlelkészi Szolgálatának működése - mely a „Kéz a kézben” nevet kapta - jóval túlmutat a lelkipásztori szentségkiszolgáltatáson és az időszakos kórházi szentmiséken. Még >>>
2023. 09. 27., 10:33
Valaki kihasználta, hogy a vendégek nem zárták be az ajtót; az ismeretlen a szobából elemelt közel 150.000 forintot. Még >>>
2023. 09. 26., 12:16
Úgy tett, mintha megcsalt férjként rajtakapta volna az asszonyt és egy gázriasztó pisztollyal kirabolta a „házasságtörésben vétkes" férfi riválisát. Még >>>
2023. 09. 25., 17:54
A tűz felügyelet nélkül nem hagyható, távozás után pedig minden esetben gondoskodni kell annak biztonságos eloltásáról. Még >>>
2023. 09. 25., 10:50
Csendháborítás miatt igyekezett a helyszínre a rendőr, de ott váratlan helyzettel szembesült. Azonnal cselekedett. Még >>>
2023. 09. 25., 10:21

  NÉPSZERŰ HÍREK