2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 641.8 Ft/l   Dízel: 646.0 Ft/l   Írjon nekünk

Hanisch Mátyás barokk festő képével gazdagodott a Kalocsai Érseki Kincstár

2015. 06. 24., 12:32

Hanisch Mátyás eddig ismeretlen képével gazdagodott egy májusi aukciót követően a Kalocsai Érseki Kincstár gyűjteménye. A festő Szűz Máriát és a gyermek Jézust ábrázoló festménye a kincstár állandó kiállításán tekinthető meg – tudósít a Kalocsai Érseki Kincstár.

A Nagyházi Galéria és Aukciósház május végi aukcióján bukkant fel Hanisch Mátyás barokk vándorfestő egy eddig ismeretlen, szakrális témájú festménye. Az aukciós katalógus 76. tételeként szereplő festmény szignózott: a „Mathias Hanisch pinxit Ao.1799” felirat a kép hátoldalán olvasható.

A festményen a művész jellegzetes, hosszúkás arcú, arányos alakjaival találkozhatunk. Hanisch munkáit alapvetően két csoportra oszthatjuk. Az első csoportba a barnás-narancsos, sötét hátterű oltárképei tartoznak. A másik csoportot világosabb koloritú művei alkotják, melyek közé a most már a Kalocsai Érseki Kincstár állandó kiállításában megtekinthető festménye is tartozik.


Forrás: Kalocsai Érseki Kincstár

Hanisch Mátyás (1754-1806) prágai születésű barokk vándorfestő, egykor a Kalocsai Érsekség „udvari” festőjeként tevékenykedett. Csaknem egy évtizedet élt és alkotott a kalocsai érsekség területén, 1793 körül telepedett le Zomborban. Hanisch a kalocsai érsekség templomépítéseinek, bővítéseinek jelentős időszakában érkezett a déli területekre.
„Hanisch nem volt növendéke a prágai akadémiának, de az valószínűnek tűnik, hogy a sok prágai hasonnevű között festő-felmenői voltak, akiket viszont számon tart a régi lexikonirodalom” – írja Jávor Anna a szabadkai kiállításhoz kapcsolódóan.
Mathias Hanisch műveinek műfaji skálája nem túl széles: csak olajfestékkel dolgozott, az oltárképek és a kolostori szentképek sora logikusan vezet el a portréfestészetig. A megrendelők köre is fedi egymást: a vallásos festményeket szabadkai nemes és polgári családok készíttették, élükön Nikola Mukicscsal, a ferencesek Havi Boldogasszony-képének adományozójával. A 35 tagú ferences portrésorozat – bár nem szignált – feliraton őrzi a donátorok nevét; közülük a Szucsics család portrét is rendelt Hanischtól. A kalocsai érsekség megbízásából pedig a magyar szent királyok függőképeit és hivatalos érsekképmásokat festett a Nagyszeminárium számára. A főpapi sorozat korábbi portrék nyomán készült, csak Katona István kanonok, történetíró arcképe élet után; a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött mellkép a kalocsai portré másolata. Hanisch maga nemcsak másolt, hanem érdekes módon restaurátorként is működött: 1805-ben felújította a bácsi ferencesek refektóriumi Utolsó vacsora-képét, a pécsi Paulus Senser 1737-es alkotását, és a „renovatio” tényét névjelzése mellett fel is tüntette.
Korhecz Papp Zsuzsanna, a Szabadkai Városi Múzeum festőrestaurátora több évtizedes kutatómunkájának köszönhetően vált összeállíthatóvá a művész életrajza, azonosításra került tucatnyi nagyméretű oltárképe, három általa festett kegykép, valamint több mint negyven egyházi portré.
Hanisch Mátyás műveiből 2014. szeptember 3. és október 17. között Baján, a Türr István Múzeum Nagy István Képtárában, valamint október 17. és december 31. között a kalocsai Városi Galériában rendeztek kiállítást.

 

Forrás: Magyar Kurír

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 18., 14:13
Első kézből kaptak információt a településvezetők a Paks II. beruházás előrehaladásáról, fontos mérföldköveiről a Közép-Duna Menti Fejlesztési Tanács fórumain. A hatállomásos tájékoztatósorozatra 99 település polgármesterei kaptak meghívást. (x)
2023-09-23 13:28:06
Szombati Ferenc muzsikája mellett, a Mezei Virágok Népdalkör előadását láthatják az érdeklődők, egy finom ebéd és más műsorok mellett!
2023-09-22 10:43:00
Választási kampány közeleg – jövőre önkormányzati és EP választásokat tartanak hazánkban. A pártok, politikai szervezetek igyekeztek kihasználni a Paprikafesztiválban rejlő marketingértéket. Több helyi közéleti személyiséget és országos pártpolitikust is kérdeztünk a jövő évi terveikről.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 09. 23., 11:16
A válasz röviden és tömören: igen, öntözzünk. De ha megállunk e túlegyszerűsített válasznál, és ész nélkül locsolunk, nagyobb bajt okozunk, mint amit a szárazság eredményezne! Még >>>
2023. 09. 22., 11:06
Kezdő vagy, de egyelőre kerülnéd a termeket? Egy hosszabb kihagyás után térnél vissza az edzéshez, és előtte alapoznál otthon egy kicsit? Esetleg kizárólag otthoni edzésben gondolkodsz, és a lehetőségekhez mérten szeretnéd magadból kihozni a maximumot? Segítünk megtenni az első lépést! :) Még >>>
2023. 09. 22., 10:50
A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt. Még >>>
2023. 09. 21., 15:17
Egy csengődi asszony görög hatósági jelzést szerelt fel autójára, amit a közelmúltban vásárolt. A történtek vizsgálatát a Kiskőrösi Rendőrkapitányság befejezte. Még >>>
2023. 09. 20., 16:55
Kalocsa Város Önkormányzata rajzpályázatot hirdet általános iskolás gyerekek részére. Még >>>
2023. 09. 20., 07:59
A nyughelyre helyezett pénzérméket soha ne mozdítsuk el a helyükről, mert az emlékezők érzelmeit tükrözik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK