2021. 12. 05.
Vilma
: 364 Ft   : 322 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Hanisch Mátyás barokk festő képével gazdagodott a Kalocsai Érseki Kincstár

2015. 06. 24., 12:32

Hanisch Mátyás eddig ismeretlen képével gazdagodott egy májusi aukciót követően a Kalocsai Érseki Kincstár gyűjteménye. A festő Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló festménye a kincstár állandó kiállításán tekinthető meg – tudósít a Kalocsai Érseki Kincstár.

A Nagyházi Galéria és Aukciósház május végi aukcióján bukkant fel Hanisch Mátyás barokk vándorfestő egy eddig ismeretlen, szakrális témájú festménye. Az aukciós katalógus 76. tételeként szereplő festmény szignózott: a „Mathias Hanisch pinxit Ao.1799” felirat a kép hátoldalán olvasható.

A festményen a művész jellegzetes, hosszúkás arcú, arányos alakjaival találkozhatunk. Hanisch munkáit alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az első csoportba a barnás-narancsos, sötét hátterű oltárképei tartoznak. A másik csoportot világosabb koloritú művei alkotják, melyek közé a most már a Kalocsai Érseki Kincstár állandó kiállításában megtekinthető festménye is tartozik.


Forrás: Kalocsai Érseki Kincstár

Hanisch Mátyás (1754-1806) prágai születésű barokk vándorfestő, egykor a Kalocsai Érsekség „udvari” festőjeként tevékenykedett. Csaknem egy évtizedet élt és alkotott a kalocsai érsekség területén, 1793 körül telepedett le Zomborban. Hanisch a kalocsai érsekség templomépítéseinek, bővítéseinek jelentős időszakában érkezett a déli területekre.
„Hanisch nem volt növendéke a prágai akadémiának, de az valószínűnek tűnik, hogy a sok prágai hasonnevű között festő-felmenői voltak, akiket viszont számon tart a régi lexikonirodalom” – írja Jávor Anna a szabadkai kiállításhoz kapcsolódóan.
Mathias Hanisch műveinek műfaji skálája nem túl széles: csak olajfestékkel dolgozott, az oltárképek és a kolostori szentképek sora logikusan vezet el a portréfestészetig. A megrendelők köre is fedi egymást: a vallásos festményeket szabadkai nemes és polgári családok készíttették, élükön Nikola Mukicscsal, a ferencesek Havi Boldogasszony-képének adományozójával. A 35 tagú ferences portrésorozat – bár nem szignált – feliraton őrzi a donátorok nevét; közülük a Szucsics család portrét is rendelt Hanischtól. A kalocsai érsekség megbízásából pedig a magyar szent királyok függőképeit és hivatalos érsekképmásokat festett a Nagyszeminárium számára. A főpapi sorozat korábbi portrék nyomán készült, csak Katona István kanonok, történetíró arcképe élet után; a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött mellkép a kalocsai portré másolata. Hanisch maga nemcsak másolt, hanem érdekes módon restaurátorként is működött: 1805-ben felújította a bácsi ferencesek refektóriumi Utolsó vacsora-képét, a pécsi Paulus Senser 1737-es alkotását, és a „renovatio” tényét névjelzése mellett fel is tüntette.
Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festőrestaurátora több évtizedes kutatómunkájának köszönhetően vált összeállíthatóvá a művész életrajza, azonosításra került tucatnyi nagyméretű oltárképe, három általa festett kegykép, valamint több mint negyven egyházi portré.
Hanisch Mátyás műveiből 2014. szeptember 3. és október 17. között Baján, a Türr István Múzeum Nagy István Képtárában, valamint október 17. és december 31. között a kalocsai Városi Galériában rendeztek kiállítást.

 

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 02., 09:50
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)
2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 04., 15:17
Az igazoltatás előtt egy őzet ütött el a férfi, és a tetemet az autójába rakta, hogy azt ellopja. Még >>>
2021. 12. 04., 08:57
A negyedik játéknaphoz értünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2021. 12. 04., 08:52
A TEIT támogatásával tette egy-egy mikuláscsomaggal örömtelibbé a kalocsai óvodás gyerekeknek a Mikulás-napot a koronavírus-járvány árnyékában a kalocsai önkormányzat. Még >>>
2021. 12. 03., 17:15
Sajnálattal tudatjuk, hogy elhunyt a kedd délután történt Vasút utcai baleset sérültje. Még >>>
2021. 12. 03., 14:15
A dekoratív mikulásos ajtódíszeket akár kisgyerekkel együtt is el lehet készíteni. Még >>>
2021. 12. 03., 13:12
December 5-én, Advent második vasárnapján délután 17.00 órakor érseki szentmise keretében megáldják a Szent István király (egykori Jezsuita) templomban az idei év új főzésű pálinkáit Szent Miklós püspök, a pálinkafőzők védőszentje közbenjárását kérve. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés