2024. 07. 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban

Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása a Kalocsai Fazekas Alkotóházban
Illés György Cinó  |  2022. 08. 08., 14:48

Múlt szombaton délután újabb kiállítás nyílt Kovács László Fazekas alkotóházában Ezúttal Gombaszöginé Vargacz Teca mandalafestő kiállítása nyílt meg, mintegy ötven érdeklődő előtt. A kiállítást megnyitotta Pécsi Krisztina, az alkotó régi barátja, jó ismerője, aki pályáját, fejlődést is követte, és a mandalák szellemi, lelki tartalmának, üzenetének is értő tolmácsolója.

A mandalák egyfajta meditatív állapotban készülnek, általában napi egy-két órás munkával, egyenként úgy egy hónap alatt, a kisebb lélegzetvételű munkák, persze, hamarabb is – tudtuk meg Gombaszöginé Vargacz Tecától. Az alkotó elmondta, hogy jó néhány éve látott egy mandaladíszítésű követ, amely nagyon megtetszett neki, és először csak elkezdte nézegetni a kavicsokat, hogy melyikből mit lehetne kihozni.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó


Később a gyakorlatba is elkezdte átültetni elképzeléseit, képezte is magát, más alkotók munkáinak tanulmányozásával, a mandalák szellemi tartalmainak, filozófiájának megismerésével és sok gyakorlással, próbálkozással, mígnem szinte szenvedélyévé vált a mandalafestés.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György Cinó

A mostani kiállítás-megnyitót emlékezetesebbé tette, hogy a művésznő három kisebb alkotását tombolanyereményként ajánlotta föl, így hárman egy-egy művészi mandaladíszítésű kis ajándéktárggyal térhettek haza. Az érkezők a neveiket egy-egy papírra írva egy kalapba dobták, majd a megnyitó utáni udvari program nyitányként húzták ki a nyerteseket.


A résztvevők ezt követően magánfelajánlás nyomán sült szalonna vacsora keretében vitathatták meg a látottakat, illetve folytathatták kötetlenebb formában a beszélgetést, köztünk gyakran olyanok, akik máskor, máshol nem is igen találkoznak egymással.
Ezeknek az alkalmaknak az értékek közvetítése mellett talán éppen ez volna a lényege, hiszen a Fazekas Alkotóház körüli pezsgő kulturális élet célja épp a közösségépítés – fejtette ki portálunknak a kiáltásmegnyitó és az annak apropóján megtartott közösségi est kapcsán Kovács László.

Az alkotóház, illetve az annak életét irányító fazekasmester komolyabb rendezvénnyel legközelebb a Paprikafesztivál idejére készül. Hogy le ne maradjanak, kövessék Kovács László, illetve az alkotóház közösségi médiás oldalát!
Érdemes!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-21 08:54:11
Július második hetében immár a második turnusát tartotta a Méhecskék SE Kalocsa egyik legnépszerűbb nyári, nem bentlakásos focitáborának, amely ezúttal is telt házzal üzemelt mindkét turnusában.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 25., 09:19
Hálózati meghibásodás miatt tapasztalható a vízszolgáltatás kimaradása. Már dolgoznak a hiba elhárításán. Még >>>
2024. 07. 23., 13:54
És ez csak Bács-Kiskun vármegye „termése”… Még >>>
2024. 07. 21., 18:54
A jövő hét végén már a közepes szintet is elérheti a pollenkoncentráció. Még >>>
2024. 07. 20., 09:43
Az állatok egyre gyakrabban támadnak emberre, ennek ellenére civil szervezetek tiltakoznak a törvény ellen. Még >>>
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK